ایلام- ایران پرس: در 23 بهمن ماه 1365 با حمله جنگنده‌های صدام به یک زمین فوتبال در چوار ایلام جنایتی رقم خورد که با گذشت 35 سال هنوز خیلی‌ها از آن بی خبر هستند.

در این روز مسابقه فوتبالی میان دو تیم منتخب چوار و جوانان استان ایلام در حال برگزاری بود که پس از گذشت ده دقیقه از نیمه دوم به ناگاه هواپیماهای عراق از راه رسیدند و زمین فوتبال را با همه بازیکنان و تماشاگرانش بمباران کردند.

دراین جنایت ۱۰ بازیکن، سه کودک، یک داور و یک تماشاچی به شهادت رسیدند و ۶ نفر هم جانباز شدند.

 

پیامِ مظلومیّتِ شهدای ورزشکار

بمباران زمین فوتبال چوار در تاریخ مسابقات فوتبال جهان تنها بازی بود که مورد حمله هوایی قرار گرفت.

رهبر انقلاب درباره جنایت صدام در چوار ایلام تصریح کردند: این حادثه‌ی کوچکی نیست، این حادثه‌ی بزرگی است؛ جا دارد که این‌ جور حوادث در ابعاد جهانی شناخته بشود، گفته بشود، تکرار بشود. این پیامِ مظلومیّتِ شهدای ورزشکار ما است.

در سال ۱۳۹۵ و در سی‌امین سالروز بمباران چوار ایلام، دیدار ۸۴ شهرآورد تهران به نام شهدای چوار نامگذاری شد. در سال ۱۳۹۶ نیز فدراسیون فوتبال ایران هفته ۲۴ لیگ برتر فوتبال ایران را به عنوان تجلیل از شهدای زمین فوتبال چوار نامگذاری کرد.

در سال ۱۳۹۴ با هدف یادبود کشته‌شدگان زمین فوتبال چوار، یک باشگاه فوتبال با نام شهدای چوار ۶۵ ایلام تأسیس شد که هم‌اکنون در لیگ دسته سوم ایران فعالیت می‌کند.

فدراسیون فوتبال ایران و سازمان لیگ فوتبال ایران در نظر دارند با رایزنی‌های بین‌المللی این رخداد را در تقویم فیفا قرار دهند و یادمان جانباختگان را در دفتر فیفا نصب کنند تا یاد جانباختگان این روز در دنیا ماندگار شود.

درسال 1398 فیلم سینمایی «مستطیل قرمز» به کارگردانی حسن و حسین صیدخانی ساخته شد که به فاجعه بمباران مسابقه فوتبال چوار و شهادت مردم بیگناه ایلام می‌پردازد. این فیلم در جشنواره جهانی FICTS ایتالیا ۲۰۱۹ به مدال بلورین و لوح زرین بخش فیلم سینمایی جشنواره دست یافت.

با تبیین جنایت دشمنان در «چوار» باید آنرا در تاریخ ماندگار کرد

سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان در دیدار جمعی از خانواده‌های شهدا و جانبازان بمباران مسابقه فوتبال چوار استان ایلام با تاکید بر ضرورت تبیین ابعاد مختلف این جنایت اظهار داشت: اگر رشادت شهدا در دیگر نقاط دنیا اتفاق می‌افتاد، صدها فیلم و کتاب برای آن ساخته می‌شد، باید از این مساله غفلت‌زدایی کرد.

رئیسی شناساندن شهدای ورزشکار ایلام در سطوح ملی و بین‌المللی را امری ضروری دانست و تاکید کرد: جنایت و رذالت صدام و حامیان او علیه ورزشکاران و جوانان بی‌دفاع ایلام و همچنین مظلومیت شهدای حادثه مسابقه فوتبال، باید فراتر از مرزهای ایران به نمایش گذاشته شود.

اما درحالی‌که هرسال در این مناسبت همایش‌هایی با حضور مسئولان کشوری در محل حادثه زمین فوتبال چوار برگزار می‌شود و وعده‌هایی برای ساخت یادمان و مجتمع ورزشی داده شده هنوز هیچ‌کدام از این وعده‌ها عملی نشده است.