عسگر آقایف، رئیس جمهوری سابق قرقیزستان معتقد است که مبارزه با تروریسم بین المللی و عملیات "آزادی پایدار" در افغانستان، تنها بهانه ای برای آمریکا بود تا بتواند در منطقه حساس و راهبردی آسیای مرکزی حضور پیدا کند.

رادیو روسی ایران پرس: آقایف، رئیس جمهوری سابق قرقیزستان در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری نووستی روسیه گفت: در سال 2001 و آغاز عملیات نظامی آمریکا در افغانستان هم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و هم همه رهبران جمهوری های آسیای مرکزی و اکثر رهبران کشورهای جهان، از درخواست جورج بوش، رئیس جمهوری آمریکا برای تشکیل ائتلاف بین المللی ضد تروریسم حمایت کردند، برای اینکه بعد از حادثه تروریستی 11 سپتامبر، همه جهان به شدت تحت تاثیر این حادثه قرار گرفته بود، ولی بعد از آن، مردم جهان شاهد بودند که آمریکایی ها، اهداف زیادی از حمله به افغانستان داشتند و برای نابودی تروریست های بین المللی به آنجا یا نقاط دیگر جهان حمله نکردند.

وی افزود: به نوعی می توان گفت که هدف آنها برعکس بود و آمریکا در حقیقت از گروه های تروریستی برای حل و فصل اهداف ژئوپلیتیکی خود در منطقه استفاده کرد.

به عقیده رئیس جمهوری سابق قرقیزستان، آمریکایی ها اهداف متفاوتی را از مبارزه با تروریسم دنبال می کردند که یکی از آنها تقویت حضور خود در منطقه راهبردی آسیای میانه بود.

آقایف معتقد است: آمریکایی ها با توجه به موقعیت حساس و راهبردی آسیای مرکزی، درصدد بودند که با تقویت حضور نظامی خود، اوضاع کل منطقه و از جمله منطقه آسیای مرکزی را تحت کنترل خود درآورند و این هدف کاملا واضح بود.

آقایف افزود: در واقع آمریکا با استقرار در پایگاه های نظامی قرقیزستان و فعالیت های جاسوسی و اطلاعاتی در آنجا، روابط روسیه، چین و هند را زیر نظر گرفته بود. آنها مسیر مستقیم انتقال نفت از خلیج فارس به چین را که پکن سخت به آن نیازمند است، تغییر دادند و یکی از خطوط لوله های بالقوه از خاک افغانستان می گذشت.

 به گفته وی، آمریکا نمی خواست تا چین به راحتی به نفت خلیج فارس دسترسی داشته باشد، چرا که چین اکنون در عرصه اقتصادی، پیشرو است و ما شاهد مبارزه آمریکا و چین در این زمینه هستیم. 

رئیس جمهوری سابق قرقیزستان همچنین در مورد هدف مبارزه جدی آمریکا با تروریسم هم ابراز تردید کرد و گفت: آنها اکنون پانزده سال است که این شعار را می دهند، تاکنون به کجا رسیده اند؟ مشخص است که آنها قصد ندارند تروریسم را بطور کامل نابود کنند، بلکه هدف آنها برعکس، استفاده از آنها علیه کشورهایی است که از دولت های آنها رضایت ندارند.