ایران پرس: در حالی که بحران مواد مخدر و تلفات جانی ناشی از مصرف آن در آمریکا همچنان روند افزایشی دارد؛ مقامات آمریکایی، کشورهای آمریکای لاتین را مسئول تامین مواد مخدر دانسته و به این بهانه سالهاست که سیاست های مختلف و مخربی را در قبال این کشورهای دنبال می کنند. این در حالی است که کشورهای آمریکای لاتین نیز واشنگتن را عامل گسترش فساد و مواد مخدر در کشورهای خود دانسته و معترض سیاست ها و مداخلات آمریکا به بهانه مبارزه با مواد مخدر هستند.

در این راستا«گوستاوو پترو» رئیس جمهوری کلمبیا رسما اعلام کرد، سیاست‌های واشنگتن در مبارزه با مواد مخدر باعث «نسل‌ کشی» در آمریکای لاتین شده است.

وی با اشاره به این که مردم آمریکای لاتین در نیم قرن گذشته کشته شدن یک میلیون نفر را در رابطه با  مواد مخدر تجربه کرده است، ایالات متحده را مقصر این وضعیت معرفی کرد و گفت که واشنگتن استراتژی خود در مبارزه با مواد مخدر را بر اساس «سرکوب» و نه «پیشگیری و سلامت عمومی» قرار داده است.

آمریکا یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان مواد مخدر در جهان به شمار می آید. تحقیقات موسسه «KFF» (منبع مستقل برای تحقیقات، نظرسنجی و اخبار سیاست سلامت آمریکا) در این زمینه نشان می دهد که مصرف مواد مخدر سبب تلفات بالایی در خانواده های آمریکایی شده است. براساس تحقیقات این موسسه، به طور تقریبی یک نفر از هر 10 بزرگسال آمریکایی، یکی از اعضای خانواده‌شان را به دلیل مصرف بیش از حد مواد مخدر از دست داده‌است.

این در حالی است که دولت آمریکا عملا نتوانسته است شرایط را در داخل این کشور کنترل کند به طوری که حتی  بسیاری از باندهای بزرگ مواد مخدر فعال در منطقه به لابی های بزرگ قدرت و ثروت در آمریکا متصل هستند.

«مایکل فون کورف»، پژوهشگر در این زمینه می گوید: آمریکا جنگ علیه مواد مخدر را نه در برابر کارتل‌ ها بلکه در برابر لابی‌ گرها و سیاستگذاران رشوه بگیر باخته است.

با این حال مبارزه با مواد مخدر همواره دستمایه مقامات آمریکایی برای حضور و نفوذ در کشورهای آمریکای لاتین به ویژه کلمبیا و مکزیک بوده است.

این درحالی است که شهروندان این کشورها معترض سیاست های واشنگتن در قبال مبارزه با مواد مخدرهستند و آن را مداخله داخلی در راستای حفظ منافع واشنگتن می دانند. شهروندان این کشورها تنش های سیاسی را حاصل مداخلات آمریکا دانسته و معتقدند چون حزب حاکم در راستای سیاست ها و خواست آمریکا اقدام نمی کند، مقامات واشنگتن با این بهانه شرایط را دراین کشورها به هم زده تا منافع خود را تامین کنند.

رافائل کوره‌آ، رئیس‌ جمهوری سابق اکوادور در این زمینه هشدار داد: ممکن است در اکوادور نوعی «طرح کلمبیا» وجود داشته باشد که به موجب آن، مقام‌های آمریکا در این کشور دخالت زیادی داشته باشند.

در واقع دولت آمریکا به بهانه مبارزه با باندهای مواد مخدر که اغلب از آن به عنوان «طرح کلمبیا» یاد می شود، نه فقط  در امور داخلی این کشورها دخالت می کند، بلکه هر گونه فساد و نا امنی در داخل آمریکا را نیز به کشورهای آمریکای لاتین نسبت می دهد.

اکنون که موج جدیدی در کشورهای آمریکای لاتین در راستای آزادی خواهی و مبارزه با آمریکا شکل گرفته است، موضوع مبارزه با باندهای مواد مخدر و سیاست های آمریکا در این راستا نیز بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. چندی پیش 19 کشور آمریکای لاتین بر سر یک «نقشه راه» با تعهد به «اجماع منطقه‌ای» برای مبارزه و مهار همه جانبه معضل جهانی مواد مخدر توافق کردند.

امضاکنندگان این توافق، به اجرای سیاست‌های عمومی جدید متعهد شدند که به دنبال کاهش تقاضا برای مواد مخدر و همچنین شکستن پیوندهای «فاجعه بار» میان قاچاق مواد مخدر و سایر جرائم مانند قاچاق غیرقانونی مهاجران، پولشویی، قطع درختان غیرقانونی و قاچاق اسلحه و فساد است.

به رغم همه تلاش ها، اما آمریکا همچنان در تلاش است تحت این پوشش به مداخلات و زیاده خواهی های خود در منطقه ادامه دهد، سیاستی که دیگر کشورهای امریکای لاتین آن را بر نمی تابند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان