ایران پرس- معاون نخست وزیر ترکیه از محدودیت‌های خاص دولت آنکارا در صدور روادید برای اتباع آمریکایی خبر داد.

«رجب آکداغ» معاون نخست وزیر ترکیه روزچهارشنبه (بیستم  دسامبر) گفت: بعداز تصمیم آمریکا برای ادامه تعلیق صدور روادید از دفاتر دیپلماتیک خود در ترکیه، آنکارا «محدودیت‌های خاص» و متقابل را برای چنین خدماتی در نظر گرفته است.

سفارت خانه آمریکا در ترکیه پیشتر اعلام کرده بود، تا سال آینده در صدور روادید برای اتباع ترک سختگیرانه عمل خواهد کرد.

آکداغ با بیان اینکه ترکیه محدودیت‌های متقابل را علیه اتباع آمریکایی در نظر گرفته است افزود: با این وجود ترکیه حل این موضوع را خواستار است.

ازحدود دوماه قبل سفارت آمریکا درترکیه به دلیل نگرانی از کاهش سطح امنیت سفارتخانه و کنسول‌گری‌های خود در این کشور، بخشی از فرآیند صدور ویزا در ترکیه را متوقف کرده است. 

پس ازآن ترکیه نیز در اقدامی تلافی‌جویانه ارائه تمام خدمات صدور روادید برای اتباع آمریکایی جهت سفر به ترکیه را تعلیق کرد.

تنش‌های دیپلماتیک میان ترکیه و آمریکا پس از آن شروع شد که نیروهای امنیتی ترکیه یکی از کارمندان محلی کنسولگری آمریکا در استانبول را به اتهام تلاش برای براندازی حکومت ترکیه و ارتباط با «گولن» بازداشت کردند.

فتح الله گولن

 

پیشینه این تنش اما به اختلاف دوکشور در تحولات سوریه بازمی گردد جایی که ترکیه، حمایت واشنگتن ازکردهای سوری را بر نتابید و صراحتا از آن انتقاد کرد. به عبارت دیگر اختلاف شرکای قدیمی در مخالفت با دولت قانونی بشار اسد در سوریه و حامیان سر سخت داعش به جایی رسید که به رغم اعلام صوری آنها مبنی بر مبارزه با تروریست های داعش در سوریه اما این مخالفت به اختلاف نظر دوطرف در معادلات سوریه منجر شد.

در ادامه این روند، البته موضوع گولن به عنوان عامل کودتای 15 ژوئیه 2016 میلادی در ترکیه بر تنش بین دو کشورافزود،به ویژه که ترکیه بر ضرورت استرداد "گولن" از آمریکا به آنکارا تاکید می کند اما واشنگتن تاکنون این درخواست ترکیه را به رغم دریافت اسناد مختلف نپذیرفته است، اگر به این همه،اختلاف نظر آمریکا و ترکیه در موضوع "رضا ضراب" تاجرترکیه ای  ایرانی تبار را اضافه کنیم بخشی از پازل سردی روابط واشنگتن وآنکارا کامل می شود موضوعی که اکنون به بازداشت کارمند محلی سفارت آمریکا در ترکیه باز می گردد.

رسانه ای شدن این خبر کافی بود تا  بازارهای مالی ترکیه شاهد آشفتگی کم سابقه ای  شوند تا جایی که در اکتبر گذشته نه فقط ارزش لیر ترکیه دربرابر دلار امریکا  ۲.۲ درصد کاهش یافت بلکه ارزش سهام و اوراق قرضه ترکیه نیز شاهد چشمگیری بود. وضعیتی که از یک سو آسیب پذیری اقتصاد ترکیه در مواجهه با برخی تحولات بین المللی را نشان داد واز سوی دیگر التهاب و نگرانی و نیز نارضایتی عمومی از رویکرد سیاست داخلی و خارجی ترکیه را به تصویر کشید. هرچند که مقامات دولت آنکارا برای توجیه این همه از تحولات بین المللی تاثیرگذار بر اقتصاد ترکیه از جمله افزایش نرخ بهره در آمریکا و کاهش تقاضا برای سرمایه گذاری در این کشور، افزایش قیمت نفت و بالا رفتن هزینه های واردات این کشور نام بردند.

حال آنکه "سیمون کوئیجانو ایوانز" استراتژیست موسسه "لیگال اند جنرال اینوستمنت" در لندن در این باره گفت: «تقابل دیپلماتیک امریکا و ترکیه موضوع دیگری را به فهرست نگرانی های مردم ترکیه اضافه می کند.» لذا شاید کمتر مقام سیاسی و یا امنیتی ترکیه تصور میکرد که دستگیری متین توپوز کارمند محلی کنسولگری آمریکا در استانبول بتواند به عاملی شتابزا درسردی روابط دوکشور تبدیل شود و گستره آن به بخش های اقتصادی و اجتماعی جامعه ترکیه کشیده شود. وضعیتی که سبب شده افکار عمومی  ترکیه از آن به عنوان نابخردی دیگری در کارنامه مقامهای کاخ سفید نام ببرند. 113/112

نویسنده : امیرحسین اسداله منفرد

بیشتر بخوانید:

تجمع مقابل سفارت آمریکا در آنکارا در اعتراض به تصمیم ترامپ+ ویدئو

 

فتح الله گولن