تهران-ایران پرس: در جلسه علنی امروز مجلس(سه شنبه) بررسی برنامه و صلاحیت عباس علی آبادی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و اخذ رأی‌اعتماد در دستورکار قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، غنی نظری خانقاه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی صمت، یکی از ضعف‌های برنامه وزیر پیشنهادی صمت را بی توجهی به این موضوع معدن دانست و گفت: امروزه در برخی مناطق معادن صرفاً برای ازبین‌بردن جاده هاست و نفعی برای مردم بومی ندارند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به برنامه‌های وزیر پیشنهادی صنعت در بخش خودرو اشاره و اظهار کرد: آیا قرار است با واردات مقابله کنید؟ خودروهای داخلی هم بی کیفیت هستند و هم قیمت بالایی دارند و مردم علاقه‌ای به استفاده از آنها ندارند.

نماینده مردم خلخال ادامه داد: آقای علی آبادی گفته من نیرو با خود می آورم این در حالی است که اتوبوسی نیرو آوردن برای کشور سم مهلک است از نیروهای خوش سابقه داخل دستگاه ها هم استفاده کنید.

جلال محمودزاده، نماینده مردم مهاباد در مخالفت با رای اعتماد به وزیر پیشنهادی صمت گفت: دایره انتخاب وزیران دولت یازدهم به حدی کوچک است که با کمبود نیرو مواجه هستند انتخاب وزرا از دانشگاه امام صادق و آستان قدس این دایره را محدود کرده است.

جلال محمودزاده گفت: عدم همفکری و مشورت پذیری علی آبادی می تواند مشکل ساز باشد.

وی با اشاره به موضوع خودروسازی در کشور گفت: همه مردم از خودروهای بی‌کیفیت می نالند هر روز شاهد کشته شدن هزاران نفر از مردم بیگناه در جاده ها به خاطر خودروهای بی‌کیفیت و غیر استاندارد داخلی هستیم.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به موضوع معادن اشاره کرد و گفت: در بخش معادن خام‌فروشی بیداد می کند کشورهای همسایه محصولات معدنی خام ما را می‌برند و به نام خود فرآوری و صادر می کنند این در حالی است که خام فروشی محصولات معدنی جاده ها و محیط زیست را نابود می کند و هیچ ارزش افزوده برای کشور ندارد که در برنامه‌های علی آبادی برنامه خاصی برای ساماندهی صنایع معدنی ندیدم و مشخص نیست که قرار است چه ارزش افزوده برای معادن و مواد معدنی ایجاد کند.

جلیل رحیمی جهان آبادی، نماینده مردم تایباد نیز در مخالفت با علی آبادی گفت: نمایندگان گوش بدهید، وزیر پیشنهادی که گوش نمی دهند گویا ایشان رای خود را از مجلس گرفته اند.

رحیمی خطاب به علی آبادی بیان کرد: این برنامه هایی را که شما به مجلس ارائه داده اید را می توان از میدان انقلاب تهیه کرد. زمانیکه که تصدی داشتید مانع واردات لوکوموتیو شدید حالا برای واردات خودرو چه برنامه ای دارید؟

وی افزود: نمایندگان به چه رای می دهید برای این رای باید به مردم پاسخگو باشید. از حقوق مردم دفاع کنید. مردم 8 برابر برای خودرو پول می دهند، جایی که مردم آب برای خوردن ندارند صنایع گنداله سازی ایجاد می شود. اینها درد ملت است که باید پیگیری شود.

مهدی عسگری، نماینده مخالف عباس علی آبادی وزیر پیشنهادی  گفت: آقای علی آبادی را مدیری موفق در بنگاه های بزرگ صنعتی می دانم، اما امروز در مورد جایگاه حکمرانی صنعت، معدن و تجارت صحبت می کنیم و به نظر می رسد موفقیت یک مدیر در بنگاه بزرگ صنعتی با همان طرز فکر و کار در وزارت صمت کارساز نباشد.

نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: انتظار می‌رود وزیر پیشنهادی نسبت خود را با تفکر اقتصاد نئولیبرال مشخص کند. آیا برای مدیریت خود از صاحبان این تفکر و حلقه نیاوران بهره‌ خواهند برد؟ بنده راجع به ارز از ایشان سوال کردم و ایشان تاکید داشتند که نرخ ارز را به نرخ بازار آزاد تک نرخی خواهند کرد. سوال این است که با کدام بازار قرار است تک نرخی شود؟

موافقان وزیر پیشنهادی صمت

مهرداد گودرزوند چگینی، نماینده مردم رودبار در موافقت با وزیر پیشنهادی و خطاب به جلال محمودزاده گفت: چرا نخوانده با برنامه های وزیر پیشنهادی مخالفت می کنید، چرا مجلس را به نخواندن متهم می کنید، نباید با جوسازی تصمیم بگیریم.

وی توضیح داد: در سوابق تحصیلی ایشان بحثی وجود ندارد. چرا مباحث به کارگیری وزیران را به دانشگاه امام حسین(ع) و امام صادق(ع) معطوف می کنید مگر اینها دانشگاه های کشور نیستند.

گودرزوند چگینی با اشاره به اینکه پرونده و برنامه های علی آبادی را مطالعه کردم، بیان کرد: وزیر پیشنهادی دارای سوابق خوبی است؛ در مباحث اجرایی، علمی و در بخش خصوصی هم موفق عمل کرده است.

نماینده مردم رودبار ادامه داد: ما در این وزارتخانه فردی را می خواهیم که بتواند بین بخش دولتی و خصوصی ارتباط و تعامل برقرار کند و ایشان توانایی و تخصص را در این زمینه دارد، چه کسی هست که شرکت مپنا را نشناسد؟

گودرزوند چگینی تاکید کرد: نمایندگان به جوسازی ها توجه نکنند و مدیرانی که در بدنه و فضای تخصصی دارای تجربه هستند را مورد حمایت قرار دهند.

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان موافق وزیر پیشنهادی صمت، گفت: وزارت صمت هم بخش صنایع و هم بخش بازرگانی و داخلی است و مأموریت بخش بازرگانی داخلی و خارجی بر عهده کمیسیون اقتصادی است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: روز گذشته به طور مفصل در کمیسیون اقتصادی مباحث تخصصی را در بخش های مختلف مطرح کردیم که حقیقتا چارچوب فکری که آقای علی آبادی در جلسه دیروز کمیسیون مطرح کردند با رویکردهایی که ما در حوزه مأموریت های این کمیسیون بر عهده داریم انطباق داشت و مباحث مهمی در جلسه بحث شد.

حبیب‌الله دهمرده، نماینده مردم زابل به عنوان موافق وزیر پیشنهادی، تصریح کرد:علی آبادی ریسک پذیری و خطر پذیری را در دستور کار دارد، او شجاع است و می‌تواند «نه» بگوید و اهل رانت و باج دادن نیست و عملیاتی کار می‌کند.

نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که علی آبادی وعده استفاده از معادن سیستان را داده است، گفت: بنده برنامه‌های وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت را مطالعه کرده و او را می‌شناسم اهل ابتکار، نوآوری و شجاعت است و برنامه‌هایش هم مبتنی بر واقعیت است لذا از نمایندگان می‌خواهم که به او رای دهند.

محمدمهدی زاهدی، نماینده مردم کرمان و راور در دفاع از برنامه‌های پیشنهادی علی‌آبادی گفت: سدسازی، تونل‌سازی، برج‌سازی، حضور در تولید صنایع دفاعی، ساخت نیروگاه‌های پیشرفته، لوکوموتیو و شروع عملیات برای خودروهای برقی، بهره‌برداری، بهره‌وری و بهینه‌سازی از جمله اقدامات آقای علی‌آبادی است. مقامات عالی کشور از عملکرد مپنا تجلیل به عمل آورده‌اند و یکی از ویژگی‌های خوب وزیر پیشنهادی این است که با بخش خصوصی آشنایی نزدیکی دارد.

زاهدی با بیان اینکه بیش از 50 درصد اشتغالزایی کشور مرتبط با وزارت صمت است، تأکید کرد: باید کسی سکاندار این وزارت باشد که بر اشتغالزایی کارآمد بوده و بتواند ارتباط دولت و بخش خصوصی را برقرار کند بنابراین در سالی که باید اشتغال و تولید رو به افزایش باشد، انتخاب چنین فردی می‌تواند به موفقیت کشور کمک کند.

نماینده مردم کرمان و راور اظهار داشت: از وزیر پیشنهادی خواهش دارم در حوزه معدن به موضوع زنجیره تولید توجه کند. اولویت کشور در حوزه معدن خام‌فروشی است که باید مدیرانی در این حوزه آورده شوند تا زنجیره تولید در معادن را مورد توجه قرار دهد.

وی افزود: در باب خودروسازی باید به سمت خودروهای هوشمند برویم چرا که تا سال 2030 در دنیا دیگر خبری از خودروهای معمولی نخواهد بود و در زنجیره تولید باید به خودروهای هوشمند برقی و هیبریدی توجه کنیم.

116