ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بارها با توانمندی هسته‌ای ایران به مخالفت برخاسته و در این راستا از توافق هسته‌ای برجام در 8 مه 2018 خارج شد.

واشنگتن در چارچوب شروط 12 گانه خود، توقف برنامه هسته ای ایران را خواستار شده است.

با توجه به تحولات اخیر و فراتر رفتن ایران از تعهدات برجامی خود به ویژه افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده به بالای 300 کیلوگرم به دلیل عدم اجرای قول های اعضای اروپایی گروه 1+4، دولت ترامپ در واکنشی انفعالی به این مساله غنی سازی هسته ای توسط ایران را رد کرد

سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه 1 ژوئیه، تایید کرد که ایران از مرز 300 کیلوگرم ذخیره اورانیوم غنی شده عبور کرده است. 

در این راستا کاخ سفید در بیانیه‌ای با اعلام اینکه باید از روند غنی سازی اورانیوم ایران جلوگیری شود، بر ادامه سیاست اعمال فشار حداکثری بر ایران تصریح کرد.

در بیانیه کاخ سفید گفته شد: "این اشتباه بود که در چارچوب توافق هسته ای، به ایران اجازه غنی سازی در هرگونه سطحی داده شود. شکی نیست که حتی پیش از آن که توافق حاصل شود، ایران مفاد آن را نقض می کرد. ما باید استاندارد قدیمی غنی سازی صفر برای جلوگیری از اشاعه (سلاح های هسته ای) را در قبال ایران احیا کنیم. آمریکا و متحدانش هرگز اجازه نخواهند داد که ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند."

بدین ترتیب، واشنگتن نیت واقعی خود را در اعتراض به برجام و خروج از آن افشا کرده است.

در واقع دولت ترامپ در چارچوب خواسته رژیم صهیونیستی با هر گونه توانمندی هسته ای ایران به ویژه حق غنی سازی مخالف است. 

وزارت امور خارجه آمریکا هم در یک بیانیه رسمی اعلام کرده است: "هیچ توافق هسته ای هرگز نباید به حکومت ایران اجازه غنی سازی در هر حدی را بدهد."

اکنون می توان فهمید که بهانه جویی های ترامپ برای خروج از برجام از جمله نقض مفاد آن توسط ایران صرفا برای توجیه رویکرد منفی واشنگتن در قبال حق غنی سازی هسته ای صورت گرفته که ایران طبق اساسنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل از آن برخوردار است.

«کالین کال» کارشناس آمریکایی در واکنش به بیانیه کاخ سفید در این خصوص گفت: "بیانیه کاخ سفید نه تنها غیرمنطقی است بلکه تاکیدی بر زیاده‌خواهی آن است؛ هیچ کارشناسی اعتقاد ندارد که ایران با صفر شدن غنی‌سازی خود موافقت می‌کند."

آمریکا که برخلاف قوانین و حقوق بین الملل به ویژه اصل لزوم وفای به تعهدات و نیز برخلاف مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت از برجام خارج شده، خواسته غیرمنطقی خود از ایران یعنی ادامه اجرای تعهدات برجامی را مطرح کرده است.

سیاست های متناقض آمریکا در قبال ایران

سئوال این جاست که دولت ترامپ که خود بدون هیچ بهانه ای از برجام خارج شده بر چه اساسی خواهان ایفای تعهدات برجامی از جانب تهران شده است؟

این سیاست واشنگتن را می توان سیاست یک بام و دو هوا دانست، به عبارت دیگر از نگاه دولت ترامپ، برجام اگر در خدمت منافع آمریکا و اسرائیل باشد توافقی قابل استناد و موجه است، اما هنگامی که از دولت آمریکا خواسته می شود که به همین توافق پایبند بماند، از انجام آن خودداری می کند.

نکته قابل توجه این که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم با صدور یک بیانیه ایران را به نقض تعهدات هسته ای خود متهم کرده است.

وی مدعی شده که اسرائیل اجازه نمی‌دهد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. در واقع رژیم صهیونیستی نیز با اینکه از بزرگترین مخالفان برجام از همان ابتدا بوده و بر لزوم لغو آن تاکید کرده، اکنون خواهان پایبندی تهران به تعهدات برجامی خود شده است.

با این حال سیاست ایران در قبال برجام کاملا مشخص است. تهران ضمن نفی عمل یکجانبه به برجام، تاکید کرده که تا زمانی به این توافق پایبند خواهد ماند که منافعش تامین شود.

به همین دلیل خواسته غربی ها اعم از آمریکا و اروپا برای ادامه اجرای تعهدات برجامی از سوی ایران خواسته ای کاملا غیر منطقی و زیاده طلبانه است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

135/116

بیشتر بخوانید:

مخالفت آمریکا با اصل غنی سازی هسته ای ایران

عبور ایران از مرز غنی‌سازی 300 کیلوگرم اورانیوم، گامی تازه در پاسخ به بدعهدی اروپایی‌ها/ تحلیل

واکنش ها به افزایش اورانیوم غنی شده از سوی ایران