اایران پرس - «سباستین کورتس» رئیس حزب «مردم» OVP اتریش که به زودی کار خود را در مقام صدر اعظمی این کشور آغاز می کند، با هواداری از رویکرد کشورهای اروپای مرکزی و شرقی، سهمیه بندی اجباری پذیرش پناه جویان را در اروپا رد کرد.

 این کشورها مانند لهستان، مجارستان و جمهوری چک که از مشارکت در طرح پذیرش سهمیه پناه جویان خودداری کرده اند با دیدگاه «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا موافق اند اما کشورهایی مانند آلمان و یونان با آن مخالفت کرده اند.

توسک در نشست سران اروپا در بروکسل، برنامه سهمیه اجباری پذیرش مهاجران و پناه جویان را اقدامی بی اثر و موجب تفرقه کشورهای اروپایی دانست.

در مقابل، دومقام مهم اتحادیه اروپا یعنی «دمیتریس آوراموپولوس» کمیسر مهاجرت اتحادیه اروپا و «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا با انتقاد از اظهارات توسک، آن را غیرقابل قبول و «ضد اروپایی» خواندند.

به نظر می رسد با تشکیل دولت ائتلافی جدید اتریش مرکب از دو حزب راست گرای میانه «مردم» و راست گرای افراطی «آزادی» و روی کار آمدن سباستین کورتس به عنوان صدر اعظم اتریش، باید انتظار چرخش در مواضع این کشور اروپای مرکزی را از مواضع قبلی خود از جمله درباره بحران پناه جویان داشت.

این تغییر موجب تقویت موضع کشورهای شرق اروپا می شود که مخالفت جدی با سیاست های اتحادیه اروپا از جمله درباره سهمیه بندی پناه جویان دارند.

تغییر سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا 

از دیدگاه این کشورها که اکنون اتریش نیز به آنها افزوده شده است و از حمایت توسک نیز برخوردارند، برنامه سهمیه بندی پناه جویان در اروپا موثر و کارساز نبوده؛ ضمن این که کورتس وعده داده است که برای تغییر سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد. 

«اولیور انگلی»  کارشناس سیاسی آلمانی درباره دلیل سیاست سخت گیرانه کشورهای اروپایی علیه پناه جویان می گوید، «حکومت ها از رای دهندگانشان می ترسند.»

برنامه سهمیه بندی پناه جویان برای تقسیم 160 هزار مهاجر و پناه جو در سراسر اتحادیه اروپا، در سال 2015 مورد توافق اکثریت رهبران کشورهای اتحادیه اروپا قرار گرفت و هدف از آن کمک به کشورهای اصلی پذیرنده پناه جویان مانند یونان و ایتالیا بود اما تاکنون فقط حدود 32 هزار نفر از آنها جا به جا شده اند. 

به گفته «مارتین پلویم» کارشناس سیاسی، بحران پناه جویان، بیش و پیش از آن که بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاست‌گذاری اروپایی است.

 اکنون اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناه جویان به دو جناح مخالف تقسیم شده و هر کدام از آنها تلاش می کند دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند.

با این حال آنهایی که در این میان قربانی می شوند پناه جویان هستند که در اردوگاه های یونان و اقامتگاه هایی در ایتالیا بلاتکلیف مانده اند و یا در کشورهایی مانند مقدونیه، مجارستان و صربستان در بدترین شرایط سرگردان هستند.

اکنون دو دستگی اعضای اتحادیه اروپا درباره چگونگی مواجهه با مساله پناه جویان، تعمیق شده و همین مساله موجب وخامت روز افزون وضع آنان خواهد شد.

نویسنده :سيدرضا مير طاهر

116/135

بیشتر بخوانید:

انتقاد عفو بین‌الملل از رویکرد اتحادیه اروپا درباره پناه‌جویان/ تحلیل

 انزوای نتانیاهو در بروکسل/ تحلیل و ویدئو

واکنش مقامات اروپایی به بحران پناهجویان آفریقایی/تحلیل

تلاش هند برای جلوگیری از ورود پناهجویان روهینگیا

مدیترانه؛ گذرگاه مرگبار پناهجویان+ ویدئو