سازمان همکاری شانگهای روز جمعه در بیانیه ای پایبندی به "منشور سازمان ملل" به ویژه اصل عدم دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر، احترام به حق حاکمیت و تمامیت ارزی و تامین منافع کشورهای مختلف را خواستار شد.
سازمان همکاری شانگهای در این بیانیه از کشورهای خارجی خواسته است تا اقدامی انجام ندهند که سبب وخیم شدن اوضاع منطقه اداری ویژه هنگ کنگ و ایجاد مانع بر بازگشت نظام عادی و ثبات این منطقه شود.
مخالفت سازمان شانگهای با دخالت نیروهای خارجی در هنگ کنگ در حالی است که این منطقه حدود چهار ماه است با ناآرامی های سیاسی روبروست. هزاران نفر از مردم هنگ کنگ در چهار ماه گذشته در اعتراض به لایحه جنجالی استرداد مجرمان از هنگ کنگ به چین تظاهرات کردند. ولی معترضان هم اکنون با تغییر خواسته های خود و تحت تأثیر دخالت های غربی ها خواستار خودمختاری کامل و برکناری رئیس اجرایی هنگ کنگ هستند که منصوب چین است.
رقبای غربی دولت چین، در عین حالی که سعی می کنند ابعاد جدیدی به بحران هنک کنگ بدهند، منتظر برخی نتایج این ناآرامی ها هستند. کارشناسان معتقدند تداوم اعتراضات باعث فلج شدن این منطقه تجاری، تعطیلی ادارات و اختلال در عملیات تجاری در این شهر می شود و بر اقتصاد آن تاثیر می گذارد و ضربهای بر ثبات و شکوه هنگ کنگ وارد میکند.
منطقه خودمختار هنگ کنگ با هفت میلیون و 230 هزار نفر جمعیت، شهری جزیرهای در جنوب چین و از مهمترین بازارهای مالی و تجاری آسیا و جهان به شمار میرود. امیدواری آمریکا و انگلیس درباره تحولات هنگ گنگ در حالی است که موسسه آمریکایی "مودیز" اخیرا پیش بینی کرده بود که رشد اقتصادی هنگ کنگ از سه درصد در سال گذشته، امسال به 3/2 درصد افزایش یابد.
اهداف آمریکا از دخالت در امور هنگ کنگ
البته در پس تلاشهای آمریکا در هنگ کنگ، به نظر می رسد دولت آمریکا اهداف دیگری را هم دنبال می کند. راهبرد آمریکا در آسیا و به ویژه شرق آسیا، مقابله با رشد نظامی و اقتصادی چین به عنوان مهمترین رقیب این کشور در قرن 21 است. "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا از بدو ورود به کاخ سفید حملات لفظی خود را به سیاستهای اقتصادی چین آغاز کرد و با اشاره به اختلافات دو کشور در زمینه دستکاری نرخ یوآن شرایط را به سمت یک جنگ تعرفهای و تجاری با پکن برد که تاکنون نیز ادامه دارد.
در مجموع از منظر بسیاری از ناظران سیاسی، ناآرامی های چند ماه اخیر هنگ کنگ از سوی واشنگتن مدیریت و هدایت می شود و در واقع دولت ترامپ از تحولات اخیر هنک کنگ به عنوان ابزاری برای تحت فشار قرار دادن دولت چین بهره می برد.
از دید این کارشناسان، البته شاید دولت آمریکا بتواند فشارهای تجاری و سیاسی بر پکن را افزایش دهد اما هرگز موفق نخواهد شد بر اصل «چین واحد» خدشه ای وارد سازد. چرا که هنگ کنگ جزء مسایل داخلی چین و خطوط قرمز این کشور محسوب می شود و چین با کشورهایی که این موضوع را محترم نشمارند رفتار تلافی جویانه ای خواهد داشت.
نویسنده: فرهاد همتی
116
بیشتر بخوانید:
هشدار پلیس هنگ کنگ به آشوب گران/ تحلیل
انتقاد دوباره چین از مداخله آمریکا در امور هنگ کنگ
حضور دوباره معترضان در خیابانهای هنگ کنگ