«فایز السراج»، نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی در دیدار با «دیدیه ریندرز»، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه بلژیک، در بروکسل با مخالف اسکان مهاجران در لیبی گفت، لیبی تنها همانند گذرگاهی برای این مهاجران است و منبع صادرکننده آنها به اروپا نیست.
بحران سیاسی در لیبی و در پی آن بی ثباتی و نا امنی در این کشور سبب شده که بسیاری از پناهجویان و مهاجران از کشورهای مختلف آفریقایی این کشور را گذرگاه خود برای رسیدن به اروپا قرار دهند.در حالیکه لیبی با چالشهای اقتصادی و بی ثباتی و ناامنی ها ی گسترده مواجه است.
چند سالی است با افزایش جمعیت در کشورهای آفریقایی از یک سو و از سوی دیگر شرایط بد اقتصادی، بیکاری و فقر همچنین جنگ های داخلی و فعالیت های تروریستی در بسیاری از کشورهای این منطقه، افراد زیادی به ویژه جوانان تلاش می کنند .
برای به دست آوردن شرایط بهتر زندگی را مهاجرت را در پیش گیرند.
این افراد لیبی را به عنوان در دسترس ترین گذرگاه برای عبور و رسیدن به کشورهای اروپایی به ویژه ایتالیا انتخاب می کنند، این در حالی است که گذر از دریای مدیترانه پر مخاطره است وتا کنون هزاران تن را به کام مرگ فرو برده است و بسیاری نیز در باندهای قاچاق انسان گرفتار می شوند.
از سوی دیگر ورود پناهجویان به اروپا همچنان معضل بزرگ کشورهای این منطقه است. کشورهای اروپایی از یکسال گذشته شرایط ورود را برای پناهجویان روز به روز سخت تر کرده و از ورود آنها به خاکشان جلوگیری می کنند.
اسکان مهاجران قبل از مرزهای اروپا از جمله دیگر سیاست هایی است که مقامات اروپایی در پیش گرفته اند.
در این راستا امضای توافقنامه با ترکیه در مارس 2016 نخستین گام بود.
کشورهای اروپایی بسط این سیاست را به دیگر کشورهای جهان از جمله بسیاری از کشورهای افریقایی- به ویژه کشورهای دارای بحران - را نیز در نظر دارند.
لیبی با توجه به بحران داخلی خود، اکنون به محل تجمع هزاران مهاجر تبدیل شده که قصد دارند خود را به اروپا برسانند، حضور مهاجران از جمله مهاجران غیرقانونی درمراکز اسکان و بازداشت در لیبی، برای دولت این کشور تاکنون حدود سیزده میلیون و پانصد هزار دلار هزینه در برداشته است.
سازمان جهانی مهاجرت شمار مهاجران در لیبی را هفتاد و هفت هزار نفر تخمین زده است که هفت هزار نفر از آنان در مراکز بازداشت مهاجران غیرقانونی به سر می برند.
اکنون کشورهای اروپایی درصدد هستند برای اسکان پناهجویان در لیبی به توافقاتی برسند. متوقف کردن مهاجران در خاک لیبی می تواند تا حد زیادی از بار مهاجرت کشورهای آفریقایی به اروپا بکاهد.
این در حالی است که دولت وحدت ملی این کشور به نخست وزیری فائز السراج اگرچه از سوی جامعه بین الملل به رسمیت شناخته می شود؛ اما در داخل لیبی مشروعیت نداشته و با مخالفت های بسیاری به ویژه از سوی پارلمان این کشور رو به روست.
از این روی زمانی امضای توافقنامه باید مد نظر قرار گیرد که ابتدا بحران سیاسی داخلی این کشور پایان یابد.
کشورهای اروپایی مطابق معمول سیاست های خود، همچنان درصدد حل مشکلات داخلی از طریق دیگر کشورها، بدون در نظر گرفتن منافع و مصالح آنها هستند.
در حالیکه لازم است ابتدا سیاست های جنگ طلبانه خود را که عامل آوارگی و مهاجرت اتباع دیگر کشورهای درگیراست متوقف کنند و عامل اصلی این مشکلات را برطرف سازند.113/111
بیشتر بخوانید:
نجات بیش از 120 مهاجر در آبهای لیبی/ ویدئو
بازداشت صدها مهاجر غیر قانونی در سواحل لیبی
نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل؛/تحلیل