سخنگوی وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" حمایت مستشاری این کشور از ائتلاف سعودی در جنگ با یمن را محدود توصیف کرد.

علی کرمی- "آدام استامپ"، سخنگوی پنتاگون جمعه‎شب و پس از انتشار گزارش رویترز درباره خروج شمار زیادی از مستشاران نظامی آمریکا از عربستان سعودی، گفت: حمایت مستشاری آمریکا از ائتلاف نظامی عربستان ضد یمن، چک سفید امضا شده نبود.

سخنگوی پنتاگون، اذعان کرد: حمایت آمریکا از عربستان به این معنی نیست که کاخ سفید از ابراز نگرانی درباره جنگ در یمن و نحوه حملات به این کشور خودداری کند.

به گفته سخنگوی پنتاگون، آمریکا در گفت وگو با عربستان، بر لزوم جلوگیری از کشتار غیرنظامیان در یمن اصرار کرده است.

تیمی متشکل از 45 مستشار نظامی آمریکا از سال 2015 با ائتلاف سعودی در حمله به مناطق مختلف یمن از جمله مناطق مسکونی همکاری کرده و اکنون این همکاری محدود شده و به پنج مستشار کاهش یافته است.

26 مارس سال گذشته، عملیات توفان قاطعیت در یمن کلید خورد و آمریکا به عنوان متحد راهبردی عربستان در منطقه غرب آسیا، در همکاری با این کشور از هیچ تلاشی دریغ نکرد.

پشتیبانی از جنگنده‎ها در هنگام عملیات توفان قاطعیت، تامین سلاح‌های مورد نیاز ائتلاف سعودی و حمایت سیاسی از دولت کودک‌کش سعودی در مجامع بین المللی و فراهم کردن حاشیه امنیت برای مانور عربستان، مختصات همکاری ریاض- واشنگتن در جنگ یمن بوده است.

این مختصات با گذشت 17 ماه از جنگ یمن، اما به اجبار و مهندسی شده دچار تغییر شده است.

کشتار و جنایت ائتلاف سعودی در یمن به قدری گسترده است که آمریکا مانند روزهای نخست جنگ به سبب خشم افکار عمومی جهان راضی نیست به صراحت از عربستان حمایت سیاسی کند.

فاصله گرفتن ظاهری آمریکا از عربستان در جریان جنگ افروزی این کشور در یمن، به سبب خشم افکار عمومی از جنایت افروزی گسترده رژیم سعودی بوده، چون آمریکا به عنوان مدعی دفاع از حقوق بشر حاضر نیست خود را در برابر افکار عمومی قرار دهد.

این سیاست اما درعمل، به شکل دیگری پیگیری شده است و همچنان به طور گسترده تسلیحات آمریکایی در اختیار عربستان، به عنوان جنایت‌کار جنگی در یمن، قرار داده می‌شود.

دولت آمریکا اخیراً از قرارداد جدید تسلیحاتی با عربستان به ارزش بیش از یک میلیارد دلار پرده‎برداری کرد.

دلار سعودی، مختصات روابط آمریکا با عربستان را شکل و جهت‎دهی می‎دهد و نقش آن به قدری موثر است که حتی پس گرفتن چک سفید آمریکا از عربستان در جریان جنگ یمن، این مختصات را به هم نخواهد زد.

مصداق آشکار تاثیرگذاری دلار سعودی در روابط عربستان با آمریکا و حتی دیگر طرف‎ها از جمله سازمان ملل، حذف نام عربستان سعودی از فهرست سیاه این نهاد بین المللی است.

عربستان با حمایت سیاسی آمریکا و تهدید قطع تزریق دلار سعودی به سازمان ملل، بان کی مون را مجبور کرد، از بین دو گزینه حذف نام رژیم سعودی از فهرست نقض کنندگان حقوق کودکان در زمان جنگ و گزینه حمایت از کودکان مظلوم یمن، گزینه نخست را انتخاب کند.

اقدام پنتاگون در خروج مستشاران آمریکایی از عربستان به ظاهر شاید در همسو شدن با افکار عمومی جهان تعبیر شود، اما این اقدام بیش از آن که به نفع مردم یمن باشد، درچارچوب مدیریت روابط ریاض- واشنگتن در مرحله حساس و سخت قابل ارزیابی است.