استیو منوچین درحاشیه نشست سالیانه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن در جمع خبرنگاران گفت: در حال بررسی سفر به چین است. این در حالی است که دو کشور آمریکا و چین در آستانه شروع جنگ گسترده تجاری علیه یکدیگرهستند.
تعرفههای تنبیهی آمریکا علیه چین
دولت امریکا به بهانه مقابله با پیامدهای منفی 400 میلیارد دلار تراز منفی تجاری با چین، صدها کالا و خدمات چینی را مشمول تعرفههای جدید قرارداده است. اگر این تعرفهها به اجرا گذاشته شود، قریب به 150 میلیارد دلار از حجم صادرات چین به امریکا تحت تاثیر قرارخواهد گرفت.
پکن نیز درپاسخ به چنین تصمیمی اعلام کرده است به همین اندازه، بر روی کالاها و خدمات صادراتی امریکا به چین تعرفه وضع خواهد کرد. به عبارت دیگر، جنگ تجاری محتمل میان آمریکا و چین بالغ بر 300 میلیارد دلارخواهد بود که بیشترین حجم در تاریخ جنگهای تجاری را تشکیل خواهد داد.
البته در پی واکنش صریح چین، دولت امریکا درمواضع اولیه خود تاحدودی تجدید نظرکرده است.
آمریکا، بازنده اصلی جنگ تجاری
پکن هشدار داده است جنگ تجاری با امریکا را تا آخرادامه خواهد داد و برای آن هر هزینهای را خواهد پرداخت. هدفگذاری چین بر اعمال تعرفههای جدید درقبال برخی از محصولات امریکایی، بیانگر عزم پکن برای تاثیرگذاری سیاسی در داخل امریکا است. به عنوان مثال، اگر بر واردات سویا و گوشت خوک امریکایی به چین تعرفههای 25 درصدی اعمال شود، هزاران کشاورز و دامپرور آمریکایی، مشاغل خود را از دست خواهند داد. این درحالی است که یکی از اصلی ترین پایگاههای رای دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا در انتخابات سال 2016 مناطق روستایی و کشاورزی بوده است.
ازسوی دیگر؛ گفته میشود با راه افتادن جنگ تجاری با چین، صدهاهزار فرصت شغلی در بخشهای صنعتی و خدماتی آمریکا در معرض تهدید قرار خواهد گرفت و با بالا رفتن هزینه واردات کالاها و خدمات از خارج، معیشت امریکاییها، بویژه طبقه متوسط رو به پایین، دشوار خواهد شد.
این موضوع حتی نگرانی هم حزبیهای ترامپ را نیز برانگیخته است. پل رایان، رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا میگوید: من طرفدار تعرفههای گسترده و فراگیر نیستم چون فکر میکنم در آن صورت شما شاهد پیامدهای ناخواسته زیادی خواهید بود و در آن صورت شما صدمات جنبی زیادی را شاهد خواهید بود.
از این رو از چند هفته پیش «دونالد ترامپ» خواهان مذاکرات با چینیها بر سر موضوعات تجاری شده است. ملیگرایان اقتصادی آمریکا به نمایندگی ترامپ امیدوار هستند با به تصویر کشیدن نمایش قدرت و عزم جدی برای ورود به جنگ تجاری، مقامات چینی را به سارش وادار کنند.
درخواست نامتعارف آمریکا از چین
تغییر در نرخ برابری یوان و دلار؛ بازتر شدن بازار مصرف چین در برابر صادرات کالاها و خدمات امریکایی و در نهایت، موافقت چین به کاهش تدریجی تراز مثبت بازرگانی با امریکا از جمله عمده ترین خواستههای واشنگتن در مذاکرات احتمالی تجاری با پکن عنوان شده است اما این که چین نیز به این خواستهها تن دهد همچنان محل تردید است. 134/120
نویسنده: امیرعلی ابولفتح
بیشتر بخوانید:
لوموند: بررسی روند جنگ تجاری میان آمریکا و چین
وزیر خزانهداری آمریکا: جنگ تجاری با چین محتمل است
تلاش کودکانه واشنگتن برای عادی نشان دادن جنگ تجاری آمریکا با چین