ایران پرس - نخستین دور مذاکرات بین آمریکا، کانادا و مکزیک بر سربازنگری در پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی موسوم به نفتا در واشنگتن پایتخت آمریکا ادامه دارد.

«مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا،  تاکید کرده است واشنگتن در تلاش برای حفظ روح موافقتنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) در پیمانی است که اکنون مورد مذاکره مجدد قرار دارد.

اظهارات مایک پنس در شرایطی بیان می شود که «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا پیشتر «نفتا» را بدترین قرارداد تجاری آمریکا دانست و تهدید کرد از آن خارج می شود. تهدیدی که چندی بعد رنگ باخت و به تقاضای بازنگری در آن تبدیل شد.

اکنون مذاکرات نفتا در حالی برگزار می شود که مذاکره کنندگان هر سه کشور بر به روز شدن این پیمان در راستای منافع خود تاکید دارند. نمایندگان آمریکا، مکزیک و کانادا، با اذعان به این که بیش از سه دهه از عمر اجرایی این توافق تجاری می‌گذرد و نیاز به روزآمد سازی دارد، اولویت خود را پاسداری از منافع ملی کشورهای خود عنوان کرده اند.

قرار داد تجارت آزاد آمریکای شمالی موسوم به «نفتا» ، قراردادی بین سه کشور کانادا، مکزیک و آمریکا  است که از سال 1994 اجرایی شده و دارای ابعاد مختلفی است. برداشته شدن تعرفه های گمرکی، شکل گیری بازار مشترک، آزادی انتقال منابع مالی و انسانی و یکسان سازی تجاری ، از جمله مفاد این پیمان است که براساس آن سود بسیارو تجارت پر رونقی برای کشورهای عضو فراهم شده است.

با این حال دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا این پیمان را در راستای منافع مکزیک ارزیابی کرده و مدعی است که به موجب نفتا هزاران فرصت شغلی از آمریکا به مکزیک روانه شده است. وی همچنین این پیمان را سبب کسری تجاری واشنگتن در مبادلات بازرگانی با مکزیک می داند،ترامپ خواستار تجدید نظر در نفتا در راستای جلوگیری از خروج سرمایه ها از آمریکا به سمت مکزیک و ورود کالاهای ارزان قیمت از کانادا و مکزیک به آمریکا است.

ادعای ترامپ در حالی است که بسیاری از مخالفان نفتا در مکزیک نیز معتقدند قرارداد نفتا باعث کاهش قدرت خرید کارگران، واردات محصولات غذایی و بذر کشاورزی از آمریکا و نیز از دست رفتن استقلال مکزیک شده است. به گفته آنها  گسترش تجارت مواد مخدر، خشونت و رشد جرم و جنایت سازمان یافته از جمله تبعات نفتا برای مردم مکزیک بوده است.

اکنون نیز مذاکرات نفتا در شرایطی برگزار می شود که هزاران شهروند مکزیکی، در اعتراض به از سر گیری مذاکرات کشورشان با کشورهای عضو قرارداد نفتا به خیابان ها آمده اند. مقامات مکزیک  اما به روز شدن نفتا را خواستار هستند.

«گابریلا سی یر» کارشناس مسائل اقتصادی در این باره می گوید: «مکزیکی ها به دنبال آن هستند تا قرارداد نفتا به روز شود چرا که درزمان تنظیم مفاد قرارداد،مواردی چون انرژی،فناوری و تجارت الکترونیک در میان نبوده است.»

کانادا دیگر شریک این موافقت نامه تجاری نیز اکنون در حالی پای میز مذاکره آمده است که طی ماه های قبل تنش های اقتصادی بسیاری با آمریکا داشته و بر سر مبادلات تجاری اختلاف نظر عمیقی دارند.

مذاکرات نفتا در فضای جدید سیاسی و اقتصادی ادامه دارد و در این شرایط به نظر می رسد، مذاکره کنندگان نفتا راه سختی را در پیش خواهند داشت. 112/114

آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

درخواست رسمی دولت امریکا برای تجدید نظر در پیمان نفتا / تحلیل

ترامپ رسما خواستار بازنگری در مفاد پیمان نفتا شد

مکزیک از آمریکا خواست، به پیمان نفتا پایبند بماند