"الهام علی اف" درگفت وگو با خبرگزاری "تاس" روسیه در وین، با اشاره به ادامه روند گفت وگوهای وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای حل مناقشه قره باغ، تاکید کرد، برای جمهوری آذربایجان مساله خروج بدون قید و شرط نیروهای ارمنستان از اراضی جمهوری آذربایجان براساس چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در اولویت قرار دارد.
اظهارات رئیس جمهوری آذربایجان مبنی بر نتایج مثبت دیدار با نخست وزیر ارمنستان درحالی است که، وزارت خارجه جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای، وزیر دفاع ارمنستان را به مطرح کردن اندیشه "جنگ جدید برای اراضی جدید" به جای "صلح در مقابل سرزمین" متهم کرده است.
وزیر دفاع ارمنستان درماه گذشته میلادی در جمع نیروهای نظامی ارمنی، طی سخنانی گفته بود: "ارمنستان حتی یک وجب از اراضی قره باغ را به جمهوری آذربایجان پس نخواهد داد".
با وجود برخی اظهارنظرهای مثبت، به نظر می رسد که روند گفتگوهای صلح قره باغ کوهستانی همچنان با فراز و نشیب های ناهمگونی مواجه است.
این امر می تواند روند لاینحل ماندن مناقشه قره باغ را تداوم بخشد. در عین حال ممکن است، به روند صلح با مواضع مثبت رهبران آذری و ارمنی بینجامد.
دیدار و گفتگوی اخیر "الهام علی اف" و "نیکول پاشینیان" با حضور روسای آمریکایی، روسی و فرانسوی گروه میانجیگر "مینسک" سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان ملل و شورای همکاری اروپا ویژه حل مناقشه قره باغ، نزدیک به سه ساعت در هتل "بریستول" وین انجام شد. در پایان این دیدار، طرفین از گفتگوهای دوجانبه اظهار رضایت کردند.
برغم برخی اظهارنظرهای افراطی از سوی برخی از سیاستمداران طرفین متخاصم، شکی نیست که، مناقشه قره باغ به سمت پایان داده شدن در جریان است.
روزنامه پست چاپ ارمنستان اخیرا" ادعا کرده است، "نیکول پاشینیان" پیش از مذاکره با "الهام علی اف" با "لئون ترپتروسیان" رئیس جمهوری اسبق ارمنستان تماس گرفته و در خصوص برخی از مسائل موردنظر در مذاکره، با وی مشورت کرده است.
برخی از محافل سیاسی ارمنستان "پاشینیان" را ادامه دهنده راه "ترپتروسیان" قلمداد می کنند. "لئون ترپتروسیان" نخستین رئیس جمهوری ارمنستان پس از استقلال این کشور در سال 1991 میلادی، قائل به حل و فصل مسالمتآمیز مناقشه قرهباغ بود.
وی به حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ باور داشت و برای رسیدن به صلح تلاش می کرد.
"استانیسلاو تاراسوف" کارشناس روسی مسائل قفقاز اخیرا" درمصاحبه اختصاصی با پایگاه خبری ارمنی ادعا کرده است؛ "با میانجیگری غرب، "الهام علیاف" و "نیکول پاشینیان" درماه مارس دریکی از پایتختهای کشورهای اروپایی دیدار و مذاکره خواهند کرد و بر اساس آن در ماه ژوئن سال جاری میلادی، ارمنستان تعدادی از مناطق اشغالی اطراف قرهباغ را به جمهوری آذربایجان بازمیگرداند".
گفت وگوهای صلح قره باغ در حالی به پایان خود نزدیک می شود که حتی شبهه ها درباره اجرای توافق های طرفین متخاصم همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و ممکن است به تغییرات اساسی در دوکشور منجر شود. 139/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
بحران قره باغ، چالش جدی در روند عادی سازی روابط ارمنستان و ترکیه/ تحلیل
گفت وگو؛ سیاست ایروان برای حل مناقشه قرهباغ/ تحلیل
موضع اتحادیه اروپا درباره پایان دادن به مناقشه قره باغ / تحلیل