در ادامه تنش در روابط دهلی نو و اسلام آباد بر سر کشمیر، وزارت امور خارجه هند سفیر پاکستان را در دهلی نو احضار کرد.

مجيد وقاری- "ویکاس سواراپ" سخنگوی وزارت امور خارجه هند با احضار"عبدل باسط"  سفیر پاکستان در هند، مراتب نگرانی دهلی نو را درباره بی احترامی به سفیر این کشور در پاکستان به وی ابلاغ کرد.

دهلی نو، لغو سخنرانی "گاوتام بامباوله" سفیر هند در اسلام آباد در همایش اتاق بازرگانی کراچی را بی احترامی به سفیر این کشور دانست و به آن اعتراض کرد.

سخنان اخیر سفیر هند در اسلام آباد در مورد نقش پاکستان در خشونت های کشمیر تحت کنترل هند عامل لغو سخنرانی وی تلقی می شود.

از حدود دوماه پیش و با آغاز اعتراض های مردمی در کشمیر تحت کنترل هند، روابط این کشور و پاکستان نیز متشنج شده است. زیرا هند، اسلام آباد را به دخالت در ناآرامی های خشونت آمیز کشمیر تحت کنترل خود متهم می کند.

این در حالی است که پاکستان همواره بر حمایت معنوی از گروه های کشمیری تاکید دارد.

از دیدگاه ناظران سیاسی، احضار سفیر پاکستان در هند به وزارت امور خارجه این کشور بیانگر تشدید تنش در روابط دو کشور است که نه تنها به حل مشکلات آنها کمک نمی کند بلکه بحران کشمیر را نیز پیچیده تر می کند.

به همین دلیل "ای اس دولت" رئیس سابق سازمان اطلاعات هند "را" ، اعلام کرد: تنها راه حل بحران کشمیر مذاکره میان این کشور با دولت پاکستان است.

وی تاکید کرد: دولت هند در موضوع ایالت بلوچستان پاکستان می تواند مداخله کند اما با دخالت در این موضوع بحران کشمیر حل و فصل نمی شود.

نگاهی به تحولات کشمیر به خصوص در بخش امنیتی آن نشان می دهد که بحران این منطقه نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه هر روز ابعاد جدیدتری به خود می گیرد.

به گونه ای که سفر اخیر "راجنات سینگ" وزیر کشور هند به کشمیر تحت کنترل این کشور نیز نتوانست به کاهش بحران کمک کند. زیرا رهبران گروه های کشمیری در سازمان کنفرانس حریت حاضر به دیدار با وی نشدند که خشم وزیر کشور هند را برانگیخت.

از دیدگاه پاکستان چنانچه بحران کشمیر بر اساس قطعنامه های سازمان ملل مبنی بر برگزاری همه پرسی تعیین وضعیت کشمیر حل نشود، سایه آن همچنان بر روابط دهلی نو و اسلام آباد گسترده خواهد بود و مانع از تنش زدایی در روابط آن ها می شود.

پاکستان اعلام کرده است که موضوع کشمیر را در مجامع جهانی مطرح می کند تا فشارها بر هند را برای حل اساسی بحران کشمیر افزایش دهد.

این در حالی است که دهلی نو به هیچ عنوان مایل به بین المللی شدن بحران کشمیر نیست و به شدت با این تصمیم اسلام آباد مخالف است.

کشمیر به دلیل موقعت راهبردی خود در شبه قاره هند همواره مورد توجه محافل اروپایی و آمریکا قرار داشته است.

از این رو به اعتقاد کارشناسان در پاکستان چنان چه دولت هند برای حل اساسی بحران کشمیر مطابق با قطعنامه سازمان ملل و یا مذاکره میان نمایندگان مردم پاکستان و کشمیر گام برندارد احتمال دخالت بیگانگان در امور کشمیر دور از ذهن نیست.

اظهارات برخی مقامات آمریکایی مبنی براین که مناطق قبایلی پاکستان و افغانستان تا کشمیر تحت کنترل هند به محلی امن برای گروه های تروریستی و خشونت طلب تبدیل شده است، بهانه ای برای دخالت احتمالی آنها در این منطقه تلقی می شود.

در هر حال، پاکستان و هند در زمان ریاست جمهوری پرویز مشرف و نخست وزیری اتل بیهاری واجپایی تصمیم گرفتند روابط خود را بدون توجه به اختلافات موجود پی گیری و برای حل آن ها نیز کمیته هایی تشکیل شد و تحت عنوان مذاکرات صلح چندین دور نیز این کمیته ها گفتگو کردند.

اما دولت ملی گرای هند که اکنون در دولت ائتلافی کشمیر تحت کنترل این کشور نیز حضور دارد با اتخاذ سیاست سختگیرانه مانع از پی گیری مذاکرات صلح با پاکستان شده است که پیامد آن تشدید بحران در روابط دو کشور و بحرانی تر شدن اوضاع کشمیر تحت کنترل هند است.