آتوسا دینیاریان- فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان در دیدار با همتایان فرانسوی و لهستانی خود در وایمار آلمان اعلام کرد: سران این سه کشور پیش از پایان سال بار دیگر با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
ژان مارک ارو، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت: فرانسه در ماه نوامبر میزبان نشست سران این سه کشور خواهد بود، این جلسه، نخستین نشست از این دست، در پنج سال گذشته محسوب می شود.
اشتاین مایر تصریح کرد: سه کشور آلمان، فرانسه و لهستان در گذشته نقشی مهم در فرآیند یکپارچگی اروپا ایفا کرده و توانسته اند پاسخگوی مسائل و مشکلاتی باشند که به سبب تصمیم انگلیس در خروج از اتحادیه اروپا ایجاد شد.
ویتولد واشچیکوفسکی، وزیر امور خارجه لهستان نیز گفت: تصمیم انگلیسی ها به خروج از اتحادیه اروپا، بدترین چالشی است که باید با آن روبرو شویم؛ این تصمیم، بازتاب اشتباهی است که اتحادیه اروپا مرتکب شد و ما باید به دنبال راهی برای تصحیح این اشتباه باشیم.
مثلث وایمار، گروهی غیررسمی متشکل از این سه کشور است که در پایان جنگ سرد و برای رویارویی با چالش ها و افزایش همکاری های راهبردی تشکیل شد.
در حال حاضر، اتحادیه اروپا با چالش های بسیاری رو بروست.
کاهش رشد اقتصادی، تشدید بحران بدهی ها و بیکاری در بسیاری از کشورهای این اتحادیه مثل اسپانیا، یونان و ایتالیا، مشکل پناه جویان و ادامه مهاجرت آنها به اروپا همچنین موضوع خروج انگلیس از این اتحادیه و تاثیرات اقتصادی آن، از جمله این چالش هاست.
مجموع این مشکلات و سیاست ها، سبب شده اکنون اتحادیه اروپا با چالشی فراگیر رو به رو شود و به نظر می رسد، مقامات این اتحادیه در تکاپو برای کاهش عواقب خروج انگلیس از سویی و از سوی دیگر حفظ قدرت و یکپارچگی اتحادیه اروپا هستند.
بیانیه مشترک سه وزیر بر تقویت اتحادیه و اصول و مبانی یکپارچگی اروپا و توانایی این قاره تاکید دارد.
این کشورها خواهان واکنش و اقدام در برابر مشکلات هستند و می خواهند نشان دهند که در رویارویی با چالش های بزرگ زمانه خود همچون امنیت، مهاجرت، رشد اقتصادی و کار، به نتایج عملی و ملموسی دست یافته اند.
به نظر می رسد، نخبگان سیاسی اروپا اکنون به این نتیجه رسیده اند که بار دیگر در فضایی همراه با اعتماد متقابل و در یک راستا برای حل مشکلات گام بردارند.
از آنجا که آلمان و فرانسه همواره نقش کلیدی در این اتحادیه بر عهده داشته اند، اکنون نیز این دو کشور با لهستان که در بسیاری مواقع، منتقد سیاست های اتحادیه اروپا بوده، در اعمال برخی سیاست ها هم راستا شده اند تا همکاری در امور مختلف را تقویت کنند.
این در حالی است که وزرای سه کشور آلمان، لهستان و فرانسه، رویکردهای متفاوتی در مورد برخی از مسائل همچون بحث بحران مهاجرت دارند.
لهستان از منتقدان جدی پذیرش پناهجویان است و همواره موضع گیری های آلمان در این زمینه را نقد کرده است.
همچنین دارای رویکرد توام با شک و تردید به اتحادیه اروپا بوده و معتقد است که لهستان باید از حاکمیت ملی خود دفاع کند.
با این حال لهستان نمیتواند جدا شود. در واقع لهستان در قلب دشت شمال اروپا و با کشورهای قدرتمند (آلمان ازغرب و روسیه از شرق)، احاطه شده است.
این کشور به طور سنتی همواره به دنبال اتحاد برای تضمین امنیت خود بوده است.
هسته اصلی نیاز لهستان همچنان باقی است.
لهستان بیش از همیشه به اتحاد نیاز دارد، از این رو به نظر می رسد، اکنون در تلاش بیشتر برای حضوری پر رنگ در اتحادیه اروپاست و از این روی در صدد تقویت همکاری است.
مجموع این رویکردها، نشان از عزم اروپا، برای تجدید حیات سیاسی و اقتصادی خود در دوران پس از خروج انگلیس و حل مناقشات داخلی در راستای حفظ وحدت و یکپارچگی این اتحادیه دارد.