اقدام برخی کشورهای آمریکای مرکزی درباره پس گرفتن شناسایی تایوان و ایجاد روابط دیپلماتیک با چین خشم شدید دولت ترامپ را برانگیخته است. واشنگتن در رابطه با افزایش شمار کشورهایی که روابط شان را با تایوان به نفع چین قطع می کنند، ابراز نگرانی کرده است.
«هدر نائورت» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد: واشنگتن سفرا و نماینده های ارشد خود را از چند کشور آمریکای مرکزی یعنی پاناما، السالوادور و جمهوری دومینیکن بخاطر تصمیم آنها در پایان دادن به رسمیت شناختن دیپلماتیک تایوان فرا خوانده است.
آمریکا اخیرا هشدار داده که چین در حال وسوسه کردن کشورها با مشوق های اقتصادی است تا این کشورها به آن وابستگی اقتصادی پیدا کنند و پکن بتواند بر آنها تسلط اقتصادی داشته باشد. به اعتقاد واشنگتن، چین با این اهرم به دنبال بدست آوردن امتیازهای سیاسی است.
در اوت 2018، السالوادور پس از قطع روابط رسمی با تایوان، از ایجاد روابط دیپلماتیک با چین خبر داد و سومین کشوری شد که طی چند ماه گذشته روابط خود را با تایوان قطع کرد. در مه 2018 نیز جمهوری دومینیکن رابطه خود را تایپه قطع و روابط دیپلماتیک با چین برقرار کرد. سال قبل نیز، پاناما و چین روابط رسمی دیپلماتیک برقرار کردند. پاناما اولین کشور آمریکای مرکزی بود که روابط خود را با تایوان قطع کرد.
تایوان که در سال 1949 در پایان جنگ داخلی از چین جدا شد، همچنان بر اساس قانون "اصل یک چین" از نگاه سران چین بخشی از خاک این کشور محسوب می شود. هر چند آمریکا، روابط دیپلماتیک با تایوان ندارد، اما مهمترین تامین کننده سلاح و قدرتمندترین پشتیبان بین المللی تایوان محسوب می شود.
«باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا در ژانویه 2012 با اعلام استراتژی گردش به شرق اعلام کرد، 60 درصد از ناوگان دریایی رزمی آمریکا در منطقه آسیا –اقیانوس آرام مستقر خواهد شد. هدف ادعایی واشنگتن از افزایش قابل توجه حضور نظامی، مقابله با توسعه طلبی چین در دریای چین جنوبی و مقابله با تهدیدات چین علیه موجودیت تایوان عنوان شده بود.
با این حال چین معتقد به پیوستن مجدد تایوان به این کشور به شیوه مسالمت آمیز است و در این راستا روابط گسترده ای بین پکن و تایپه در ابعاد مختلف تجاری، اقتصادی و گردشگری وجود دارد. چین تلاش می کند که روابط سیاسی با کشورهایی که قبلا تایوان را به رسمیت شناخته اند برقرار کند. طبیعتا این مساله به معنای به رسمیت نشناختن و قطع روابط سیاسی با تایوان است. کشورهای متعددی تاکنون این اقدام را انجام داده اند و سه کشور آمریکای مرکزی نیز با توجه به قدرت اقتصادی چین و منافع حاصل از ارتباط با آن ، روابط خود با تایپه را قطع کرده اند.
دولت ترامپ نیز که آمریکای مرکزی را زیر سلطه خود می داند، اکنون متوجه نافرمانی برخی از این کشورها شده و تلاش می کند تا آنها را تحت فشار قرار دهد. با این حال موضع گیری و اقدامات پاناما، السالوادور و جمهوری دومینیکن نشان می دهد که آنها منافع خود را بر منافع واشنگتن ترجیح می دهند.
«ایوان الیز» Ivan Eliès استاد دانشکده جنگ ارتش آمریکا، میگوید: پکن وضعیت منطقه آمریکای لاتین را در همه موارد از برنامه ها و دستور کارهای رهبران و تاجران تا ساختار اقتصاد، محتوای سیاستها و حتی پویاییهای امنیتیاش متحول ساخته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
117/118
بیشتر بخوانید:
انتقاد چین از اقدامات بی ثبات کننده آمریکا در تنگه تایوان
در اقدامی تحریک آمیز؛ دو ناو آمریکایی وارد تنگه تایوان شدند
همزمان با سفر پنس یه پکن؛ چین به امریکا و تایوان هشدار داد+ ویدئو