حدود یک ماه از سقوط نظام سوریه میگذرد. طی این مدت، دشمنان تلاش کردند با توجه به نوع رابطه ایران با نظام سابق سوریه، در دوره جدید چالشهایی برای ایران و همچنین برای روابط ایران با سوریه جدید ایجاد کنند.
با این حال، جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ موضعی منطقی و بدون توجه به حاشیههای دشمنان، بر چند موضوع مهم تأکید کرده است.
موضوع نخست این است که جمهوری اسلامی ایران بر لزوم حفظ تمامیت ارضی سوریه تأکید دارد. پس از سقوط نظام «بشار اسد» از یک سو رژیم صهیونیستی و از سوی دیگر ترکیه تلاش کردند بخشهایی از تمامیت ارضی و جغرافیای این کشور را اشغال کنند.
جمهوری اسلامی ایران با این اقدامها و نقض تمامیت ارضی سوریه مخالف است. در همین راستا، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: "حفظ تمامیت ارضی سوریه برای ما و کل منطقه مهم است."
موضوع دیگر این است که جمهوری اسلامی ایران بر تأمین امنیت همه مردم سوریه تأکید دارد. از زمان سقوط نظام اسد، گروههای تروریستی با برخی از اقلیتهای سوریه درگیر شده و شماری از مردم در این درگیریها کشته شدند.
از سوی دیگر، برخی از اقلیتها به خصوص علویان سوریه تحت فشار گروههای تروریستی قرار گرفته و مجبور شدند منازل خود را رها کرده و آواره شوند.
جمهوری اسلامی ایران خواستار این است که دولت انتقالی سوریه امنیت همه مردم این کشور به خصوص اقلیتها را با جدیت بیشتری مورد توجه قرار دهد. موضوع مهم دیگر این است که سوریه پس از سقوط نظام اسد با مداخله بازیگران خارجی در امور داخلی خود مواجه است.
مقامات کشورهای مختلف اعم از ترکیه وبرخی کشورهای عربی و غربی با سفر به دمشق در امور داخلی این کشور دخالت میکنند و به خصوص خواستار این هستند که دولتی سکولار و غیراسلامگرا در این کشور اسلامی روی کار آید.
جمهوری اسلامی ایران، در مقابل، خواستار این است که مردم سوریه سرنوشتشان را خود انتخاب کنند. اسماعیل بقائی در این خصوص نیز گفت: "ما به انتخاب سوریها احترام میگذاریم. ما نگرانیهای خود را با طرفهای مختلف مطرح کردیم و سوریه باید بدون مداخله طرفهای بینالمللی درباره سرنوشت خودش تصمیم بگیرد."
موضوع چهارم این است که با فروپاشی نظام سوریه و شکلگیری خلاء سیاسی در این کشور، امکان ظهور و گسترش تروریسم در این کشور وجود دارد. از یک سو، گروهها و رهبران تروریستی لباس سیاست بر تن کردهاند و از سوی دیگر تعداد گروههای تروریستی در این کشور زیاد است و همه آنها زیر پرچم هیئت تحریر الشام نیستند.
بنابراین، امکان گسترش تروریسم در سوریه وجود دارد.از این رو، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است: "نباید سوریه به مامنی برای رشد تروریسم تبدیل شود."
نکته پایانی نیز این است که جمهوری اسلامی ایران بر لزوم تشکیل دولتی فراگیر و با مشارکت همه گروهها و جریانهای سیاسی سوریه تأکید دار
«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار همتای عمانی خود در این زمینه تصریح کرد: "بیثباتی و هرم و مرج در سوریه به نفع ایران و هیچ یک از کشورهای منطقه نیست و جمهوری اسلامی ایران از تشکیل دولتی فراگیر که نماینده همه طیفها و جریانهای سیاسی و اجتماعی و مدنی جامعه سوریه باشد حمایت میکند."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117