اتریش به بزرگ ترین منتقد ترکیه در اتحادیه اروپا تبدیل شده است و روزی نیست که یکی از مقامات ارشد اتریش علیه ترکیه اظهار نظر نکند.

مرتضی مکی- "کریستین کرن"، صدر اعظم اتریش در مصاحبه ای با روزنامه اتریشی "دی پرسه" پیشنهاد مذاکره با ترکیه درباره روش های همکاری با ترکیه، به جای مذاکره درباره عضویت این کشور در اتحادیه اروپا را مطرح کرد.

"کرن" می گوید، ترکیه هم مایل است به توافق با اتحادیه اروپا درباره پناهجویان پایبند باشد. این توافق نباید با توهم مذاکره عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مرتبط شود.

"سباستین کورس"، وزیر خارجه اتریش نیز درباره موفقیت توافق پناهجویان با ترکیه ابراز تردید کرد و گفت: اروپا نباید مورد اخاذی قرار گیرد و بهتر است شخصا از مرزهای خارجی خود محافظت کند.

توافق اتحادیه اروپا با ترکیه برای کنترل پناهجویان سوری اکنون به مشکل اتحادیه اروپا تبدیل شده است.

اتریش، مخالف اصلی این توافقنامه است. دولت ترکیه تهدید کرده است که اگر اتحادیه اروپا ویزای اتباع ترکیه برای ورود به خاک این اتحادیه را لغو نکند، در توافقنامه کنترل ورود پناهجویان به اروپا بازنگری خواهد کرد.

این شرط ترکیه، خشم برخی از اروپایی ها به ویژه اتریش را برانگیخته است. برخی از سیاستمداران آلمان نیز از این موضع ترکیه انتقاد کرده اند و از آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان خواسته اند در توافقنامه کنترل پناهجویان با ترکیه بازنگری کند. 

پیشنهاد صدر اعظم اتریش برای روش های دیگر همکاری ترکیه به جای عضویت این کشور در اتحادیه اروپا، موضوع جدیدی نیست.

قبلا نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری سابق فرانسه، طرح همکاری ویژه با ترکیه به جای عضویت در اتحادیه اروپا را مطرح کرده بود.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز از این موضوع حمایت کرد.

روند کند مذاکرات اتحادیه اروپا با ترکیه از سال 2005 نشان می دهد، این اتحادیه اراده جدی برای به پایان رساندن این مذاکرات ندارد.

موج پناهجویان به اروپا فرصتی برای ترکیه بود تا تحرکی در روند مذاکره برای ورود به اتحادیه اروپا ایجاد کند.

در مذاکرات منتهی به امضای توافقنامه پناهجویان میان اتحادیه اروپا و ترکیه، قول هایی به مقامات ترک داده شد، اما این وعده ها به اختلاف اعضای اتحادیه اروپا منجر شد و برخی از دولت ها به ویژه اتریش با دادن هرگونه امتیاز به ترکیه مخالفت کردند. 

کودتای نافرجام ترکیه و واکنش رجب طیب اردوغان پس از کودتا بر تنش میان ترکیه و اتحادیه اروپا افزود.

دولت های بزرگ اروپایی نظیر آلمان هنوز موضع رسمی علیه توافقنامه با ترکیه برای کنترل پناهجویان اتخاذ نکرده اند.

در بعد سیاسی، کنترل موج پناهجویان به اتحادیه اروپا در دست آلمان است. رایزنی های آنگلا مرکل در سفرهای متعدد به ترکیه، در نهایت به انعقاد توافقنامه کنترل پناهجویان منجر شد.

دولتمردان آلمان و سیاستمداران واقع بین در اتحادیه اروپا می دانند که یکی از راه های موثر کنترل ورود پناهجویان به اروپا، همکاری با ترکیه است.

به همین دلیل، مواضع تند اتریش علیه ترکیه، بازتابی در سطح دولت های اروپا ندارد.

البته ترکیه نیز به اهمیت توافقنامه با اتحادیه اروپا و چشم انداز همکاری با این اتحادیه آگاه است. مواضع تندی که هرازگاه توسط دو طرف اتخاذ می شود، برای امتیاز گیری حداکثری از طرف مقابل است.