آنگ سانسوچی مشاور دولت و وزیرخارجه میانمار پس از نشست وزیران خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) در بیانیهای مدعی شد دولت میانمار به حل بحران پیچیده در استان راخین متعهد است.
وزیران خارجه کشورهای عضو آ.سه.آن روز دوشنبه در نشستی در "یانگون" پایتخت میانمار، اوضاع استان راخین را بررسی کردند. پس از حمله یک گروه شبه نظامی به پستهای مرزی میانمار، دورجدید خشونت های ارتش این کشور علیه اقلیت مسلمانان روهینگیا آغا شد.
پس از افزایش خشونت علیه مسلمانان در راخین،فشار برخی کشورهای عضو آ.سه.آن بر دولت میانمار برای حل این بحران افزایش یافت تا جایی که دولت مالزی "آنگ سان سوچی" را شریک جنایات ضد مردم مسلمان میانمار دانست.
همزمان با پایان نشست وزیران خارجه آسه آن درباره میانمار، سازمان عفو بین الملل اعلام کرد در استان راخین جنایت علیه بشریت رخ داده است. تداوم و افزایش خشونت ها در میانمار علیه مسلمانان موجب شد تا برخی نهادهای منطقه ای و بین المللی ادامه سکوت خود در قبال جنایات ارتش این کشور علیه روهینگیایی ها را موجب بی اعتبار شدن جایگاه خود در نزد افکار عمومی ارزیابی کرده و به کشتار مردم مسلمان راخین واکنش نشان دهند.
علاوه بر موضعیگری سازمان عفو بین الملل و برگزاری نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه آ سه آن برای بررسی راههای توقف خشونت ها در راخین، جان مککیسیک از آژانس پناهندگان سازمان ملل هم اعلام کرد که دولت میانمار برنامه پاکسازی قومی علیه مسلمانان روهینگیا را دنبال می کند.
در شرایطی که واکنش های منطقه ای و بین المللی به اقدامات ارتش میانمار در راخین مشتمل بر جنایت علیه بشریت و پاکسازی قومی درحال افزایش است، تصمیم دولت میانمار برای دسترسی های بشر دوستانه به راخین برای ارائه کمک های انسانی به مسلمانان مظلوم این منطقه،نمی تواند تحولی برای توقف بحران انسانی نگران کننده در راخین باشد.
بیانیه سوچی در این زمینه نشان داد که اتحادیه آ سه آن در دست یابی به هدف خود برای توقف خشونت ها در راخین از سوی ارتش میانمار ناکام بوده است. این انتظار وجود دارد که آ سه آن برای پاسخ به انتطارات مردم و به ویژه شهروندان مسلمان کشورهای عضو آ سه آن، از ابزارهایی از جمله تعلیق موقت عضویت میانمار در این نهاد برای وادار کردن آن به توقف پاکسازی قومی در راخین استفاده کند.
سوچی، برنده جایزه صلح نوبل هم شده است ، اما بیانیه وی نشان داد او برخلاف ادعای تلاش برای همزیستی مسالمت آمیزاقوام و ادیان در میانمار، از خشونتهای ارتش درراخین که جنایات علیه بشریت است، حمایت می کند. سوچی درواقع فقط دراثر فشارهای منطقه ای و بین المللی، با دسترسی بشر دوستانه به استان راخین موافقت کرده است.