با آغاز جنگ روسیه و اوکراین و تشدید درگیری ها در شرق اروپا، یارکشی های سیاسی بین طرفین درگیر شدت گرفته است. در این راستا، فنلاند و سوئد که تا پیش از این موضعی بی طرفانه در خصوص پیوستن به ناتو اتخاذ کرده بودند در ماه مه (اردیبهشت) خواستار پیوستن به این ائتلاف شدند؛ درخواستی که اگرچه با استقبال ناتو روبه رو شد، اما ترکیه نسبت به آن موضع گرفت.
مقام های ترکیه، دو کشور سوئد و فنلاند را به حمایت از گروههای تروریستی متهم کرده و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه رسما اعلام کرد: "ترکیه با عضویت این دو کشور در ناتو موافقت نمی کند."
این موضع گیری سبب شد تا رایزنی ها ناتو با ترکیه افزایش یابد و در خواست های مختلف این کشور بررسی شود. سرانجام نیز، این رایزنی به نتیجه رسید و ترکیه در نهایت موافقت کرد در ازای دریافت امتیازاتی با الحاق فنلاند و سوئد به ناتو موافقت کند.
موافقت ترکیه با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در رای گیری پارلمان فرانسه، 206 نماینده به عضویت سوئد و فنلاند در ناتو رای موافق دادند و 46 نماینده نیز با آن مخالفت کردند.
گفتنی است، اسناد الحاق سوئد و فنلاند به ناتو باید توسط تمام 30 عضو ائتلاف تصویب شود تا این دو کشور بتوانند توسط ماده پنج محافظت شوند.
تصویب توسط هر عضو این ائتلاف احتمالا تا یک سال طول میکشد، اما در این بین فنلاند و سوئد میتوانند در جلسات ناتو شرکت کرده و دسترسی بیشتری به اطلاعات داشته باشند.
روسیه از اواخر سال 2021 بارها توسعه ناتو به سمت شرق را به عنوان تهدیدی علیه امنیت ملی خود اعلام و رویکرد ناتو برای گسترش اعضای این پیمان نظامی را عامل تشدید تنش ها ارزیابی کرد.
رئیس جمهوری روسیه اواخر فوریه 2022 و در واکنش به بی توجهی ناتو به نگرانی های امنیتی این کشور همچنین درخواست کمک مناطق شرقی اوکراین به این کشور حمله کرد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه پیش از این درباره پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو گفته بود: "پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو مسئله خاصی ندارد که باعث آزار ما بشود. اگر فنلاند و سوئد این طوری میخواهند، میتوانند به آن بپیوندند اما با این حال اگر گروههای نظامی و تاسیسات نظامی آنجا مستقر شود، ما موظف به پاسخ برابر خواهیم شد و تهدیدهایی را متوجه آن کشورهایی خواهیم کرد که ما را تهدید کردهاند."
117