ایران پرس - «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در اظهاراتی در اجلاس وزرای امور خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا تاکید کرد، استقرار سامانه‌های ضد موشکی آمریکا در اروپا مانند توسعه ناتو موجب تضعیف امنیت کشورش می‌شود.

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه نیز اعلام کرد که برخی اقدامات اخیر آمریکا از جمله تخصیص بودجه برای گسترش سامانه‌های ضد موشکی زمین پایه در بودجه نظامی 2018 موجب نگرانی مسکو به دلیل عدم تعهد آمریکا به پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد 1987 شده است.

روسیه تاکنون بارها درباره استقرار سامانه‌های ضد موشکی آمریکا در اروپا که در چارچوب تدابیر ناتو انجام می‌گیرد، هشدار داده است.

طرح‌های آمریکا برای استقرار سامانه‌های ضد موشکی در اروپا تا کنون چند مرحله مختلف را پشت سر گذاشته است.

طرح سپر موشکی «جورج دبلیو بوش» که در سال 2007 ارائه شد، شامل استقرار اجزای سامانه سپر موشکی در جمهوری چک و لهستان بود.

پافشاری دولت بوش برای اجرای این طرح و همراهی دو کشور اروپای شرقی یعنی لهستان و جمهوری چک با آن، به‌‌رغم مخالفت‌های شدید مسکو، باعث شد تا در سال‌های آخر زمامداری بوش، این مساله به محور اصلی اختلاف روسیه و آمریکا تبدیل شود؛ هر چند که طرح بوش عملاً به اجرا در نیامد.

با روی کار آمدن «باراک اوباما» در آمریکا، جهان شاهد از سرگیری طرح استقرار سامانه‌های ضد موشکی آمریکا در اروپا در قالبی جدید بود و قرار شد تا استقرار این سامانه‌ها در سه مرحله در کشورهای ترکیه (دریای مدیترانه)، رومانی و لهستان تا سال 2018 تکمیل شود.

سران ناتو در جریان نشست سال 2010 که در لیسبون، پایتخت پرتغال برگزار شد، با استقرار سامانه‌های ضد موشکی آمریکا در اروپا موافقت کرده بودند.

«سرگئی رکدا» Sergey Rekda، کارشناس روس معتقد است: "مسایل تحریک کننده‌ای در ناتو مطرح می‌شود که نشان می‌دهد این پیمان خیال تنش‌زدایی با روسیه را ندارد."

واکنش روسیه به برپایی سایت ضد موشکی امریکا در رومانی

تاکنون دو مرحله این طرح به اجرا در آمده و بویژه استقرار سامانه ضد موشکی در رومانی در پایگاه هوایی «دوسلو» Deveselu، اعتراض شدید روسیه را موجب شده است. 

از دیدگاه روسیه برپایی این سایت ضد موشکی به دلیل اینکه سکوهای پرتاب «ام کا -41» مستقر در آن قادر به شلیک موشک‌های کروز نیزهستند، در تناقض با پیمان «نیروهای هسته‌ای میان‌برد 1987» است که بر اساس آن استقرار موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در اروپا از سوی روسیه و آمریکا منع شده است. 

به گفته «استیون پی‌فر»  Steven Pifer، کارشناس نظامی: "یکی از موانع دست یافتن به توافق در زمینه سامانه ضد موشکی، درخواست روسیه از آمریکا برای دادن ضمانت‌های امنیتی است."

از نگاه مسکو، توسعه هر چه بیشتر سامانه‌های ضد موشکی آمریکا در اروپا که توانمندی رهگیری موشک‌های هسته‌ای استراتژیک روسیه را دارند، به منزله اقدامی برای خنثی کردن توانمندی آفندی هسته‌ای این کشور محسوب می‌شود.

با این حال شواهد حاکی از عزم واشنگتن برای ادامه اجرای طرح‌های خود در زمینه استقرار سامانه‌های ضد موشکی در اروپا است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116/110

بیشتر بخوانید:

روسیه: ناتو برای جنگ هسته ای آماده می شود

اتهام فرمانده ناتو در اروپا به دخالت روسیه درامور کشورهای اروپایی

ایجاد 2 مرکز فرماندهی جدید ناتو با هدف مقابله با به اصطلاح تهدیدهای روسیه