در این راستا سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و روسیه به عنوان رقیب بین المللی آمریکا موضعی واحد در قبال طرح تل آویو برای الحاق بخشی از اراضی کرانه باختری به فلسطین اشغالی اتخاذ کرده اند؛ طرحی که از حمایت کامل کاخ سفید برخوردار است.
"نیکولای ملادینوف" نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور غرب آسیا، عملی شدن این طرح اسرائیل را تهدیدی فزاینده برای صلح در منطقه دانست. وی با اشاره به توافق "بنیامین نتانیاهو" و "بنی گانتس" سران حزب لیکود و حزب آبی و سفید برای تشکیل دولت ائتلافی در سرزمین های اشغالی تصریح کرد، آنها تصمیم دارند تا بخشهایی از کرانه باختری را از ابتدای ژوئیه 2020 به فلسطین اشغالی ملحق کنند.
هدف آنها این است که به دلیل حمایت همه جانبه دونالد ترامپ از رژیم صهیونیستی، تا دولت وی در آمریکا بر سر کار است، این طرح را عملی کنند. "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا در این باره گفته است: «تصمیمگیری در مورد الحاق سرزمینهای کرانه باختری برعهده تل آویو است. این یک تصمیم اسرائیلی است.»
با این همه حتی شرکای اروپایی واشنگتن نیز از تصمیم رژیم صهیونیستی اعلام نارضایی کرده اند. "جوزپ بورل" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرد، این اتحادیه حاکمیت اسرائیل بر اراضی اشغالی کرانه باختری را به رسمیت نمیشناسد.
در بیانیه ای که بورل در این زمینه منتشر کرد، تاکید شده است اتحادیه اروپا در راستای قوانین بینالمللی و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد از جمله قطعنامه 242 سال 1967 و قطعنامه 338 سال 1973 حاکمیت اسرائیل را بر کرانه باختری به رسمیت نمیشناسد و هرگونه الحاق این اراضی، مصداق نقض جدی قوانین بینالمللی خواهد بود.
اتحادیه اروپا و کشورهای مختلف اروپایی از جمله فرانسه، بریتانیا و آلمان بر مخالفت جدی خود با طرح کابینه وحدت ملی رژیم صهیونیستی به رهبری بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس تاکید کردهاند.
روسیه نیز به عنوان یکی از اعضای کمیته چهار جانبه و از بازیگران مهم عرصه غرب آسیا با اقدام رژیم صهیونیستی مخالفت کرده است. "ماریا زاخارووا" سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای ضمن ابراز نگرانی از سیاست های رژیم صهیونیستی، طرح این رژیم را در الحاق بخش هایی از کرانه باختری، موجب تضعیف روند حل و فصل مناقشه فلسطین دانست.
موضع گیری واحد جهانی در مخالفت با طرح غیر قانونی رژیم صهیونیستی که عملا از جانب سه عضو از چهار عضو کمیته چهار جانبه یعنی سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و روسیه صورت گرفته، نشانه دیگری از انزوای آمریکا به عنوان عضو دیگر این کمیته به دلیل حمایت بی قید و شرط از رژیم صهیونیستی و نیز محکومیت روز افزون اسرائیل با توجه به اقدامات غیر قابل توجیه و ضد انسانی و غیرقانونی آن علیه مردم فلسطین و تلاش مستمر برای غصب اراضی آنها است.
در حال حاضر حدود 52 درصد از کرانه باختری اشغالی تحت کنترل مستقیم رژیم صهیونیستی است. علاوه بر 15 شهرک غیرقانونی در بیت المقدس شرقی، در پایان سال 2019 بیش از 150 شهرک و 128 پاسگاه غیرقانونی در کرانه باختری احداث شده است و حدود 670 هزار صهیونیست در این شهرک ها زندگی می کنند.
سازمان ملل متحد و بیشتر کشورهای جهان، شهرک سازی رژیم صهیونیستی را در کرانه باختری غیر قانونی میدانند، زیرا این رژیم در جنگ سال 1967 این منطقه را اشغال کرده و بر مبنای کنوانسیون ژنو، هر گونه ساخت و ساز قدرت اشغالگر در سرزمینهای اشغالی ممنوع است. قطعنامه 242 سازمان ملل متحد هم خواهان خروج رژیم صهیونیستی از اراضی اشغالی 1967 از جمله کرانه باختری است.
با این حال بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی تحت حمایت کامل دونالد ترامپ با ارائه طرح "معامله قرن"، نه فقط ساخت شهرکهای صهیونیست نشین را متوقف نکرده بلکه اکنون با همراهی "بنی گانتس" شریک کنونی خود در دولت ائتلافی، در صدد الحاق بخش قابل توجهی از کرانه باختری به فلسطین اشغالی است؛ حال آن که مخالفت جامعه جهانی با این اقدام صهیونیست ها، موجب انزوای روز افزون اسرائیل و محکومیت فزاینده اقدامات غیر قانونی و ضد انسانی این رژیم و نیز محکومیت حمایت دولت ترامپ از آن شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/118
بیشتر بخوانید:
الحاق کرانه باختری به سرزمین های اشغالی؛ نقض قوانین بین المللی
واکنشهای جهانی به تصمیم اسرائیل برای الحاق کرانه باختری به مناطق تحت اشغال خود