فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، از توافق قدرت‌های منطقه‌ای برای از سرگیری مذاکرات صلح افغانستان پس از حدود 40 سال مناقشه در این کشور خبر داده‌است.

نمایندگانی از بیش از 70 کشور جهان در بروکسل گردهم آمدند تا با اعطای کمک‌های مالی، دولت کابل را در جهت مقابله با پیکارجویان طالبان کمک کنند. گفته می‌شود حاضران در این کنفرانس با اعطای کمک مالی 13 میلیارد دلاری به افغانستان تا سال 2020 موافقت کرده‌اند.

اتحادیۀ اروپا با هدف مقابله با روند مهاجرت اتباع افغان به قارۀ اروپا، این کنفرانس را برگزار کرده‌است.

همچنین علاوه بر اعطای کمک‌های مالی، نمایندگان اتحادیۀ اروپا، امریکا، چین، هند و پاکستان سه‌شنبه شب در ضیافت شام در بروکسل گردهم آمدند تا تلاش کنند مذاکرات صلح در افغانستان از سر گرفته شود.

موگرینی در این رابطه گفت «درک متقابلی دربارۀ لزوم همکاری سیاسی منطقه‌ای در حمایت از روند صلح و آشتی ملی در افغانستان» به وجود آمده‌است.

وی تصریح کرد: «شب گذشته ما زمینه‌هایی مشترک برای حمایت از این روند پیدا کردیم و اتحادیۀ اروپا تلاش دارد تا این روند را تسهیل کند.»

در سال‌های اخیر بارها تلاش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای برای پایان دادن به مناقشۀ چند ده‌ساله در افغانستان و برقراری آشتی میان دولت کابل و طالبان با شکست روبرو شده‌است.

کارشناسان معتقدند، بدون حضور پیکارجویان طالبان پای میز مذاکره، دستیابی به نتیجه‌ای ملموس دشوار خواهد بود.

جان کری، وزیر خارجۀ امریکا، در کنفرانس کمک‌کنندگان به افغانستان گفت: «چندین کشور هستند که به واقع می‌توانند کمک کنند؛ من از روسیه، چین، پاکستان، هند و ایران می‌خواهم تا دربارۀ نقشی که می‎توانند در این منطقه ایفا کنند و در جهت دستیابی به توافق صلح با طالبان، بار دیگر فکر کنند.»

هنوز میان قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دربارۀ زمان حضور طالبان در مذاکرات صلح افغانستان اختلاف نظر وجود دارد. همچنین این احتمال وجود دارد که طالبان اصلاً در این مذاکرات حضور نیابد.

اختلافات میان سرکردگان طالبان بر سر ادامۀ مذاکرات صلح با دولت کابل پس از اعلام خبر مرگ ملا محمد عمر، سرکرده این گروه، بالا گرفت و همین مسئله موجب درگیری‌هایی در این گروه پیکارجوی شد.

گفتنی است، اولین دور مذاکرات مستقیم دولت افغانستان و گروه طالبان تابستان 1394 در پاکستان برگزار شد، اما افشای مرگ ملا عمر مذاکرات را ناتمام گذاشت.