قریب به یک ماه است که فشارهای درون منطقه ای با هدف تسلیم میانمار برای پذیرش یک واقعیت ادامه دارد.
تظاهرات مسلمانان مالزی، اندونزی ،مسلمانان جنوب تایلند در کنار تلاش های دیپلماتیک مقامات برخی کشورهای این اتحادیه درهمبستگی با مسلمانان قوم روهینگیا شرایطی را پدید آورد که دولت میانمار چاره ای جز پذیرش خواست آ ، سه، آن نداشت.
این در حالی بود که میانمار این رویکردها و رویه ها را نوعی مداخله در امور داخلی خود قلمداد می کرد.
آنجا که حقوقدانان جامعه مالزی و وزیر خارجه اندونزی از/ آ، سه ، آن /خواسته بودند تا در مورد وضعیت ناگوار و دردناک مسلمانان میانماری ،به دولت میانمار فشار آورد تا راهی برای روشن شدن وضعیت مسلمانان پیدا شود، میانمار با نادیده گرفتن قواعد و معیارهای پذیرفته شده در این اتحادیه ،از این درخواست سرباز زد.
یکی از قواعد ومعیارها، امضای منشور حقوق بشر است که میانمار در اواخر دوران حاکمیت نظامیان بدان مبادرت ورزید و عملا نشان داد تابعی ازمتغییرها و شرایط موجود است.
واقعیت این است که میانمارهیچگاه عضو سازنده و رهنمود دهنده دراین اتحادیه نبود و همین مساله البته مدافعان دروغین دموکراسی درغرب را برآن داشت تا این کشور را از/ آ، سه ، آن/ اخراج کنند.
زیرامیانمارناقض واقعی حقوق بشر بوده است البته غرب ودر راس آن آمریکا دیگر میانمار را ناقض حقوق بشر نمی دانند چراکه میانمار در خط غرب و همکاری با آمریکا قرار دارد و ظاهرا تخریب خانه های مسلمانان ، کشتارها و آواره کردن آنها و ضبط اموال مسلمانان جنبه فرعی حقوق بشر است و قرار نیست غرب بابت این مسایل دولت میانمار را مورد انتقاد قراردهد .
این جا است که اتحادیه /آ ، سه ، آن / پی به مسئولیت تاریخی خود برده واحیانا برای اینکه درمحکمه تاریخ و افکار عمومی محکوم نشود ، ازمیانمار خواسته است تا رفتار خود را در قبال یک اقلیت مسلمان ریشه دار در این کشور تغییر دهد .
شاید به همین دلیل و دلایل دیگری است که یک دیپلمات میانماری اعلام کرد کشورش خواستار تشکیل یک جلسه فوری در باره بحران انسانی در استان مسلمان نشین راخین واقع در غرب میانمار شده است .
تردیدی نیست به هرمیزان که سرکوب مسلمانان وخشونت علیه انان تشدید شود ،متناسب با آن چالش ها در درون منطقه آ،سه ، آن افزایش خواهد یافت .زیرا جغرافیای/ آ ،سه ، آن/ اکنون به خاستگاه گروه های تروریستی واز جمله داعش تبدیل شده است وهر جریان وگروهی تلاش می کنند تا از این آب گل آلود بسود خود ماهی بگبیرند .
تردیدی نیست که اکنون اعتراض ها ازسطوح مردمی به سطح دیپلماتیک نیز کشیده شده است و این جااست که دیپلماتهای این منطقه برای اثبات استقلا ل عمل خود دست بکار شده اند .منابع دیپلماتیک در فیلیپین تایید کردند که میانمارپذیرفت در جلسه فوری و مشترک با سایر اعضا ی/ آ ،سه،آن/ شرکت کند و قرار است این نشست فوری در 19 دسامبردریانگون پایتخت سابق میانمار برگزار شود.
احضار سفیر میانمار در مالزی و یا به باد انتقاد گرفتن سان سوچی توسط نجیب تون رزاق و همچنین اعتراض سیاسی وزیر خارجه اندونزی به همتای میانماری اش از دیگر اقدامات دراین عرصه است.
پیام این اقدامات این است که به میانمار هشدار داده شود که مسلمانان میانماری تنها نیستند و ازحمایت های منطقه ای و بین المللی بر خوردارند.