ایران پرس: هزاران نفر از شهروندان فرانسوی در راستای درخواست حزب راستگرای میهن‌پرستان در میدان پله رویال پاریس تجمع کردند. در تظاهرات کنونی استعفای مکرون و خروج از پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هدف معترضان عنوان شد.

به نظر می رسد افزایش روزافزون نارضایتی از رئیس جمهور فرانسه که چندی قبل برای دومین بار به این سمت برگزیده شد با توجه به وخامت روزافزون اوضاع اقتصادی مردم فرانسه به دلیل تحریم های گسترده وبی سابقه غرب از جمله اروپا و نیز اقدامات متقابل مسکو در حوزه انرژی از دلایل مهم اعتراضات هزاران نفری اخیر در پاریس باشد.

در این راستا نتایج تازه‌ترین نظرسنجی مؤسسه "ایلاب"بیانگر آن است که در حال حاضر که کشور‌های اروپایی در تلاش برای اعمال تحریم علیه روسیه به بهانه حمله به اوکراین هستند، اغلب شهروندان فرانسه با اعمال این تحریم‌ها مخالف هستند و تنها ۴۰ درصد از این اقدامات تحریمی حمایت می‌کنند، ۳۲ درصد خواهان محدودشدن دامنه تحریم‌ها هستند تا اثر آن بر زندگی شهروندان فرانسه نباشد و ۲۷ درصد هم به طور کلی مخالف تحریم روسیه هستند.

کشورهای اروپایی از جمله فرانسه همگام با آمریکا تلاش کردند تا با وضع تحریم های اقتصادی روسیه را درجنگ اوکراین تحت فشار قرار دهند ، اما این سیاست در قبال اروپا تاکنون نتیجه عکس داده است. مسکو در واکنش به تحریم های روسیه، با عنوان کردن مساله عدم تامین تجهیزات و قطعات مورد نیاز برای تعمیر خطوط لوله به ویژه توربین های گازی، صادرات گاز به اروپا از جمله فرانسه را عملا قطع کرده است. ، به طوری که اکنون فرانسوی ها نگران تامین سوخت خود در زمستان هستند. هم چنین باافزایش قیمت حامل های انرژی اقتصاد کشورهای اروپایی  از جمله فرانسه به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

مقامات روسیه بر این امر تاکید می کنند که با توجه به کاهش ذخایر گازی در اروپا بهای هر هزار متر مکعب گاز در زمستان پیش رو به 5000 یورو افزایش پیدا خواهد کرد که این مساله به مثابه زلزله ای برای اقتصاد و جامعه کشورهای اروپایی از جمله فرانسه خواهد بود. حتی در برهه کنونی نیز بسیاری از مشاغل به علت گران شدن برق در معرض تعطیلی هستند و بسیاری از شهروندان اروپایی قادر به پرداخت قبوض برق وگاز نیستند.اکنون شاخص های اقتصادی در فرانسه وضعیت فاجعه آمیزی پیدا کرده اند.

 تورم در فرانسه در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل از آن ۹/ ۰ در‌صد افزایش یافت و نرخ تورم سالانه را به ۵/ ۶ درصد رساند که بالاترین رقم از سال ۱۹۹۱ محسوب می‌شود. امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه پس از قطع صادرات گاز روسیه به فرانسه، تشکیل نشست شورای دفاعی این کشور را خواستار شد تا موضوع افزایش سرسام آور قبوض برق و گاز در این کشور را به مسائل امنیت ملی و دفاعی گره بزنند و بدین ترتیب امکان برخورد با اعتراضات اجتماعی را فراهم کند، اعتراضاتی که پیش بینی می شود در فصل سرد زمستان، از راه برسد.هر چند که در عمل این اعتراضات از تابستان 2022 آغاز شده است. مکرون هم چنین اقداماتی مانند سفر به الجزایر برای تشویق دولت آن کشور برای افزایش صادرات گاز به اروپا از جمله فرانسه انجام داد. اما الجزیره روی خوشی به این درخواست نشان نداد و اجابت آن را منوط به شروطی کرد.

نکته مهم این که دولت فرانسه همانند دیگر دولتهای اروپایی در ابتدای جنگ اوکراین لحنی تهدید گرانه علیه روسیه داشته و تا چندی قبل نیز بر لزوم تشدید تحریم ها علیه مسکو تاکید می کردند. فرانسه در مارس 2022 یک جنگ اقتصادی و مالی تمام عیار علیه روسیه اعلام کرد.

برونو لو میر، وزیر دارایی فرانسه، گفت: «ما علیه روسیه یک جنگ تمام عیار اقتصادی و مالی را آغاز کرده‌ایم و این تحریم‌ها اقتصاد روسیه را ساقط خواهد کرد». اما اکنون مقامات ارشد فرانسوی از جمله مکرون با واقعیتی تلخ یعنی وابستگی 40 درصدی اروپا به گاز روسیه مواجه شده و با توجه به شرط مسکو برای از سرگیری صادرات گاز یعنی لغو تحریم ها علیه روسیه از جمله لغو تحریم خط لوله گازی نورد استریم 2 با شرایط سخت و بی سابقه ای مواجه شده اند. با توجه به اینکه هیچ راه حل فروی و موثری برای جبران کمبود گاز روسیه در اروپا از جمله در فرانسه وجود ندارد، لذا رئیس جمهور جوان فرانسه با توجه به چشم انداز تورم ورکود اقتصادی ناشی از قطع صادرات گازی روسیه  در شرایطی بسیار سخت قرار داشته و این وضعیت در آینده با توجه به درخواست صریح معترضان برای استعفای او به مراتب سخت تر خواهد شد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116