ایران پرس - وزارت تجارت چین در بیانیه ای از مخالفت آمریکا با اعطای وضعیت اقتصاد بازار به چین در سازمان تجارت جهانی به شدت ابراز نارضایتی کرد.

پکن مخالفت واشنگتن با اعطای وضعیت «اقتصاد بازار» به چین در سازمان تجارت جهانی را کاملا «نامنصفانه» دانست و خاطر نشان کرد، مخالفت آمریکا با اعطای این وضعیت به چین در سازمان تجارت جهانی در حالی صورت گرفت که ماده پانزدهم پروتکل عضویت چین در این سازمان بین المللی دسامبر سال گذشته منقضی شد.

این ماده به اتحادیه اروپا اجازه می داد چین را به عنوان یک کشور فاقد اقتصاد بازار در نظر بگیرد.

«اقتصاد بازار» یک سیستم اقتصادی است که در آن، تولید و توزیع کالاها و خدمات با مکانیزم بازارهای آزاد و توسط سیستم قیمت آزاد هدایت می‌شود.

دلال مخالفت آمریکا با اعطای وضعیت اقتصاد بازار به چین در سازمان تجارت جهانی

مخالفت آمریکا با اعطای وضعیت اقتصاد بازار به چین در سازمان تجارت جهانی از دو جهت قابل توجه و تامل است.

نخست آنکه نشان می دهد آمریکا اختلافات خود با چین را در همه سطوح دوجانبه و بین المللی پی گیری می کند و درصدد است به چین نشان دهد که اگر با خواسته های آمریکا در دو بخش بحران هسته ای کره شمالی و گشایش بازارهای چین بر روی کالاهای آمریکایی کنار نیاید، واشنگتن از فرصتهای لازم برای اعمال فشار بر دولت پکن استفاده خواهد کرد.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از زمان انتخابات ریاست جمهوری این کشور موضوع  مقابله با کالاهای ارزان قیمت چین را مطرح کرد که در حال عملیاتی کردن آن است.

«کوین‌نی »، Quinny کارشناس مسایل اقتصادی در اینباره می گوید:

«در صورت اعمال فشارهای بیشتر آمریکا بر اقتصاد چین، این امر می‌تواند لطمات زیادی را به اقتصاد این کشور وارد کند و صدها میلیارد دلار از ارزش دومین اقتصاد بزرگ دنیا را از بین ببرد.»

دومین هدف آمریکا از مخالفت با اعطای وضعیت اقتصاد بازار به چین در سازمان تجارت جهانی متاثر از اعمال سیاستهای حمایت گرایانه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است.

وی برای حل مشکلات اقتصادی این کشور سیاست حمایت از تولیدات داخلی در آمریکا را در پیش گرفته و سایر کشورها را نیز برای سرمایه گذاری در آمریکا تحت فشار بیشتر قرار داده است.

دفاع نماینده آمریکا در سازمان تجارت جهانی از سیاستهای مقابله گرایانه دولت آمریکا با انبوه واردات کالاهای ارزان قیمت چینی و حمایت از صنایع داخلی آمریکا در همین راستا قابل توجه است که می تواند پیامدهای غیر قابل پیش بینی برای اقتصادهای آمریکا و چین به دنبال داشته باشد.

جنگ تجاری تمام‌عیار چین و آمریکا

«سونگ گویو» Sung Guiw استاد دانشگاه «فودان» در شانگهای چین گفت:

«اعمال سیاست‌های یک جانبه گرایانه و حمایتی آمریکا از اقتصاد خود در برابر تجارت با چین موجب می‌شود تا هر دو کشور وارد جنگ تجاری تمام‌عیاری با یکدیگر شوند.»

چین که در سال 2001 به سازمان تجارت جهانی پیوست همچنان با مانع آمریکا برای شناخته شدن به عنوان یک اقتصاد مبتنی بر بازار مواجه است و با سیاستهای سختگیرانه ای که دولت ترامپ در قبال همکاری های اقتصادی دوجانبه بخصوص با چین در پیش گرفته است می توان پیش بینی کرد تنش و اختلاف میان پکن و واشنگتن در عرصه اقتصادی افزایش یابد.

موضوعی که می تواند با مجموعه ای از اختلافات آمریکا و چین در مسایل مختلف از جمله بحران موشکی کره شمالی مرتبط باشد.115/111

نویسنده: مجيد وقاری

بیشتر بخوانید:

نارضایتی پکن از مخالفت واشنگتن با اعطای وضعیت اقتصاد بازار به چین

ترامپ؛ تهدیدی بزرگ برای تجارت جهانی

اسپوتنیک: آمریکا در جنگ اقتصادی با چین بازنده است