در این نامه آمده است، به طور خاص، کشور میزبان (آمریکا) همچنان روادید نمایندگان ما برای شرکت در رویدادهای سازمان ملل یا کار در سفارت های دائمی را به موقع صادر نمی کند و محدودیت های تردد برای نمایندگان کشورها و نمایندگان ما در سازمان ملل کماکان اعمال می شود.
ارسال نامه از سوی این شش کشور جدیدترین اقدام در اعتراض به اقدامات غیرقانونی ایالات متحده در راستای ایجاد محدودیت ها برای نمایندگی ها و دیپلمات های برخی کشورهای عضو سازمان ملل است که رقیب یا مخالف سیاست های آمریکا محسوب می شوند.
آمریکا با توجه به میزبانی مقر اصلی سازمان ملل همواره در زمینه حضور دیپلمات ها و مقامات ارشد کشورهای مخالف سیاست های واشنگتن کارشکنی کرده است.
به ویژه در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» سختگیری ها علیه دیپلمات ها و مقامات ارشد این کشورها بشدت افزایش یافته و مانع حضور آنها شده و یا محدودیت های زیادی برای رفت و آمد آنها ایجاد شد.
هدف واشنگتن از نقض توافقنامه مقر 1947
هدف این اقدامات واشنگتن تشدید فشارها علیه این کشورها و نیز جلوگیری از حضور دیپلمات های آنها و ایجاد انواع محدودیت ها علیه نمایندگی های مستقر این کشورها به منظور جلوگیری از ایفای وظایف آنها است.
«محمدرضا مرندی» کارشناس سیاسی با اشاره به مانع تراشی های آمریکا می گوید: "این محدودیتها خلاف تعهداتی است که آمریکا در خصوص سازمان ملل متحد به عهده گرفته در حالی که سازمان ملل زیر بلیط آمریکا نیست بلکه تنها مکان آن در آمریکا است."
به همین دلیل در نامه این شش کشور تاکید شده که سازمان ملل بر اساس اصل برابری همه اعضای آن که در بند یک ماده 2 منشور سازمان ملل متحد تصریح شده، نباید اجبار و تبعیض علیه گروهی از اعضای آن را تحمل کند و نباید از امتیاز میزبانی سازمان ملل سوء استفاده شود.
با توجه به پیش بینی این مساله در توافقنامه سال 1947 مقر سازمان ملل با دولت آمریکا، این کشورها معتقدند که برای حل و فصل دائمی این معضل مزمن، تشکیل یک دادگاه داوری بی طرف و نتیجه گیری های قانونی آن در مورد حدود اختیارات کشور میزبان سازمان ملل مفید خواهد بود.
در این راستا، این شش کشور در نامه خود تاکید کرده اند که قطعنامه 74/195 مجمع عمومی سازمان ملل یک دوره زمانی معقول و مشخص برای حل این مسائل اعلام کرده است و این قطعنامه به دبیر کل سازمان ملل این اختیار را می دهد که در این زمینه اقدام کند.
به ویژه اینکه بر اساس این توافقنامه، دبیرکل سازمان ملل اختیار دارد اختلافات در تفسیر و اجرای این توافقنامه بین سازمان و دولت میزبان را برای حل و فصل به بند 21 این قرارداد (داوری) ارجاع کند.
پیش از این با توجه به رویکرد خصمانه دولت ترامپ علیه دیپلمات های ایرانی و نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل و همچنین ایجاد انواع موانع در زمینه ورود دیپلمات های روسی به خاک آمریکا برای شرکت در رویدادهای سازمان ملل، مجمع عمومی سازمان ملل در 18 دسامبر 2019 با تصویب قطعنامه ای با اجماع آرا، علاوه بر محکوم کردن عدم ارائه روادید به دیپلماتهای روسی، از دولت واشنگتن خواست تا به محدودیتهای ورود دیپلماتهای ایرانی پایان دهد.
طبق توافقنامه 1947 سازمان ملل و آمریکا، این کشور به عنوان میزبان نباید هیچ مانعی برای سفر مقامات کشورهای عضو سازمان ملل جهت شرکت در رویدادهای این سازمان و نیز در مسیرهای حرکت از مقر سازمان ملل به سمت دفاتر مرکزی نمایندگی کشورها و بالعکس ایجاد کند.
صدور قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در این زمینه آنهم با اجماع آرا نشان داد که رویکرد زورمدارانه واشنگتن برای اعمال محدودیتها علیه مقامات و دیپلماتهای کشورهای مخالف و یا رقیب آمریکا در سفر و ماموریت آنها به مقر سازمان ملل در نیویورک مورد قبول کشورهای جهان نیست.
به رغم این قطعنامه و نیز اعتراض های مکرر اما رویکرد دولت آمریکا در این زمینه حتی در دولت بایدن نیز ادامه یافته است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117