ایران پرس: الجزایر درخواست آمریکا برای ازسرگیری فعالیت خط انتقال گاز این کشور به اسپانیا را رد کرد.

واشنگتن در سفر اخیر «وندی شرمن» معاون وزیر خارجه آمریکا به رباط، مادرید و الجزایر، خواهان ازسرگیری فعالیت این خط انتقال گاز شده بود. صادرات گاز از خط انتقال یادشده در پی خوداری الجزایر درپی تنش های سیاسی با مغرب از تمدید قرارداد فیمابین با این کشور، در 31 اکتبر 2021 قطع شده بود.

در پی بحران اوکراین و اعمال تحریم هایی از سوی آمریکا علیه روسیه، واشنگتن در پی کمک به متحدان اروپایی خود برای جایگزینی گاز وارداتی از روسیه است ولی الجزایر که 11 درصد از واردات گاز کشورهای اروپایی راتامین می کند درحال حاضر مایل به افزایش صادرات گاز به قاره سبز نیست.

با توجه به روابط گسترده الجزایر و روسیه به ویژه در زمینه نظامی و تسلیحاتی ، الجزیره در برخورد با مساله جنگ اوکراین، «جنبه احتیاط» رارعایت می کند زیرا می خواهد روابط خود را با مسکو حفظ کرده واز پیوستن به صف حامیان غرب و اقدام علیه روسیه خودداری کند.

بدین ترتیب تلاش دیگری از سوی آمریکا برای کاهش وابستگی اروپا به گاز روسیه که اکنون بیش از 40 درصد از گاز مصرفی کشورهای اروپایی را تامین می کند به شکست انجامید. نکته مهم اینکه حتی درصورت موافقت الجزایر با افزایش صادرات گاز به اروپا، این اقدام در کوتاه مدت گره ای از مشکلات گازی اروپا باز نمی کند زیرا افزایش صادرات گاز الجزایر در بلندمدت نیاز به سرمایه گذاری های کلان و بازه زمانی حداقل ۵ساله برای اجرا دارد درحالی که اروپا برای کاهش وابستگی خود به گاز روسیه اکنون در فشار شدید است.

همین مساله باعث شده تا اساسا ادعای امریکا در باره امکان پذیری کاهش وابستگی اروپا به گاز صادراتی روسیه زیر  سئوال رود.

«آلفرد اشترن» مدیرعامل شرکت نفت‌وگاز اتریش «اوام‌وی» می گوید: "کشور‌های اروپایی درحال حاضر قادر به جایگزینی سریع روسیه با تأمین‌کننده گاز دیگری نیستند." اشتاین درباره تمایل اتحادیه اروپا برای تنوع بخشیدن به عرضه گاز به دلیل حمله روسیه به اوکراین گفت: "حقیقت این است پیدا کردن جایگزینی برای حجم گازی که اکنون از روسیه وارد اروپا می‌شود، آسان نیست و برای این جایگزینی به سرمایه‌گزاری‌های عظیم نیاز است."

در واقع جنگ اوکراین باعث شده تا برخی کشورهای اروپایی به فکر راه انداختن اکتشاف و تولید نفت و گاز از منابع دریایی خود بیفتند.

در این راستا، «بوریس جانسون» نخست‌وزیر بریتانیا توقف تولید نفت‌وگاز دریای شمال را «احمقانه» توصیف کرد و خواستار خودکفایی لندن در زمینه انرژی شد. او همچنین خواستار پایان وابستگی کشورش به نفت‌وگاز روسیه شده است.

اکنون مردم اروپا و آمریکا بیشتر زیر فشار قرار دارند و بهای سوخت در پمپ بنزین‌ها روزانه بالا می‌رود.در واقع تحریم های ضد روسی جدید غرب شمشیری دو لبه است که تبعات جدی علیه اقتصاد و حوزه انرژی این کشورها به ویژه اروپا وآمریکا داشته است.

واقعیت این است که به رغم ادعاهای آمریکا و برخی مقامات اتحادیه اروپا مانند «اورزولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا که مدعی شده کاهش وابستگی اروپا به روسیه در کوتاه مدت با کاهش میزان مصرف و افزایش عرضه گاز از جانب دیگر صادرکنندگان گاز مانند قطر و آمریکا امکان پذیر است، اما این امر صرفا یک توهم است.

البته تا زمانی که روسیه بتواند پول فروش نفت و گاز خود را دریافت کند دلیل ندارد که بخواهد خود راسا مبادرت به تحریم نفتی و گازی اروپا کند چون در این صورت از دسترسی به ارزی که اکنون بشدت به آن احتیاج دارد محروم خواهد شد.

در واقع این واشنگتن است که مدام به تشویق اروپایی ها برای کاهش و یا حتی تحریم واردات گاز از روسیه می پردازد .هم چنین به رغم برخی شعارها در این زمینه مانند اظهارات اخیر «رابرت هابک» وزیر اقتصاد آلمان که اعلام کرده است که برای جایگزین کردن و کاهش وابستگی به گاز روسیه به دنبال افزایش واردات گاز از امارات و قطر است، اما این اقدامات نمی تواند موجب کاهش قابل توجه و موثر وابستگی 50 درصدی آلمان به گاز روسیه شود.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117