ایران پرس- بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار)، اقدامات کاخ‌سفید برای مبارزه با مواد مخدر دراین کشور را شکست خورده دانست.

«جان سپکو» گفت، کشت خشخاش درافغانستان در  سال 2017  در بالاترین سطح خود قرار داشت و اقدامات آمریکا برای مبارزه با مواد مخدر در این کشور شکست خورده است.

وی مدعی شد، آمریکا برای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان بیش ازهشت و نیم میلیارد دلار هزینه کرده اما این کشور همچنان بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان است.

براساس گزارش تازه سیگار، کشت خشخاش درافغانستان در  سال 2017 میلادی به 328 هزار هکتار رسید که حاکی از افزایش 63 درصدی در مقایسه با سال 2016 و بیشترین مقدار از زمان بررسی مناطق زیرکشت خشخاش توسط آمریکا در سال 2001 است.

اذعان بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان به شکست سیاست‌های واشنگتن در مبارزه با مواد مخدر در این کشور نشانه‌ای از وضعیت وخیم و نگران کننده کشت خشخاش و تولید انواع مواد مخدر در افغانستان است که به دلیل ابعاد گسترده آن، مقامات آمریکایی را هم مجبور به اعتراف در این زمینه کرده است.

البته اعتراف به شکست سیاست‌های آمریکا در افغانستان از سوی سیگار تنها محدود به ناکامی کاخ سفید در مبارزه با مواد مخدر نیست و این نهاد در سال‌های اخیر در گزارش‌های خود به هدر رفتن کمک‌های مالی بین‌المللی به بازسازی افغانستان هم بارها اذعان کرده است.

درهمین راستا، جان ساپکو دو سال پیش به نقش آمریکا در گسترش فساد در افغانستان اذعان کرد که البته وی درسیاستی فرافکنانه آنرا غیرعامدانه خواند. وی درتوضیح این نقش مخرب آمریکا، نبود نظارت بر کمک‌های مالی جامعه جهانی برای مبارزه با فساد را مورد توجه قرار داد.

نکته جالب دراین اظهارات متناقض ساپکو این است که وی نبود نظارت دقیق آمریکا بر کمک‌های مالی بین‌المللی به افغانستان را غیرعامدانه خوانده است، درحالی که این مسئله نشانه‌ای از بی‌تعهدی به نظارت بر این کمک‌ها از سوی کاخ سفید محسوب می شود.

اعترافات ساپکو درباره شکست آمریکا در مبارزه با مواد مخدر در افغانستان، حاکی از آنست که دیگر امکان مخفی کاری درباره کارنامه سیاه واشنگتن در این کشور وجود ندارد.

آمارهای منتشر شده نشان می‌دهند کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان پس از اشغال این کشور توسط آمریکا و ناتو از سال 2001 تاکنون دستکم چهار برابر افزایش یافته است.

«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان در این زمینه گفته است: "یکی از اهداف آمریکا از حضور نظامی در افغانستان گسترش تولید مواد مخدر در این کشور است که این امر باعث شده شمار معتادان در این کشور روز به روز افزایش یابد که این میزان به بیش از سه میلیون و پانصد هزار نفر رسیده است."

درباره علل بی میلی آمریکا درمبارزه با کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان، می‌توان گفت مهمترین دلیل آن درآمد قابل توجه آن کشور از قاچاق مواد مخدر است.

پایگاه اینترنتی «گلوبال ریسرچ» کانادا درسال گذشته (2017) درگزارشی درآمد سالانه آمریکا از قاچاق مواد مخدر درافغانستان را بالغ بر پنجاه ملیارد دلار اعلام کرد. این میزان درآمد آمریکا از قاچاق مواد مخدر در افغانستان کافیست تا علل افزایش کشت خشخاش و تولید انواع مواد مخدر در این کشور برای افکار عمومی مشخص شود.  

همچنین حمایت نکردن آمریکا ازسیاست توقف کشت خشخاش و ارائه کشت‌های جایگزین  در افغانستان گویای آنست که آن کشور حاضر نیست درآمد خود از قاچاق مواد مخدر را مسدود کند.120/140

نویسنده: محمدرضا عسگری 

بیشتر بخوانید:

نشست سه جانبه ایران، افغانستان و پاکستان برای مقابله با قاچاق مواد مخدر

ناکامی دولت افغانستان در مبارزه با تولید و قاچاق مواد مخدر

نقش سیا در افزایش قاچاق مواد مخدر در افغانستان