ایران پرس: نتایج اولیه بزرگ‌ترین انتخابات بریتانیا که به علت همزمانی برگزاری چندین انتخابات در سراسر این کشور در حدود 50 سال اخیر بی مانند توصیف شده است، نشان می دهد احزاب طرفدار استقلال اسکاتلند در انتخابات پارلمانی این کشور اکثریت کرسی‌های پارلمان را بدست آورده اند.

همچنین نامزدهای حزب کارگر به رهبری «کایر استارمر» که درعرصه های مختلف انتخابات کنونی حضور داشتند، با ناکامی‌های فراوان روبرو شده اند.

شهروندان بریتانیا روز پنجشنبه برای حضور در انتخابات پارلمانی در ولز و اسکاتلند، انتخاب 143 عضور شورای شهر، انتخاب 13 شهردار و 39 کمیسر پلیس در سراسر بریتانیا به پای صندوق ها رفتند. این انتخابات به دلیل شیوع کرونا دراین بازه زمانی و به صورت تجمیع شده برگزار شد.

انتخابات کنونی در بریتانیا از دو محور حائز اهمیت است:

نخست اینکه این انتخابات اولین آزمون انتخاباتی «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا از زمان پیروزی عمومی در انتخابات 2019 محسوب می شود.

چنانکه بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که نتیجه آن میزان رضایت رای دهندگان از عملکرد دولت محافظه کار در دوران شیوع بیماری همه گیر «کووید- 19» را مشخص خواهد کرد. به عبارت دیگرمیزان پیروزی نامزدهای حزب محافظه کار و مشارکت بریتانیایی ها می تواند معیاری برای محبوبیت و پیروزی های آینده حزب محافظه کار محسوب شود، در این راستا نتایج منتشر شده نشان می دهد حزب محافظه کار توانسته است در این انتخابات بیشترین میزان پیروزی را کسب کند.

این انتخابات همچنین برای حزب کارگر نیز بسیار اهمیت داشت. در واقع حزب کارگر به مدیریت «کایر استارمر» تلاش کرد در این انتخابات محبوبیت دوباره ای کسب کند و بسیاری از اعضای خود را که در دوران رهبری «جرمی کوربین» از دست داده بود بار دیگر جذب کند اما نتایج کنونی از عدم موفقیت حزب کارگر تحت مدیریت استارمر خبر می دهد.

روزنامه گاردین در این زمینه نوشت: "اکنون رهبر حزب کارگر بریتانیا و هوادارانش می‌گویند تغییراتی که از زمان روی کار آمدن استارمر انجام شد، به اندازه کافی سریع نبود و نتوانسته این حزب را از سیاست‌های رهبر پیشین، جرمی کوربین، به اندازه لازم دور کند. اکنون استامر با خشم اعضا و هواداران حزب کارگر روبروست و شماری از اعضا، از ضرورت کناره گیری وی سخن می‌گویند."

محور دوم و قابل اهمیت انتخابات کنونی، پیروزی حزب استقلال اسکاتلند به رهبری «نیکلا استورجن» است.

وی وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات پارلمانی یک همه پرسی دیگر برای استقلال از بریتانیا برگزار و پادشاهی متحده بریتانیا را متلاشی کند.

بر اساس نتایج اعلام شده، این حزب تاکنون با کسب 63 کرسی از مجموع 129 کرسی پارلمان اسکاتلند، بیشترین آراء را نسبت به سایر احزاب سیاسی کسب کرده و به این ترتیب اکثریت پارلمان را به دست آورده است؛ بدین ترتیب موضوع برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند بار دیگر به موضوعی جدی و قابل تامل تبدیل شده است.

نیکلا استورجن نتیجه انتخابات را یک دستاورد تاریخی خواند و گفت: "به نظر می‌رسد که اکثریت پارلمان دست احزاب استقلال طلب خواهد بود و آن‌ها بر اساس معیارهای دموکراسی وظیفه دارند که به وعده‌های خود در خصوص جدایی اسکاتلند عمل کنند،این مردم اسکاتلند هستند که می‌توانند درباره آینده این منطقه تصمیم گیری کنند و هیچ سیاستمداری از پارلمان بریتانیا حق ندارد سد راه آن‌ها شود."

همه پرسی پیشین استقلال اسکاتلند در سال 2014 به شکست انجامید اما اکنون حامیان جدایی می گویند که بعد از برگزیت شرایط به کلی عوض شده و امکان برگزاری یک همه پرسی دیگر به وجود آمده است با این حال جانسون اعلام کرده است با درخواست ها برای برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند مخالفت خواهد کرد.

در واقع در صورت برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند ،موضوع جدایی طلبی ایرلندی ها را نیز معضل بعدی دولت بریتانیا خواهد بود.

«ماری لو مک دونالد» رهبر حزب ملی گرای ایرلندی شین فین گفت: "همه پرسی در اسکاتلند و مساله استقلال اسکاتلند به شکلی بنیادین ساز وکارهای اساسی را در سراسر بریتانیا تغییر می‌دهد و تاثیری بسیار قوی نیز اینجا در ایرلند (شمالی) خواهد داشت."

به رغم پیروزی عمده نامزدهای حزب محافظه کار در انتخابات شورای شهر و شهرداری ها؛ نتایج انتخابات پارلمان اسکاتلند چالش جدی برای بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا  و بریتانیای کبیر خواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

واکنش جانسون به تأکید اسکاتلند بر همه‌پرسی استقلال از بریتانیا

احزاب طرفدار استقلال اسکاتلند اکثریت کرسی‌های پارلمان را بدست آوردند