ایران پرس - دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه با آنتونیو گوترش،دبیر کل سازمان ملل متحد دیدار کرد که نخستین ملاقات این دو نفر از زمان آغاز به کارشان در ماه ژانویه تاکنون است.

به گفته سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ، گوترش و ترامپ گفتگوی سازنده ای در مورد همکاری آمریکا و سازمان ملل داشته و توافق کردند در آینده نزدیک ملاقات کنند.

دیدار دبیر کل سازمان ملل با ترامپ بویژه از این جنبه اهمیت دارد که دولت جدید آمریکا،عملا روند کاهش کمک های مالی به سازمان ملل را آغاز کرده و این مساله نگرانی شدید مقامات ارشد این نهاد بین المللی را بر انگیخته است.

گوترش با ترامپ در باره همکاریهای نزدیک تر توافق کرد

 

آمریکا 22 درصد بودجه سالانه سازمان ملل متحد و 28 درصد از هزینه عملیات نیروهای پاسدار صلح این سازمان را تامین می کند. ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود از سازمان ملل بارها انتقاد وکارکرد آن را زیر سئوال برده بود.

آمریکا قبلا نیز سازمان ملل را به کاهش یا قطع حق عضویت و کمکهای خود به این نهاد بین المللی تهدید کرده بود.

با این حال طرح این مساله از سوی دولت ترامپ، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. با این که آمریکا تاکنون، سالانه بیشترین کمک های مالی را به سازمان ملل داشته است، اما این وضعیت در حال تغییر است.

ترامپ برای سال 2018 کاهش 28 درصدی یا 10 میلیارد و 900 میلیون دلاری بودجه وزارت امورخارجه این کشور را در نظر گرفته است که بخشی از آن شامل کمک های مالی به نهاد ها و مجامع بین‌المللی می شود.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین حدود 33 میلیون دلار از کمک های مالی آمریکا به صندوق جمعیت ملل سازمان ملل را کاهش داده است، اقدامی که می تواند در فعالیت های این نهاد در کمک به خانواده‌های 150 کشور جهان اخلال ایجاد کند.

در واقع دونالد ترامپ چندان اعتقادی به سازمان ملل و کارکردهای آن نداشته و بویژه پس از رای مثبت شورای امنیت در چارچوب قطعنامه 2334 در محکوم کردن سیاست شهرک سازی رژیم صهیونیستی، وی ضمن انتقاد شدید از این اقدام ، مخالفت خود را با سازمان ملل افزایش داده است.

البته ترامپ در این میان تنها نیست و در اوایل ژانویه 2017 شاهد آن بودیم که جمعی از نمایندگان جمهوری خواه طرحی را به مجلس نمایندگان آمریکا برای پایان دادن به عضویت آمریکا در سازمان ملل متحد ارائه دادند.

مسلما روند کاهش کمکهای آمریکا به سازمان ملل، با توجه به سهم قابل توجه واشنگتن از بودجه این سازمان، خبر خوشایندی برای مقامات ارشد این نهاد بین المللی نیست.

آمریکا که اکنون مدعی است تنها ابر قدرت جهان است، خواهان انقیاد وتبعیت کامل سازمان ملل  وبویژه رکن امنیتی آن یعنی شورای امنیت از خواسته ها ومنافع واشنگتن و متحدان آن است.

انتقاد اساسی آمریکا به سازمان ملل به لحاظ تاثیر گذاری دیگر کشورها در این سازمان و بخصوص در شورای امنیت است که دارای حق رای مساوی هستند.

ترامپ پیشتر سازمان ملل را تهدید کرده بود که بودجه آن را قطع می کند

 

در واقع آمریکا خواهان وجود سازمان ملل بصورتی است که در راستای خواسته ها و اهداف آن حرکت کند و لذا هیچ گونه اقدام و موضع گیری مستقل آن را که بویژه از سوی کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها  دنبال می شود، بر نمی تابد.

با این حال ترامپ و دیگر اعضای حاکمیت آمریکا باید به یاد داشته باشند که دیگر دوران یکه تازی آمریکا در عرصه بین الملی به سر رسیده است و اکنون دیگر کشورها خواهان تاثیر گذاری در تصمیم های مهم در صحنه جهانی از طریق سازمان ملل و شورای امنیت هستند.

ضمن اینکه بسیاری از کشورها، یکجانبه گرایی آمریکا را که اکنون بار دیگر از سوی ترامپ در پیش گرفته شده را صرفا به منزله اقدامی  تلقی می کنند که باعث مختل شدن وظایف شورای امنیت و گسترش هرج و مرج درصحنه بین المللی می شود./113/112

بیشتربخوانید:

انتقاد گوترش از ترامپ؛ اقدام ضد مهاجران، به نفع تروریست‌ها

 

گوترش با ترامپ در باره همکاریهای نزدیک تر توافق کرد
ترامپ پیشتر سازمان ملل را تهدید کرده بود که بودجه آن را قطع می کند