«بیژن زنگنه»، وزیر نفت ایران با بیان اینکه کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک صلاحیت تصمیمگیری را درباره تعیین و توزیع سهمیهها ندارد، تصریح کرد: تصمیمها در نشست وزیران نفت و انرژی اوپک گرفته میشود.
وزیر نفت ایران با بیان اینکه دو عضو اوپک، سردمداری جهانی ضدیت با ایران را در بازار نفت بهعهده گرفتهاند، اظهار کرد: «این کار نه در عالم همسایگی و نه در عالم همکاری صحیح نیست.»
اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) 22 ژوئن 2018 در نشست وزیران نفت در وین تصمیم گرفتند، سطح تولید این سازمان ثابت بماند و فقط با این تفاوت که تعهد بیش از 100 درصدی خود را به سطح صد درصد برسانند، اما قرار شد کاهش تولید تا سقف یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز همچنان به قوت خود باقی بماند.
گزارش: تعهد اوپک بر تعدیل تولید نفت
توافق ابتکاری که در نشست 174 اوپک در وین حاصل شد، ناظر بر آن است که به جای یک میلیون و 800 هزار بشکه توافق شده در نشست نوامبر 2016 اوپک، اعضا بالغ بر 2 میلیون و 800 هزار بشکه نفت کمتری به بازار عرضه میکردند و پایبندی را به بیش از 150 درصد رسانده بودند.
توافق ژوئن گذشته، این پایبندی را به 100 درصد رساند و این به منزله تولید نفت بیشتر نیست و همچنان باید کاهش یک میلیون و 800 هزار بشکهای نفت اوپک در روز حفظ شود.
اکنون اما آمریکا با خروج از توافق هستهای ایران، بار دیگر تحریمهای خود ضد ایران را اعمال و تهدید کرده است هر کشوری را که به خرید نفت از ایران ادامه دهد، تحریم خواهد کرد.
آمریکا تا نوامبر آینده به خریداران نفت ایران فرصت داده است تا خرید نفت خود را از ایران بهصفر برسانند.
بهسبب اینکه کاهش تولید اوپک به سبب تحریم نفتی ایران، بر قیمتهای جهانی نفت تاثیرگذار است، آمریکا بر برخی اعضای اوپک فشار وارد کرده است تا کمبود نفت بازار را با تولید بیشتر جبران کنند.
این سیاست بهمنزله مقابله با ایران در اوپک است؛ کشوری که سومین تولید کننده اوپک است و نقش مهمی در سیاستهای این سازمان نفتی و معادلات جهانی انرژی دارد.
درهمین زمینه؛ «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا روز پنجشنبه در آستانه نشست اوپک در الجزایر توئیت کرد: «آمریکا برای امنیت کشورهای عربی هزینه میکند و آنان در اوپک باید قیمت نفت را پایین بیاروند.»
این توئیت نشان میدهد عربستان و امارات با سیاست تحریمی آمریکا ضد ایران همسو شدند و در تلاش هستند با فشار بر دیگران، توافق نوامبر 2016 اوپک را نقض و همزمان با تحریم نفتی ایران، کاهش تولید را در بازار جهانی جبران کنند تا افزایش قیمت جهانی نفت مدیریت شود.
درهمین چارچوب؛ «بیژن زنگه» وزیر نفت ایران گفت: "هر کس که بگوید که کمبود در بازار نفت را جبران میکند، ضد ایران صحبت میکند و این یک حرکت سیاسی است. هیچ جنبه اقتصادی در آن نیست و آنها برخلاف موضوعی که میگویند، نه فقط اوپک، بلکه کشورهای غیر عضو اوپک را هم به بازی سیاسی میکشانند، این بازی سیاسی همسو با سیاستهای آمریکاست."
«حسین کاظمپور اردبیلی» نماینده ایران در هیات عامل اوپک هم گفت: "عربستان و برخی اعضای دیگر اوپک با افزایش تولید نفت به استقبال تحریمهای نفتی آمریکا ضد ایران رفتهاند؛ درحالی که ایران برای ثبات بازار نفت و عرضه مطمئن انرژی به مصرف کنندگان تلاش کرده است."
آنچه از واقعیت کنونی بازارهای جهانی نفت مشاهده میشود، حذف کامل ایران بهعنوان سومین تولید کننده نفت اوپک امکانپذیر نیست و رویکرد ایرانستیزی ترامپ در نشست روز یکشنبه کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک در الجزایر، آمریکا را به همه اهداف خود نخواهد رساند.
نویسنده: علی کرمی
114/116
بیشتر بخوانید:
انتقاد نماینده ایران در اوپک از بیتعهدی برخی اعضا
زنگنه: برخی اعضای اوپک درچارچوب سیاست آمریکا عمل میکنند