وزیران خارجه کشورهای عضو گروه 1 + 4 بر تعهد مجدد کشورهای عضو «برجام» بر اجرای کامل و موثر این توافق، از جمله در حوزه رفع تحریم‌ها ضد جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند.

به گزارش پارس‌تودی؛ جلسه وزیران خارجه ایران و گروه 1 + 4 دوشنبه‌شب در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به ریاست خانم فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپایی، و با حضور وزیران خارجه ایران، فرانسه، روسیه، چین، بریتانیا و آلمان برگزار شد.

نشست برجامی وزیران خارجه 1 + 4 در نیویورک

این نشست پیش از تلاش آمریکا برای استفاده ابزاری از شورای امنیت و اجرای نمایش علیه ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بود و حمایت اروپا، چین و روسیه از ایران و برجام، و انزوای آمریکا را به روشنی به تصویر کشید. 

در پایان این نشست؛ وزیران خارجه ایران و کشورهای گروه چهار به علاوه یک، بیانیه 12 بندی منتشر کردند.

در این بیانیه بر اعلام تعهد مجدد کشورهای عضو برجام بر اجرای کامل و موثر این توافق، از جمله در حوزه رفع تحریم‌ها تاکید و اعلام شده است رفع‌تحریم‌ها و برخورداری ایران از منافع اقتصادی حاصله، بخش کلیدی و حیاتی برجام است. 

وزیران خارجه ایران و گروه 1 + 4  در این بیانیه اظهار تاسف عمیق خود را به خروج آمریکا از برجام اعلام داشته و در یک مقابله آشکار با تحریم‌های یکجانبه آمریکا، بر تعهدات خود مندرج در بیانیه قبلی در تاریخ ۱۵ تیر ۹۷ در موضوعاتی همچون حفظ و ارتقاء روابط گسترده‌تر اقتصادی با ایران؛ حفظ و استمرار کانال‌های مؤثر مالی برای تعامل با ایران؛ تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی؛ و ... تاکید کردند.

آنها همچنین تعهد خود را به پیگیری اقدامات مشخص و موثر برای تضمین کانال‌های پرداخت با ایران تکرار کردند. نظر به فوریت و ضرورت حصول به نتایج ملموس، وزیران خارجه از پیشنهادات عملی برای حفظ و توسعه کانال‌های پرداخت و به طور مشخص ابتکار تاسیس یک «سازوکار ویژه» برای تسهیل پرداخت‌های مربوط به صادرات (شامل نفت) و واردات ایران، که فعالان اقتصادی را در تعقیب تجارت مشروع با ایران مساعدت کرده و به آنها اطمینان مجدد می‌دهد، استقبال کردند.

آنها همچنین بر اراده قوی خود برای حمایت از فعالیت بیشتر برای عملیاتی کردن فوری این «سازوکار ویژه‌» در کنار تداوم تعامل با شرکای منطقه‌ای و بین المللی تصریح کردند.  بیانیه وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱ + ۴ دیگر کشورها را نیز به اتخاد سیاست‌ها و ایجاد سازوکارهای مشابه در روابط اقتصادی خود با ایران تشویق کردند و خواهان حفظ و تقویت روابط دوجانبه اقتصادی با ایران و بسیج همه امکانات از جمله از طریق همکاری با کشورهای ثالث برای عادی سازی موثر روابط تجاری و بازرگانی با ایران شده ‌است، که بیان آشکار اراده اعضا برای حفظ برجام است و آشکارا مقابل اراده آمریکا برای نابودی برجام و اعمال مجدد تحریم ها بر ایران قرار دارد.

در این بیانیه آمده است: اعضا تصدیق کردند همانطور که دوازده گزارش پی‌در پی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید کرده است، ایران به اجرای کامل و موثر تعهدات هسته‌ای خود ادامه داده است و بر ضرورت تداوم این عملکرد تاکید کردند. اعضا کماکان پروژه مدرن‌سازی رآکتور تحقیقاتی اراک به عنوان بخشی از برجام و طرح تبدیل تاسیسات فردو به یک مرکز هسته‌ای، فیزیک و فناوری را مورد حمایت قرار خواهند داد. 

در بیانیه وزیران خارجه کشورهای عضو برجام تصریح شده است: اعضا از به‌روزسانی «قانون انسداد» اتحادیه‌اروپا، و اعطای مجوز به بانک سرمایه‌گذاری اروپا برای اینکه ایران نیز واجد شرایط برای دریافت وام‌های خارجی محسوب شود، و اینکه این به‌روزسانی در 16 مرداد اجرایی شده است، استقبال کردند.

بیشتر بخوانید:

برگزاری نشست‌ کمیسیون مشترک برجام در نیویورک

نخست وزیر بریتانیا: ایران به برجام پایبند است

صالحی: حمایت از برجام راهبرد مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا است