ایران، عربستان، ترکیه، کویت، امارات، اردن، مصر و قطر به این نشست دعوت شدهاند. همچنین عراق از پنج کشور عضو دائم شورای امنیت برای حضور در این کنفرانس دعوت کرده است و این کشورها سفیر خود را به این کنفرانس خواهند فرستاد، اما «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، شخصا برای مشارکت در این کنفرانس به بغداد سفر کرد.
یکی از موضوعات درباره این کنفرانس، سطح مشارکت کشورهای دعوت شده است. «حسین امیر عبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست بغداد شرکت میکند.
حضور وزیر خارجه کشورمان و هیات همراه در محل شهادت سردار سلیمانی
«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد: "امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ریاست هیات ایرانی برای شرکت در نشست حمایت از عراق را برعهده خواهد داشت."
گفته میشود عربستان و ترکیه نیز در سطح وزیر خارجه شرکت خواهند کرد، اما اردن، مصر و قطر در سطح سران خود در نشست بغداد حضور پیدا خواهند کرد. کویت نیز اعلام کرد نخست وزیر این کشور در نشست بغداد حاضر خواهد شد. هنوز مشخص نیست از سوی امارات چه کسی به نشست بغداد خواهد رفت.
موضوع دیگر در خصوص این نشست، دعوت نشدن سوریه است، در حالی که سوریه مرز مشترک با عراق دارد.
«فواد حسین» وزیر خارجه عراق درباره عدم دعوت عراق از سوریه برای شرکت در این کنفرانس گفت: "مساله سوریه مسألهای دارای اختلاف است و دست ما نیست؛ ما روابط خوبی با سوریه داریم و هیچ وقت روابط دیپلماتیک خود را با سوریه قطع نکردیم."
موضوع دیگر اهداف دولت «مصطفی الکاظمی» از برگزاری این نشست است. اگرچه برخی عنوان کردند مسایل منطقهای از محورهای مهم این نشست است، اما به نظر میرسد اهداف اقتصادی عراق محور نشست بغداد باشد.
الکاظمی که از ماه مه 2020 تاکنون پست نخست وزیری عراق را بر عهده دارد، بر سیاست خارجی تمرکز زیادی کرد. دولت الکاظمی تاکنون نشستهای سهجانبهای با مقامات مصر و اردن داشته است. علاوه بر این، نخست وزیر عراق تلاش کرد با سفر به عربستان سعودی و امارات که آوریل گذشته انجام شد، این دو کشور ثروتمند عربی را به سرمایهگذاری در عراق ترغیب کند.
الکاظمی اکنون از طریق نشست بغداد نیز سعی دارد کشورهای شرکت کننده را به سرمایهگذاری در عراق یا کمک اقتصادی به این کشور ترغیب کند.
در همین راستا، «نزار الخیرالله» رئیس کمیته تدارکات کنفرانس منطقهای بغداد و قائممقام وزیر خارجه عراق، گفت: "کنفرانس بغداد بیش از هر چیز اهداف اقتصادی را دنبال میکند و به مسائل اختلافی نمیپردازد."
وی افزود: "کشورهای دعوت شده به این کنفرانس تجارب خوبی در عرصه اقتصاد و صنایع و سرمایهگذاری دارند و عراق در پی جلب سرمایه در بخش کشاورزی و صنعت است."
خیرالله اظهار داشت: "عراق بزرگترین فرصتهای سرمایهگذاری در منطقه را دارد و مشارکت کشورهای منطقه در این کنفرانس بیش از هرچیز موجب تقویت شراکتهای اقتصادی با عراق میشود و برای همین این نشست «کنفرانس بغداد برای همکاری و شراکت» نامیده شده است."
با این حال، این نشست در فاصله حدود 45 روز تا برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق برگزار میشود. انتخابات پارلمانی عراق قرار است روز 10 اکتبر برگزار شود. به نظر میرسد در این نشست اهداف انتخاباتی الکاظمی و حامیان وی نیز پیگیری میشود.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
امیرعبداللهیان: از هرگونه ابتکار عمل منطقه ای مقامات جمهوری عراق استقبال می کنیم