«لی هسین لونگ»، نخست وزیر سنگاپور روز شنبه در سخنانی در این نشست، خطاب به سران (آ.سه.آن) گفت، کشورهای جنوب شرق آسیا به منظور مقابله با فشار سیاست های حمایت گرایانه تجاری و تضمین تداوم رشد اقتصادی، از نزدیک با قدرت های جدید یعنی چین و هند همکاری می کنند.
وی افزود، رشد اقتصادی منطقه به علت فضای سیاسی حاکم در بسیاری کشورها در مخالفت با تجارت آزاد در معرض تهدید قرار گرفته است.
نخست وزیر سنگاپور همچنین از عواقب تنش های بوجود آمده تجاری چین و آمریکا ابراز نگرانی کرد.
در همین زمینه وزارت بازرگانی چین در بیانیه ای تاکید کرد، پکن خود را برای سرسختانه ترین فشارها و اقدامات ضد تجاری آمریکا آماده کرده است.
کشورهای برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) را تشکیل می دهند.
نشست سران (آ.سه.آن) در حالی در سنگاپور آغاز بکار کرد که اعضای این اتحادیه منطقه ای که کارکردی اقتصادی دارد، نگران تاثیر سیاست های یکجانبه و مغایر با استاندارهای تجارت آزاد آمریکا براین منطقه هستند.
از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا، کاخ سفید در عرصه اقتصاد بین الملل رویکردی انقباضی را در پیش گرفته که طبق آن واشنگتن با تحدید تجارت آزاد و بکار گیری ابزار تعرفه ای سیاست حمایت از شرکت های آمریکایی را به اولویت اصلی این کشور تبدیل کرده است.
سخنان ترامپ درباره لزوم بازنگری در مناسبات اقتصادی آمریکا با کره جنوبی درچارچوب اصل تجارت آزاد، موجب نگرانی کشورهایی شده است که رشد اقتصادی خود را در گرو تداوم این رویکرد وفراهم کردن شرایط رقابتی دراقتصاد و تجارت بین الملل می دانند.
به ویژه آنکه اقدام ترامپ در لغو پیمان تجارت آزاد در دوسوی اقیانوس آرام (تی.پی.پی) نشان داد که وی چنین پیمان هایی را بر خلاف منافع اقتصاد آمریکا می داند و عملا از چند جانبه گرایی اقتصادی دوری می کند.
کشورهای عضو آسه آن نگرانند که این رویکرد آمریکا با ایجاد تغییراتی در نظام تجاری جهان موجب کاهش رشد اقتصادی آنان بشود.
درحال حاضر، این سیاست کاخ سفید موجب بروز تنش تجاری بین آمریکا و چین شده است که می تواند با توجه به جایگاه این دو کشور در حجم تولید ناخالص داخلی و میزان صادرات آنان در سبد صادرات بین المللی، به تغییر پارادایم حاکم بر تجارت جهانی منجر بشود.
«آلوارو پیرا» کارشناس مسائل اقتصادی می گوید:
"ادامه روند سیاست های اقتصادی آمریکا ازجمله دربخش حمایتگرایی، بی شک اقتصادی جهان را با مشکل و چالش مواجه خواهد کرد."
این احتمال وجود دارد که با رویکرد ترامپ در تحقق شعار «اول آمریکا»، نظام تجاری بین المللی از برون گرایی به درون گرایی سوق پیدا کند و کشورها با تضعیف تجارت آزاد از طریق برقراری نظام تعرفه ای سنگین بر واردات از تولید داخلی حمایت کنند و در چنین شرایطی رقابت جای خود را به انحصار خواهد داد.
به نظر میرسد، با درونگرا شدن اقتصاد کشورها و رویکرد حمایت از صنایع داخلی، همکاری های چند جانبه در قالب اتحادیه های منطقه ای هم ممکن است کمرنگ بشود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
137/116
بیشتر بخوانید:
نشست سران «آ.سه.آن» در سنگاپور آغاز شد + ویدئو
هشدار چین به آسه آن/ تحلیل