سيد رضا مير طاهر- یکی از مباحث مهم مورد بحث در روز نخست این نشست مساله پناهجویان بود.
در این راستا سران اروپایی بر لزوم افزایش تلاش ها با هدف ایجاد محدویت برای ورود پناهجویان به ویژه اتباع آفریقایی به این اتحادیه و تقویت تلاش ها برای بازگرداندن آن ها به کشورهای خود تاکید کردند.
پس از توافق مارس 2016 اتحادیه اروپا با ترکیه و کاهش چشمگیر ورود پناهجویان به اروپا، سران این اتحادیه در تلاش هستند با پنج کشور آفریقایی شامل نیجر، نیجریه، اتیوپی، مالی و سنگال در زمینه طرحی موسوم به "پیمان مهاجرتی" برای اعمال محدویت در مهاجرت پناهجویان آفریقایی به توافق برسند.
با توجه به این که اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناهجویان به دو جناح مخالف تقسیم شده و هر کدام از آن ها تلاش می کند دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند ، لذا سران این نهاد اروپایی برای حل این مساله که از آن به عنوان بزرگترین چالش اتحادیه اروپا از زمان تشکیل آن یاد می شود، رویکرد متفاوتی نسبت به قبل اتخاذ کرده اند.
این رویکرد عبارت از توقف جریان پناهجویان در مرزهای اروپا به ویژه در ترکیه از طریق امضای توافقنامه با این کشور بوده است که در مارس 2016 به امضا رسید.
با توجه به موثر بودن نسبی این توافق برای کاهش سیل پناهجویان به سمت اروپا، ظاهرا سران اروپایی به این جمع بندی رسیده اند که راهکار مشابهی با دیگر کشورهای که می توانند مانع سیل پناهجویان شوند در پیش گیرند.
در این راستا سران کشورهای اروپایی به دنبال امضای توافقی مشابه با توافق ترکیه با برخی کشورهای آفریقایی به منظور کاهش هجوم پناهندگان به اتحادیه اروپا هستند.
با این همه سازمان های حقوق بشری به شدت از این اقدام انتقاد کرده اند.
از دیدگاه این سازمان ها مانند عفو بین الملل، اتحادیه اروپا به دنبال توافق با آن دسته از دولت های آفریقایی است که خود در پیدایش و تداوم معضل پناهجویان نقش اساسی داشته اند.
مساله دیگر مورد بحث در نشست روز پنج شنبه مساله بحران سوریه و اقدامات احتمالی اتحادیه اروپا در این زمینه بود.
به گفته "دونالد تاسک" رئیس شورای اروپا، سران اروپایی در نشست روز پنجشنبه با در نظر گرفتن "همه گزینه های موجود" علیه سوریه و متحدانش، از جمله روسیه، در صورت ادامه فجایع در حلب سوریه موافقت کردند.
پیش بینی ها حاکی از آن است که اتحادیه اروپا با اعمال تحریم هایی علیه سوریه و متحدانش موافقت می کند.
این به اصطلاح نگرانی ها در حالی است که ارتش سوریه روز پنجشنبه اعلام کرد: آتش بس یک جانبه مورد حمایت روسیه به منظور فراهم آوردن امکان خروج مردم از حلب به اجرا درآمد.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه نیز روزپنجشنبه، آتش بس موقت 11 ساعته در حلب را که قرار بود ساعت 19 به وقت محلی سوریه پایان یابد، به مدت 24 ساعت دیگر تمدید کرد.
با این حال شواهد حاکی از اصرار گروه های تروریستی مورد حمایت غرب از جمله اروپایی ها برای نقض آتش بس و ادامه درگیری ها در حلب است.
با این حال اتحادیه اروپا چشم خود را بر روی این مسائل بسته و صرفا بر روسیه و دولت سوریه برای عدم درگیری با تروریست ها در حلب تاکید می کند.
به نظر می رسد هدف از این رویکرد اتحادیه اروپا جلوگیری از وارد آمدن ضربات بیشتر به گروه های تروریستی در شرق حلب است که اکنون تحت محاصره ارتش سوریه و متحدان آن قرار دارند.
از دیدگاه غربی ها به ویژه اتحادیه اروپا، با تهدید به اعمال تحریم های جدید علیه روسیه و سوریه، این دو دولت از ادامه اقدامات کنونی خود که با هدف کسب پیروزی نهایی در حلب صورت می گیرد منصرف خواهند شد و بدین ترتیب از بر هم خوردن وضعیت کنونی در سوریه به سود دولت قانونی این کشور جلوگیری خواهدشد.