به گزارش ایران پرس، سران و نمایندگان 24 کشور اروپایی و 16 کشور عربی در این نشست دو روزه شرکت دارند.
این نشست با شعار "سرمایه گذاری با ثبات" اهدافی نظیر تحقق امنیت و ثبات در منطقه، کاهش خطرهای تروریسم، بهبود روند صلح در یمن، لیبی و سوریه، مقابله با مهاجرت غیرقانونی به اروپا و کاهش سطح تغییرات آب و هوایی را دنبال می کنند.
کشورهای عضو اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا در این نشست همچنین زمینه های توسعه همکاری نظامی، روابط اقتصادی و سرمایه گذاری مشترک کشورهای عضو را بررسی می کنند.
این نشست بار دیگر اختلاف ها میان کشورهای عربی، چالش های درونی در کشورها و تداوم روابط سرد برخی کشورهای اروپایی را با عربستان آشکار کرده است.
از 21 کشور عربی فقط 11 کشور در سطح سران و روسا در این نشست حضور پیدا کرده و حدود نیمی از سران عرب در این نشست عمدتا به دلیل اختلاف میان کشورها حضور نیافته اند؛ از جمله "شیخ تمیم بن حمد آل ثانی"، امیر قطر که به دلیل تداوم اختلاف با مصر، عربستان، بحرین و امارات در نشست شرم الشیخ حضور پیدا نکرده است.
"بشاراسد" رئیس جمهوری سوریه نیز به رغم تلاش ها برای دلجویی از وی و بازگرداندن این کشور به اتحادیه عرب، در نشست شرم الشیخ حضور ندارد.
"عبدالفتاح السیسی"، رئیس جمهور مصر و "سلمان بن عبدالعزیز"، پادشاه عربستان طی دیداری پیش از آغاز نشست، تلاش کردند وانمود کنند که غیبت کشورها در نشست شرم الشیخ نه تنها موضوع مهمی نیست زیرا به زعم آنان، این قاهره و ریاض هستند که جایگاه برتر را در جهان عرب دارند. دو طرف بر اهمیت هماهنگی در پرونده های منطقه ای و تشکیل شورای عربی- آفریقایی تاکید کردند.
"عمر البشیر"، رئیس جمهور سودان نیز به دلیل این که از سوی دیوان بین المللی کیفری به جنایت و کشتار غیرنظامیان متهم است، به این نشست دعوت نشد. "بن سلمان"، ولیعهد عربستان نیز ملک سلمان را در این نشست همراهی نکرده است.
تحلیلگران گفتند دلیل غیبت "بن سلمان" در نشست شرم الشیخ، اعتراض سران کشورهای اروپایی به پرونده قتل خاشقجی و دست داشتن ولیعهد سعودی در قتل این روزنامه نگار منتقد است.
در میان سران اروپایی نیز "امانوئل مکرون"، رئیس جمهور فرانسه از غایبان سرشناس نشست شرم الشیخ است. تداوم جنبش جلیقه زردها و بی سامانی امنیتی و سیاسی در فرانسه عامل اصلی حضور نیافتن مکرون در این نشست ارزیابی شده است.
در داخل مصر نیز در آستانه این نشست، فعالان مدنی این کشور در نامه ای خطاب به سران اروپایی از آنها خواستند که در اعتراض به احکام گسترده اعدام و حبس ابد فعالان سیاسی در مصر، نشست شرم الشیخ را تحریم کنند.
139/117
بیشتربخوانید:
انتقاد سازمان ملل از اعدام 15 مصری
عفو بین الملل: مصر به حقوق بشر بیاعتنا است
پانزدهمین شنبه سیاه در فرانسه؛ جلیقه زردها باز هم به خیابانها آمدند+ ویدئو
سازمان ملل: اوضاع لیبی همچنان نگران کننده است