ایران پرس- وزارت خارجه افغانستان تاکید کرد، بدون حضور مقامات کابل نشست‌ صلح مسکو نتیجه‌ای ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه افغانستان گفت: برگزاری نشست صلح مسکو بدون مشارکت دولت کابل و عدم مالکیت‌ افغان‌ها در روند صلح اثرگذار نیست.

«صبغت‌الله احمدی» افزود، گفت‌ وگوها درباره نشست صلح مسکو با روسیه ادامه دارد و هنوز شرکت دولت افغانستان در این نشست نهایی نشده است.

وزارت خارجه روسیه اخیرا از برگزاری نشست صلح مسکو با حضور نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان خبر داد.

نشست صلح مسکو در حالی قرار است اوایل نوامبر برگزار شود که این نشست پیش از این در ماه سپتامبر بنا بدرخواست دولت افغانستان لغو شده بود.

هشدار سخنگوی وزارت خارجه افغانستان درباره بی نتیجه بودن نشست صلح در مسکو بدون حضور نمایندگان دولت، ناشی از تجربه قبلی دولت روسیه درخصوص برگزاری نشست صلح افغانستان بدون دعوت از مقامات این کشور است.

دولت روسیه در دسامبر سال 2016 بدون دعوت از دولت افغانستان نشست سه جانبه‌ای با حضور چین و پاکستان با هدف بررسی راه‌های کمک به برقراری صلح در افغانستان برگزار کرد که با واکنش تند مقامات این کشور مواجه شد.

به خصوص آنکه پیش از برگزاری این نشست هم اخباری درباره ارتباط پنهانی روسیه با طالبان منتشر شد که با فراخوان سفیر این کشور به سنای افغانستان، وی به این رابطه مخفی اعتراف کرد.

توجیه وی درباره علت ارتباط پنهانی با طالبان مبنی بر حفظ جان اتباع روسیه مستقر در افغانستان مورد پذیرش سنای این کشور قرار نگرفت و اعضای این نهاد از مقامات مسکو خواستند به قوانین بین‌المللی و ملاحظات امنیت ملی دولت افغانستان احترام بگذارد.

اگر چه دولت افغانستان، گفت وگوی صلح با طالبان را اولویت منافع ملی خود می‌داند اما مداخله دیگران و نادیده گرفتن نقش دولت کابل در رهبری مذاکرات صلح را خط قرمز خود می‌داند و بر همین اساس به نشست‌هایی که از سوی دیگر کشورها درباره صلح در افغانستان برگزار می‌شود با حساسیت ویژه‌ای برخورد می‌کند.

دولت روسیه پس از واکنش منفی افغانستان به نشست سه جانبه دسامبر 2016 با حضور نمایندگان چین و پاکستان، یک ماه پس از آن با دلجویی ازمقامات کابل درباره اشتباه راهبردی عدم دعوت مقامات کابل به آن اجلاس، نشست شش جانبه‌ای را برگزار کرد که وزیر خارجه افغانستان هم در آن حضور یافت.

بر اساس تجارب قبلی درباره میزبانی نشست صلح افغانستان از سوی روسیه و تنش در روابط دو کشور در خصوص نادیده گرفته شدن نقش کابل در رهبری گفت وگوهای صلح از سوی مسکو، هشدار سخنگوی وزارت خارجه افغانستان درباره بی نتیجه بدون نشست آتی مسکو بدون حضور نمایندگان این کشور، ناشی از برنامه مسکو برای برگزاری این اجلاس بدون دعوت از مقامات کابل نیست، بلکه سخنان «صبغت‌الله احمدی» بدین معناست که باید همه زمینه‌های لازم از جمله حضور مقتدرانه افغانستان در این نشست فراهم شود.

به همین دلیل است که نشست صلح مسکو که قرار بود درسپتامبر 2018 برگزار شود با درخواست افغانستان لغو شد.

البته این دیدگاه وجود دارد که علت درخواست افغانستان برای لغو نشست صلح مسکو در تابستان گذشته و همچنین نهایی نشدن تصمیم برای حضور مقامات کابل در نشست آتی به میزبانی روسیه، ناشی از شرایط امنیتی موجود در افغانستان و همچنین مسئله حضور طالبان در این اجلاس است که که برغم اصرار مقامات کاخ کرملین اما در افغانستان درباره حضور این گروه در نشست مسکو اختلافات جدی وجود دارد.

درحالی که شورای عالی صلح افغانستان از حضور طالبان در نشست آتی مسکو استقبال می‌کند اما وزارت خارجه افغانستان آن‌را ضروری نمی‌داند. وجود این اختلاف سبب شده است هنوز در افغانستان درباره مشارکت در نشست مسکو تصمیم نهایی اتخاذ نشود.118/120

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

دیدار مقامات افغان با طالبان در نشست صلح مسکو 

نشست چهارجانبه صلح افغانستان در ترکیه/ تحلیل 

دولت افغانستان تنها نهاد اصلی در روند مذاکره با طالبان/ تحلیل