روسای ستاد مشترک ارتش کشورهای حوزه دریاچه چاد به منظور تدوین طرح حمله نهایی به گروه بوکوحرام درنیامی پایتخت نیجر گردهم آمدند.

نسرین صفایی- "حسومی مسعودو" Hassoumi Massaoudou وزیر دفاع نیجر در این نشست تایید کرد: ارتش کشورهای منطقه از ماه ژوئیه عملیات تجسس و شناسایی را درباره پایگاه های شبه نظامیان بوکوحرام انجام داده اند که نتایج موفقیت آمیزی داشته است.

در این عملیات، ائتلاف ارتش های منطقه حوزه دریاچه چاد توانستند کنترل برخی از مناطق را از عناصر بوکوحرام بازپس گیرند.

تشکیل ائتلاف ارتش های منطقه شامل کشورهای نیجریه، نیجر، چاد، کامرون و بنین از ابتکارهای "محمدو بوهاری" رئیس جمهوری نیجریه است که به منظور مبارزه و سرکوب گروه افراطی بوکوحرام اتخاذ شد.

در عملیات نیروهای چند ملیتی ضد بوکوحرام، فرانسه و امریکا نیز با اعزام هواپیماهای بدون سرنشین برای انجام ماموریت های شناسایی و تجسس و هم چنین تبادل اطلاعات امنیتی، همکاری دارند.

به اعتقاد تحلیلگران، با وجود بی اعتمادی که کشورهای همجوار حوزه دریاچه چاد به یکدیگر دارند، این که توانستند نیروی منطقه ای برای مبارزه با بوکوحرام تشکیل دهند، مهم ترین تغییر و تحول است.

برخی از ناظران، نقش ارتش چاد را که قدرتمندترین نیروی نظامی را در منطقه دارد، در پیروزی های اخیر ائتلاف منطقه ای، شاخص می دانند.

درهمین حال تقویت همکاری های نظامی و اطلاعاتی کامرون و نیجریه، شبه نظامیان بوکوحرام را وادار کرد به مرزهای نیجر یورش ببرند.

شهرهای مرزی "بوسو" Bosso و "دیفا" Diffa واقع در جنوب شرق نیجر که در جوار مرز مشترک با نیجریه است، تاکنون چندین بار هدف حملات مرگبار بوکوحرام قرار گرفته است.

به همین علت آگاهان سیاسی، نیجر را خط مقدم جدید درجنگ با شبه نظامیان بوکوحرام تلقی می کنند.

برپایی نشست های مشترک فرماندهان ارتش کشورهای حوزه دریاچه چاد در نیامی پایتخت نیجر را نیز می توان در این چارچوب ارزیابی کرد.

با وجود آن که سه سال از نخستین حمله بوکوحرام به مرزهای نیجر می گذرد، اما پیامدهای بحران انسانی آن اکنون در حوزه دریاچه چاد بیشتر محسوس است.

"بنیتو مورنو" Benoit Moreno، نماینده آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) در خصوص ویرانی اقتصاد نیجر و پیامدهای نگران کننده آن بر وضعیت ساکنان این کشور هشدار داده است.

سفر "محمدو ایسوفو" رئیس جمهوری نیجر به چاد  برای درخواست کمک بیشتر از "ادریس دبی" همتای چادی وی انجام گرفت.

پس از آن  ادریس دبی در اوایل ژوئن حدود 2200 نیروی ارتش این کشور را به نیجر اعزام کرد که واکنشی به گسترش حملات بوکوحرام به مرزهای نیجر بود.

در حال حاضر که امریکا و آلمان از طرح ساخت پایگاه نظامی در ناحیه آگادز Agadez درشمال نیجر خبر داده اند، تعدد پایگاه های نظامی خارجی دراین کشور موجب نگرانی شده است.

پیشتر نیز فرانسه در اکتبر سال 2014 پایگاه نظامی "ماداما" Madama واقع در آگادز را احداث کرده بود.

ناظران، ادامه حملات خونین بوکوحرام به مرزهای نیجر را که دارای معادن با ارزش اورانیوم است، دلیل ساخت پایگاه های خارجی جدید در آگادز می دانند.

با این وصف، گروه بوکوحرام علاوه بر خسارت های جانی و مالی با به خطر انداختن معادن اورانیوم نیجر، زمینه ایجاد پایگاه های نظامی را در این کشورفراهم کرده است.

اقدامی که مردم نیجر آن را "استعمارگری نظامی" نامیده اند.