ایران پرس - آمریکا در چارچوب رویکرد خاورمیانه‌ای خود نشستی دو روزه با عنوان "صلح و امنیت در خاورمیانه" از امروز چهارشنبه 13 فوریه در ورشو پایتخت لهستان برگزار می کند.

واشنگتن مدعی است که از 70 کشور برای شرکت در آن دعوت کرده است. به رغم ادعای آمریکا درباره حضور وزرای امور خارجه ده‌ها کشور در نشست ورشو، بسیاری از دولت ها اعلام کرده اند که در این نشست شرکت نمی کنند. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در ابتدای اعلام تشکیل این نشست، هدف از برگزاری آن را به اصطلاح ارتقای ثبات و آزادی در خاورمیانه با تاکید بر مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران عنوان کرده بود. پمپئو گفته بود: این نشست بیش از همه بر ایران تمرکز خواهد داشت. 

آمریکایی ها بر این تصورند که در این نشست خواهند توانست با گرد آوردن شماری از کشورها، نوعی اجماع بین المللی علیه ایران شکل دهند. هدف اصلی آمریکا تبدیل کردن این نشست به فضایی علیه حضور منطقه‌ای ایران است.

با این حال، واکنش سرد کشورهای عضو گروه 1+4 به این نشست نشان می دهد واشنگتن در راه رسیدن به این هدف با موانع زیادی مواجه است. روسیه به عنوان کشوری تاثیر گذار در روندهای خاورمیانه به صراحت مخالفت خود را با این نشست اعلام کرده و آن را گامی برای برای به شکست کشاندن توافق هسته ای برجام قلمداد کرده است. کشورهای بزرگ اروپایی نیز در سطحی پایین تر از وزیر خارجه در این نشست شرکت می کنند. 

«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان اعلام کرده که در نشست ضد ایرانی ورشو شرکت نمی‌کند و یکی از مقامات این وزارتخانه در این کنفرانس حضور خواهد داشت. پیش‌تر نیز برخی از مقامات اروپایی از جمله «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کردند در این نشست شرکت نخواهند کرد یا به آن بی‌تمایل بوده‌اند.

حضور نیافتن برخی کشورهای اروپایی در سطح وزیر در نشست ورشو، بیانگر عمیق تر شدن شکاف‌ها میان بروکسل و واشنگتن است بنابراین به نظر می‌رسد این نشست در فضای سردی برگزار شود و آمریکا نتواند به اهداف اولیه ضدایرانی خود دست پیدا کند.

افزایش انتقادات از رویکرد ضد ایرانی این نشست باعث شد تا وزارت خارجه آمریکا چندی قبل در چرخشی آشکار موضوعات این نشست را تغییر دهد. در بیانیه اخیر وزارت خارجه آمریکا آمده بود که این نشست درباره موضوعات چندگانه یعنی «بحران های منطقه‌ای و تاثیر آن بر غیرنظامیان در منطقه»، «توسعه موشکی و منع تکثیر»، «امنیت سایبری و تهدیدهای نوظهور در بخش انرژی» و «مقابله با افراط گرایی» خواهد بود.

تحلیلگران معتقدند مقامات آمریکایی به دلیل استقبال نشدن از نشست ورشو تصمیم گرفتند تا موضوعات مطرح در این نشست را تغییر دهند و با متنوع سازی مسائل مورد بحث، ریسک شرکت نکردن وزرای خارجه دیگر کشورها را در آن کاهش دهند.

نکته مهم این که وزرای خارجه و مقامات کشورهایی که حتی قرار است در این نشست شرکت کنند، مجموعه ای نامتجانس و دارای اختلافات زیاد هستند که بعید به نظر می رسد نشست آنها خواسته آمریکا را در ایجاد اجماع علیه ایران برآورده کند. 

«محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران چندی قبل با انتشار توییتی به لهستان و شرکت کنندگان نشست ورشو یادآوری کرد: کسانی که در آخرین نمایش ضد ایرانی توسط آمریکا شرکت کرده بودند، یا مرده اند، یا بی آبرو شده و یا به حاشیه رانده شده اند؛ و ایران قوی تر از همیشه است.

بدین ترتیب نشست ضدایرانی ورشو درحالی برگزار می شود که علاوه بر انصراف کشورهایی مانند روسیه، لبنان و عراق از حضور در آن، با اما و اگرهایی حول حضور متحدان اروپایی واشنگتن نیز همراه است.

از دیدگاه ایران اما این نشست هیچ تاثیری بر سیاست و مواضع منطقه ای ایران نخواهد داشت. سردار سرلشکر «محمد باقری»، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نشست ورشو را «بی‌ارزش» توصیف کرده و گفته است: «این نشست تاثیری در کارها و قدرت ایران نخواهد داشت.» 114/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

سرلشکر باقری: نشست‌ورشو تاثیری در قدرت ایران ندارد

جنبش فتح: نشست ورشو لهستان مرده متولد شده است