«عمر البشیر» ژوئن ۱۹۸۹ با کودتای بدون خونریزی به قدرت رسید و ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ پس از اینکه تظاهرات مردمی بیش از ۵۰ کشته بر جای گذاشت، توسط ارتش از قدرت برکنار شد.
۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ بود که تظاهرات مردمی ضد عمر البشیر در سودان آغاز شد. عربستان سعودی و امارات دو کشوری بودند که با پرداخت پول به البشیر تلاش کردند، وی را در قدرت حفظ کنند، اما قدرت مردم سودان بسیار بیشتر از قدرت دلارهای سعودی و اماراتی بود.
در گام دوم، پس از اینکه ریاض و ابوظبی از حفظ عمر البشیر ناامید شدند، به کمک سرویس اطلاعاتی اسرائیل تلاش کردند، زمینه برکناری رئیس جمهوری سابق سودان را فراهم کنند.
این در حالی است که عمر البشیر و نظامیان سودانی در ائتلاف سعودی علیه یمن مشارکت فعال داشته و نظامیان سودانی بخش زیادی از اعضای ائتلاف سعودی را تشکیل می دهند.
حمایت های عربستان و امارات از تحولات سودان
عربستان سعودی و امارات اکنون در گام سوم با کمک آمریکا تلاش بسیاری انجام می دهند تا تحولات سودان پس از عمر البشیر را مدیریت و هدایت کنند.
بر این اساس، «عبدالفتاح البرهان» که فرمانده نیروهای زمینی سودان است، در جنگ علیه یمن نقش مهمی دارد و روابط نزدیکی نیز با ریاض و ابوظبی دارد، ریاست شورای عالی نظامی انتقالی سودان را بر عهده گرفت.
عربستان سعودی و امارات در این مرحله با حمایت مالی از شورای عالی نظامی انتقالی سعی دارند جایگاه نظامیان به خصوص عبدالفتاح البرهان را تقویت کنند.
از این رو، عربستان و امارات کمک سه میلیارد دلاری به سودان انجام دادند که ۵۰۰ میلیون دلار از این کمک به بانک مرکزی سودان برای تقویت مالی آن اختصاص یافته است.
این کمک ها با آگاهی از این موضوع انجام شد که اعتراض ها در سودان ریشه اقتصادی داشته است.
عربستان و امارات مانع تکمیل انقلاب مردم سودان می شوند
در همین راستا، خبرگزاری دولتی عربستان نوشت: "این کمک ها برای تقویت اوضاع مالی سودان، افزایش ثبات در نرخ ارز و همچنین بهبود وضعیت اقتصادی این کشور انجام می شود."
هدف عربستان و امارات این است که در این مرحله مانع تکمیل انقلاب مردم سودان شوند، همان گونه که در مصر و یمن این اقدام را انجام دادند.
اکنون ریاض و ابوظبی سعی دارند مدل مصر را در سودان پیاده کنند و با روی کار آوردن یک دولتی نظامی، ماهیت اقتدارگرای دولت در این کشور را حفظ کنند و سودان را در باشگاه اقتدارگرایان عربی نگه دارند.
از این رو، این دو کشور عربی که مداخله منفی در امور داخلی دیگر کشورهای عربی دارند، حمایت از شورای عالی نظامی انتقالی سودان را در اولویت قرار داده اند.
در همین راستا، دیوان پادشاهی سعودی در بیانیه ای با تاریخی خواندن روابط با سودان اعلام کرد که: "ریاض تحولات سودان و بیانیه شورای انتقالی نظامی را پیگیری و حمایت خود را از اقدامات این شورا اعلام می کند."
وزارت خارجه امارات متحده عربی نیز بلافاصله پس از سعودی وارد عمل شد و با تاریخی خواندن تحولات سودان، تعیین عبدالفتاح البرهان به عنوان رئیس شورای انتقالی نظامی را تبریک گفت و تأکید کرد، به قدرت مردم و ارتش سودان برای عبور از تهدیدات اعتماد کامل دارد.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/118
بیشتر بخوانید:
کمک 3 میلیارد دلاری عربستان و امارات به شورای نظامی سودان
الاخبار: تلاش امارات و عربستان برای تغییر مواضع سودانالاخبار: تلاش امارات و عربستان برای تغییر مواضع سودان