ایران پرس- بحران سیاسی در سودان ابعاد گسترده‌ای یافته و کشتارمعترضان در سوم ژوئن مسیر تحولات سیاسی را در این کشور تغییر داده است.

شورای نظامی انتقالی که تاکنون کشتار غیر نظامیان را انکار می کرد تحت فشار افکار عمومی داخلی و فشارهای بین المللی، ضمن اعتراف تلویحی به کشتار غیرنظامیان، اعلام کرد که ممکن است اشتباهاتی صورت گرفته باشد.

سرلشکر «شمس الدین کباشی» سخنگوی شورای نظامی انتقالی سودان محاکمه کسانی را که دست داشتن آن‌ها در این حوادث ثابت شود، وعده داد.

با گذشت 13 روز از کشتار سودانی های معترض، بسیاری از نهادهای منطقه ای و بین المللی چون سازمان عفو بین الملل و اتحادیه آفریقا ضمن اعلام نگرانی از شرایط سودان، خواستار انجام تحقیقات بین المللی در مورد کشتار معترضان سودانی و دلایل آن شده اند.

با افزایش خشونت ها علیه معترضان و قدرت گرفتن شورای نظامی انتقالی نگرانی ها در مورد این کشور مهم و استراتژیک آفریقا افزایش یافته است.

اگرچه سودان طی سال های اخیر به دلیل سیاست های نادرست "عمر البشیر" رییس جمهوری سابق این کشور با مشکلات بسیاری رو به رو بودند اما معترضان سودانی امیدوار بودند با برکناری البشیر و انتقال دموکراتیک قدرت دراین کشور، روند بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی آغاز شود، اما اکنون با گذشت هفته ها از برکناری عمر البشیر و به دست گرفتن قدرت توسط شورای نظامی انتقالی سودان نه تنها شرایط در این کشور همچنان بحرانی است بلکه اقدامات این شورا بر خلاف انتظار معترضان سودانی و تغییرات مد نظر آنهاست.

تشدید بحران در سودان در سایه مداخلات عربستان و امارات

 از نگاه معترضان سودانی روند کنونی دراین کشور حاصل مداخلات و حمایت های نظامی و مالی عربستان و امارات از شورای نظامی انتقالی برای نفوذ بیشتر در سودان و سیطره بر منابع نفتی و نیرو‌های انسانی این کشور در راستای اهداف مداخله جویانه این کشورها در منطقه است.

ضمن اینکه ادامه حضور سودان در ائتلاف سعودی علیه یمن برای حکام سعودی و اماراتی بسیار مهم است.

آنها درصدد حفظ متحدان خود برای ادامه این جنگ هستند.

این در حالی است که بسیاری از معترضان سودانی خواهان استقلال عمل این کشور و قطع مداخلات خارجی به ویژه از سوی عربستان و امارات  هستند.

«ایاد البغدادی» کارشناس سیاسی در این زمینه نوشت: "هم اکنون فصل غم انگیز جدید تحرکات ضد انقلابی و غیر دموکراتیک سعودی ها و اماراتی ها در منطقه، در سودان در حال ورق خوردن است، کشوری که ژنرال‌های ارتش آن علیه طرفداران دموکراسی، خشونت وحشتناکی را در پیش گرفته اند."

با این حال معترضان سودانی همچنان برقطع مداخلات خارجی، برقراری دموکراسی و ادامه اعتراضات به صورت مدنی و به دور از خشونت تاکید دارند.

«ائتلاف آزادی و تغییر سودان» در بیانیه ای اعلام کرد: "با تکیه بر قدرت مردم، به مسالمت آمیز بودن انقلاب، تداوم حضور مردمی در آن و همچنین بر مطالبات خود پایبند و متحد می مانیم و بر حاکمیت حکومت غیرنظامی و انتقالی تاکید می کنیم."

ادامه روند کنونی در سودان نگران کننده است. احتمال روی کار آمدن دیکتاتوری نظامی در این کشور و خطر تجزیه دوباره سودان بر دامنه نگرانی ها افزوده است.

ضمن اینکه بیم آن می رود که ادامه تحولات کنونی، سودان را به لیبی دیگری در منطقه تبدیل نماید.

اگر چه تلاش های منطقه ای و بین المللی برای برون رفت از بحران کنونی این کشور جدی شده است، اما به نظر می رسد راه دشواری پیش روی انقلابیون سودان برای تحقق خواسته هایشان وجود دارد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

138/116

بیشتربخوانید:

حمایت تسلیحاتی عربستان و امارات از شورای نظامی سودان

تحقیقات بین المللی درباره کشتار سوم ژوئن، محور تحولات سودان

پیچیده تر شدن بحران در سودان