در تازه ترین اقدام، مجمع اقتصادی کشورهای غرب آفریقا تمام معاملات تجاری و مالی میان نیجر و همه کشورهای عضو این مجمع را متوقف و اعلام کرد: "ممنوعیت سفر و مسدود شدن دارایی ها را برای مقامات نظامی دخیل در کودتای نیجر اعمال می کند."
کودتا در نیجر در 26 ژوئیه 2023 توسط نیروهای گارد ریاست جمهوری انجام گرفت و آنان، «محمد بازوم» رئیس جمهوری را بازداشت و همزمان، سرنگونی دولت وی را اعلام کردند.
در پی این اقدام، ژنرال «عبدالرحمن تیانی» فرمانده کودتاچیان نیجر در شبکه تلویزیون ملی این کشور به طور رسمی به دست گرفتن قدرت را در نیجر اعلام و خود را به عنوان رئیس «شورای حفظ میهن» معرفی کرد.
کودتای نیجر مواضع متفاوتی را میان مردم این کشور و کشورهای خارجی در پی داشته است:
در داخل نیجر، صدها نفر از حامیان کودتا در مقابل سفارت فرانسه در نیامی پایتخت، تظاهرات کردند. آنان بازم را متحد کشورهای غربب به ویژه فرانسه دانسته و ضمن حمایت از برکناری وی از قدرت،
همزمان، تظاهرات کنندگان در حمایت از کودتا در نیجر، پرچم روسیه را به اهتزاز درآوردند و علیه فرانسه شعار دادند.
نیجر یکی از کشورهای مهم و تاثیرگذار در منطقه غرب آفریقا است که همچون اکثر کشورهای این قاره، از منابع سرشار طبیعی به ویژه اورانیوم، الماس، طلا و زغال سنگ برخوردار است؛ معادنی که همواره برای کشورهای غربی اهمیت داشته است.
به عنوان مثال، صنعت هسته ای فرانسه با دراختیار داشتن 56 رآکتور هسته ای، تقریبا به منابع سرشار از اورانیوم طبیعی نیجر وابسته است.
اکنون به نظر می رسد کودتا در نیجر تاثیری جدی بر منافع فرانسه در آفریقا بر جای گذارد؛ به ویژه این که دو کشور مالی و بورکینافاسو در همسایگی نیجر هم نسبت به حضور فرانسویان در منطقه اعتراض دارند.
«آنتوان گلاسر» کارشناس و روزنامه نگار میگوید: "اکنون چیزهای زیادی برای فرانسه و غرب به مخاطره افتاده است."
در واقع نیجر در سالهای اخیر کانون تلاش کشورهای غربی به بهانه مقابله با تروریست بوده است و از سویی کشورهای غربی با ایجاد پایگاه های نظامی و حضور به بهانه های مختلفی چون کمک به مبارزه با تروریسم، در صدد جلوگیری از نفوذ فزاینده روسیه در این منطقه بودند.
به همین دلیل نیز آمریکا به سرعت کودتا در نیجر را محکوم کرد و خواستار آزادی بازوم شد. غربی ها نگران هستند علاوه بر از دست دادن جایگاه ومنافع خود در نیجر، راه برای گسترش نفوذ روسیه در آفریقا هموارتر شود.
از این رو، برخی دولت های همسو با غرب در منطقه، تهدید کرده اند که علیه نیجر تنبیهات اقتصادی اعمال خواهند کرد و چه بسا، اقدام نظامی نیز علیه نیجر انجام دهند.
این در حالی است که حکومت جدید نیجر هشدار داده است که در برابر هرگونه طرح تجاوزکارانه، مقاومت خواهد کرد.
به هر حال، تحولات پس از کودتا در نیجر شرایط نگران کننده ای را برای وضعیت شکننده سیاسی - امنیتی منطقه ایجاد کرده و به تشدید رقابت میان قدرت های فرامنطقه ای انجامیده است؛ رقباتی که می تواند تاثیر ویرانگری بر کشورهای فقیر آفریقا از جمله نیجر برجای گذارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
ضربالاجل هفتروزه رهبران آفریقا بهکودتاچیان در نیجر
سفر رئیس جمهور چاد به نیامی برای حل بحران نیجر
درخواست سازمان همکاری اسلامی برای آزادی رئیسجمهوری نیجر
ببینید؛ وضعیت نیامی پس از کودتا در نیجر
شورای امنیت خواستار آزادی فوری رئیس جمهور نیجر شد
ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل درپی بازداشت رئیس جمهور نیجر
بازداشت رئیس جمهور نیجر توسط گارد ریاست جمهوری