در این راستا، «عبدالله دیوب» وزیر خارجه مالی گفت: مداخله ناتو باعث تقویت تروریستها در این کشور و کل کشورهای ساحل آفریقا شده است.
اگرچه کشورهای آفریقا با چالش های بسیاری در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی رو به رو هستند، اما حضور گروههای تروریستی در این قاره و بیم گسترش فعالیت آنها در کشورهای مختلف، اکنون به یکی از جدی ترین دغدغه های این کشورها تبدیل شده است.
در این راستا حضور گروه تروریستی بوکوحرام در غرب آفریقا به ویژه نیجریه و کشورهای همجوار و نیز فعالیت گروه الشباب در شرق به ویژه سومالی و کشورهای هم مرز آن همچنین گروه هایی چون داعش در منطقه ساحل، امنیت را در قاره آفریقا بیش از پیش مختل کرده است.
این شرایط در حالی است که طی سال های اخیر کشورهای مختلف غربی به بهانه مبارزه با تروریسم در کشورهای مختلف این قاره حضور داشته و مدعی کمک و حمایت از این کشورها بوده اند.
فرانسه در این زمینه یکی از مدعیان اصلی است. صدها نیروی نظامی فرانسه در کشورهای مختلف ساحل به ویژه مالی نه فقط دستاوردی در زمینه تامین امنیت و مبارزه با تروریسم نداشته است، بلکه عملکرد نظامیان فرانسوی سبب شد تا طی ماه های اخیر دولت های مالی و بورکینافاسو رسما آنان را اخراج کنند.
در واقع مبارزه با تروریسم برای کشورهای غربی بهانه ای به منظور توجیه حضور نظامیان در کشورهای قدرتمند و ثروتمند آفریقا است. این درحالی است که بسیاری از مشکلات کنونی کشورهای آفریقایی به عملکرد مداخله جویانه کشورهای غربی باز می گردد. به عنوان مثال، در پی مداخله ناتو در لیبی و در پی فقدان دولت مرکزی قدرتمند در این کشور، لیبی به پایگاهی برای توسعه فعالیت گروه های تروریستی در سطح آفریقا تبدیل شده است.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه چندی پیش با اشاره به این که مداخله نظامی فرانسه در لیبی در سال 2011 اشتباه بود، گفت: فرانسه بدون نظر گرفتن دیدگاه و نظر ملت لیبی در امور این کشور مداخله کرد که این مداخله در نهایت به سرنگونی نظام معمر قذافی منجر شد و ما به حاکمیت هیچ ملتی احترام نگذاشتیم.
در این راستا چندی پیش گزارش های منتشر شده از سوی کارشناسان سازمان ملل نشان می دهد که با گسترش نفوذ گروه های تروریستی مانند داعش و القاعده و زیر مجموعه های آنها طی سال های اخیر، آفریقا بیشترین آسیب را از تروریسم متحمل شده است.
برآوردها نشان می دهد از ژانویه تا ژوئن 2022، داعش در غرب آفریقا 305 حمله انجام داده است و قربانیان حملات تروریستی در کشورهای مختلف آفریقا افزایش یافته است.
«دیوب» وزیر خارجه مالی در این زمینه تاکید کرد: بیثباتی ناشی از تروریسم دیگر محدود به شمال مالی نیست، بلکه تقریباً تمام بخشهای این کشور را شامل میشود و از مرزهای این کشور عبور کرده و به کشورهای همسایه تا خلیج گینه رسیده است.
«ولادیمیر ورونکوف» مشاور دبیرکل سازمان ملل در امور مبارزه با تروریسم در این زمینه گفت: این نگرانی وجود دارد که گروه تروریستی داعش از وضعیت کنونی لیبی بهره برداری کند و مزدوران و جنگجویان بیگانه در لیبی را به صفوف خود ملحق کند.
به هر حال، اگرچه فقر، فقدان منابع مالی کافی و حمایت های پنهانی و غیرمستقیم کشورهای غربی از برخی گروه های تروریستی از جمله مشکلات جدی کشورهای آفریقا بر سر برنامه مبارزه با تروریسم در این قاره است، اما به نظر می رسد کشورهای آفریقایی در تلاش هستند با افزایش همکاری های منطقه ای، خود، مبارزه با تروریسم را راهبری کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
یسشتر بخوانید:
تلاش مکرون برای توجیه کاهش نیروهای فرانسوی در آفریقا