معاون اول نخست وزیر گرجستان در این دیدار با اشاره به افزایش همکاریهای دوجانبه بین دو کشور، گفت: طرحهای زیادی در گرجستان وجود دارد که شرکتهای ایرانی میتوانند در آنها مشارکت کنند و مقامات گرجستان از حضور شرکتهای ایرانی استقبال می کنند.
وزیر امور خارجه ایران و معاون اول نخست وزیر گرجستان همچنین در این دیدار درخصوص همکاری در زمینههای ترانزیت، همکاری بین کشورهای منطقه جهت ایجاد کریدور حمل و نقل، بررسی راههای توسعه همکاری های بانکی، انرژی، گردشگری و حل مشکلات و موانع بر سر راه توسعه همکاریها گفت وگو و تبادل نظر کردند.
گرجستان یکی از حلقههای اصلی درتکمیل همکاریهای چند جانبه ایران و کشورهای حوزه قفقازو اوراسیا بشمار میرود.
درهمین چارچوب؛ ماه آوریل گذشته نخستین اجلاس چهار جانبه وزیران امورخارجه ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان در باکو برگزار شد.
در اجلاس باکو زمینههای همکاریهای دو و چند جانبه اقتصادی در بخشهای حمل ونقل، انرژی، گردشگری، فرهنگی و دیگر موضوعات مورد علاقه بررسی شد.
موضوعات مطرح شده از سوی ایران و گرجستان درچارچوب اهداف اقتصادی و همکاریهای مشترک منطقهای اهمیتی راهبردی دارد و این فرصتی ارزشمند برای همه کشورهای منطقه است.
«هادی سلیمانپور» استادیار و عضو هیأت علمی دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه میگوید:
"ویژگیهای جغرافیای سیاسی ایران در حد فاصل منطقه آسیای مرکزی، خزر، خلیج فارس و غرب آسیا، همواره زمینههای بالقوهای را برای پیشبرد اهداف اقتصادی منطقهای در سیاست خارجی ایران ایجاد کردهاند."
این پیوستگی جغرافیایی بستر مناسبی برای همکاریهای چند جانبه فراهم کرده است.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه در سفرش به استان خراسان رضوی با اشاره به ظرفیتهای منطقهای گفت: طرح تجارت آزاد، تحولی در روابط اقتصادی کشورهای منطقه اورآسیا با ایران ایجاد کرده است.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز می گوید: تهران و تفلیس می توانند همکاریهای متعددی از جمله در حوزه انرژی و ترانزیت به صورت چند جانبه داشته باشند.
همکاریهای چند جانبه منطقهای برای داشتن یک منطقه قوی اقتصادی امری ضروری است. از این رو از فرصت های ایجاد شده می بایست به بهترین نحو و در بالاترین سطح استفاده کرد.
مسیرهای ارتباطی و ترانزیتی ایران که از بنادر جنوبی ایران آغاز میشود، پس از عبور از مرزهای شمال ایران وارد کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان میشود و سپس از این کشورها به بنادر پوتی و باتومی در گرجستان اتصال پیدا میکند.
دکتر «حمیدرضا عزیزی» عضو شورای علمی ایراس معتقد است:
"منطقه قفقاز جنوبی یکی از مناطقی است که از یک سو، پیوندهای تاریخی دیرپا و از سوی دیگر، پیوستگی جغرافیایی با ایران دارد و این ویژگی آن را به یکی از مناطق بالقوه مهم برای همکاری چند جانبه تبدیل کرده و عرصه انرژی و به طور مشخص گاز طبیعی، زمینه بالقوهای برای همکاری ایران و گرجستان است."
در واقع؛ علاوه بر موضوع تجارت و ترانزیت کالا مناسبات دوکشور در بخش انرژی نیز حائز اهمیتی راهبردی است، زیرا به واسطه مرتبط شدن گرجستان با تمامی عرضهکنندگان انرژی در منطقه قفقاز جنوبی، این کشور میتواند به محور همکاریهای چندجانبه در حوزه انرژی و اتصال به بازارهای اروپایی تبدیل شود.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/120
بیشتر بخوانید:
تاکید ایران و گرجستان بر گسترش همکاری ها
توسعه روابط اقتصادی ایران و گرجستان/ ویدئو