حاشیهها و رفتار غیرعادی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا کم بود، طرفداران وی هم از راه رسیدند و آمریکا را به خشونت کشیدند. گویا این روزها هر اتفاقی در آمریکا میافتد به نوعی به دونالد ترامپ برمی گردد. در درگیری شنبه شب میان راستگرایانافراطی و مخالفان آنها در شهر «شارلوتزویل» آمریکا، تاکنون 3 تن کشته و 35 زخمی برجای گذاشته است. همچنین 6 نفر در این ارتباط تاکنون دستگیر شدند. این حادثه زمانی اتفاق افتاد که شخصی با خودروی خود تظاهراتکنندگان مخالف نژادپرستی را زیر گرفت. شارلوتزویل در ایالت ویرجینیای آمریکا است. جمعیت این شهر 43 هزار نفر است.
آشوب در شارلوتزویل
گروههای نژادپرست که از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا جان تازهای گرفتهاند، هر از چند گاهی تجمعاتی در حمایت از ملیگرایی و در مخالفت با تکثر نژادی و پذیرش پناهجویان خارجی، برگزار میکنند. تجمعی نیز در حمایت از شکایت «جیسون کسلر» وبلاگنویس راستگرا از شورای شهر «شارلوتزویل» به دلیل تصمیم مسئولان این شهر برای برداشتن مجسمه ژنرال «رابرت لی» برگزار شده بود. «لی» در جریان جنگ داخلی آمریکا، ارتش ویرجینا متشکل از حامیان بردهداری و برتری نژاد سفید را فرماندهی میکرد. در این تجمع که با شرکت گروههای نئونازی، نژادپرستها، ملیگرایان افراطی و حامیان ترامپ برگزار شد، شعارهای تندی در حمایت از برتری آمریکا، نژاد سفید و پست بودن مهاجران! داده شد.
تظاهرکنندگان طرفدار برتری نژادی سفیدپوستان در آمریکا، خواستار وضع قوانین دوران بردهداری باهدف برتری سفیدپوستان بر سیاهپوستان در این کشور هستند. این گروه نژاد پرست، همچنین در تجمع خود به روش دوران آلمان نازی ادای احترام کردند. مقامهای ویرجینیا اعلام کردند، سفیدپوستان ملی گرا به همراه راستگرایان افراطی از روز جمعه دست به تشکیل این اعتراضات خیابانی زدهاند. «خون و خاک» که زمانی از شعارهای مورد علاقه نازیهای آلمان بود و بر اهمیت نژاد و ملیت تاکید داشت، از جمله شعارهایی بود که در تجمع ویرجینیا به کار رفت. حاضران در این تجمع خطاب به سیاهپوستان شعار دادند: «برگردید آفریقای لعنتی»، «یک قوم، یک ملت، پایان مهاجرت» و شعارهایی از این دست علیه پذیرش پناهجویان هم به کرات در این تجمع شنیده شد.
هنوز ساعتی از این تجمع نگذشته بود که درگیری شدیدی میان اعضای این گروهها و مخالفان آنها درگرفت، تا جایی که در شهر وضعیت اضطراری اعلام شد. مسئولان شهری نیز تجمع را غیرقانونی اعلام کردند و پلیس برای متفرق کردن حاضران وارد عمل شد. در پی درگیری تظاهرکنندگان راست گرای افراطی و نژادپرستان با مخالفان در ایالت ویرجینیا ، فرماندار این ایالت نیز وضعیت فوق العاده اعلام کرد. در همین حال،«جیمزالکس فیلد» جوان ۲۰ساله آمریکایی که با زیرگرفتن معترضان ضدنژادپرستی درشهر شارلوتزویل یک زن را کشت و دهها نفر را مصدوم کرد هم بازداشت شد. (در ادامه به صحبت های کارشناس برنامه- جناب آقای مکی، متخصص مسائل اروپا و امریکا گوش می دهیم- صوت و متن به پیوست ارائه شدهاست)
«جف سشنز»، دادستان کل آمریکا در بیانیهای اعلام کرده تحقیقات درباره خشونتهای شنبه آغاز شده و با حمایت کامل وزارت دادگستری ادامه مییابد. وی گفته: «خشونت و مرگومیر ناشی از حمله خشونتآمیز در شارلوتزویل حمله به قانون و عدالت آمریکا بود. زمانی که چنین اقداماتی از تعصب و تنفر نژادی نشأت میگیرد، این خیانت به اصل ارزشهای ماست و قابل تحمل نیست. عدالت پیروز خواهد شد. عامل حمله شارلوتزویل به همراه دو تن دیگر که اهل ویرجینیا نیستند اکنون در بازداشت پلیس قرار دارند و علاوه بر آنها سه مرد دیگر هم در ارتباط با این خشونتها بازداشت شدهاند.»
دونالد ترامپ در واکنش به خشونتهای شارلوتزویل گفته: «آمریکا جای اینگونه خشونتها نیست.» وی در حساب توییتری خود نوشته: «همه ما باید متحد باشیم و همه آنچه را که نفرت به بار میآورد، محکوم کنیم.». از سوی دیگر، سناتور «چاک شومر» (Chuck Schumer ) اظهار داشته «تا زمانی که دونالد ترامپ اقدامات راستگرایان افراطی را در شهر شارلوتزویل ویرجینیا به طور خاص محکوم نکند، وظیفه ریاستجمهوری خودش را انجام نداده است».
در واکنش به این حوادث «مایکل سینگر» (Michael Singer ) شهردار شارلوتزویل اعلام کرد: ترامپ و دولت او را مقصر اصلی حوادث و درگیریها میان نژادپرستان و مخالفان آنها میداند. از سوی دیگر، دادستانی ویرجینیا نیز در بیانیه ای اعلام کرد: ترامپ مسئول اقدامات نژادپرستانه در آمریکا است زیرا وی مستقیماً و به صراحت اقدامات نژادپرستان را محکوم نکرد.از طرفی، نمایندگان جمهوریخواه آمریکا هم از اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور در قبال درگیری های خشونت بار شارلوتزویل به شدت انتقاد کردند.
حملات نژاد پرستانه در سراسر آمریکا
شبکه تلویزیونی سی.ان.ان هم در گزارشی پس از این حادثه هم اعلام کرده احتمال دارد درگیریها در شارلوتزویل سرآغاز هرج و مرجی بزرگ در ویرجینیا و شاید در سراسر آمریکا باشد. در همین رابطه، مردم شهر «اوکلند» در ایالت کالیفرنیای آمریکا در واکنش به درگیری های نژادپرستانه ای که در شهر شارلوتزویل اتفاق افتاد، دست به تظاهرات زدند. این در حالی است که، صدها شهروند تگزاسی با برگزاری حرکتی اعتراضی، شعارهایی را در مخالفت با ساخت دیوار مرزی با مکزیک سردادند. براساس این گزارش، حدود ۴۰ گروه شامل هواداران محیطزیست تا گروههای حامی حقوق مالکان اراضی و حامیان مهاجران در این حرکت اعتراضی مشارکت داشتهاند.
سیاه پوستان در طول تاریخ آمریکا با انواع ظلم و تبعیض های گوناگون مواجه شده اند و مبارزات آزادی طلبانه آنها اگر بردگی گذشته را حذف کرده است، اما استثمار و بردگی آنها به شکل های دیگری ادامه دارد. نگاهی گذرا به وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی سیاهپوستان در امریکا گویای این وضعیت است. یافتههای جدیدترین تحقیق مؤسسه پیو نشان میدهد یک خانواده سفیدپوست امریکایی ۱۳ برابر بیشتر از خانواده سیاهپوست ثروت دارد و از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳، تنها ثروت شهروندان سفید پوست امریکایی افزایش یافته است. هنوز هم در این کشور هستند مدارسی که از ثبت نام کودکان سیاهپوست به دلایلی واهی امتناع میکنند، نحوه برخورد پلیس با سیاهان یکی دیگر از اشکال تبعیض نژادپرستانه در امریکاست. بر اساس آمارهای منتشر شده، در این کشور به طور متوسط هر ۳۶ ساعت یک سیاهپوست به دست پلیس کشته میشود! بازداشتهای گسترده سیاهپوستان ازدیگر اشکال نژادپرستی در امریکاست. طبق آخرین آمار حدود ۱۲ درصد از کل جمعیت امریکا را سیاهپوستان تشکیل میدهند، این در حالی است که حدود ۴۰ درصد از کل بازداشتهای این کشور را شامل میشوند!
تبعیض علیه سیاه پوستان در جامعه آمریکایی
در نتیجه نرخ بیکاری بالا، میانگین حداقلی درآمد، بیخانمانی، افزایش فقر و تبعیض سبب شده است سیاهپوستان امریکا خود را شهروندان درجه اول این کشور به حساب نیاورند و نتوانند براحتی در دل جامعه امریکا ادغام شوند.
نژاد پرستی و حمله به اقلیت های نژادی و مذهبی به صورت سیستماتیک و نهادینه در جامعه آمریکا وجود دارد. مسلمانان نیز اقلیت دیگری هستند که از حملات نژاد پرستانه در امان نیستند. به طوری که رسانههای آمریکایی از افزایش چشمگیر حملات به مسلمانان در آمریکا در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور این کشور خبر دادهاند. شبکه خبری «سیانان» نوشته در سال جاری به طور متوسط در هر ماه 9 مسجد هدف حمله قرار گرفته است. مطابق گزارش این شبکه، از ژانویه تا جولای 2017، شصت و سه مورد حمله به مساجد علناً گزارش شدهاند. موارد تعدی، تهدید، تخریب یا آتش کشیدن مساجد را شامل میشوند. این به معنی آن است که هر ماه به 9 مسجد حمله شده است. از طرف دیگر روزنامه واشنگتنپست هم با استناد به آمارهای «شورای روابط آمریکا-اسلام» از گسترش حملات نژادپرستانه به مساجد مسلمانان خبر داده است. این آمارها که در آن خسارت، تخریب و تهدید مساجد و تهدید عبادتکنندگان در آن در نظر گرفته شده نشان میدهند 85 مورد حمله تا آخر ژوئن را نشان میدهند . ترامپ در کارزار انتخابات ریاستجمهوری وعده داده بود که از ورود تمامی مسلمانها به خاک آمریکا جلوگیری خواهد کرد.
حملات به مساجد و مسلمانان در آمریکا
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا موجی از اقدامات مجرمانه علیه اقلیت ها را در سراسر کشور به همراه داشته و در شبکه های مجازی هم سروصدای زیادی به پا کرده است. حملات هواداران ترامپ با انگیزه های نژادپرستی و تنفر در بیشتر موارد مسلمانان، آمریکایی های اسپانیایی تبار، سیاه پوستان، اقلیت های قومی را هدف قرار داده است. اقلیت ها با انواع و اقسام تبعیض های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی روبرو هستند و اینک امنیت و جان آنها نیز مورد هدف حملات وحشیانه و خشونت بار گرفته است. این در حالی است که مطابق اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقین و سایر اسناد بین المللی همه انسان ها برابرند و حق دارند از حقوق خود به طور برابر بهره مند گردد و جنس، نژاد ، مذهب، طبقه اجتماعی و سایر ویژگی ها مانعی برای محرومیت از حقوق انسانی آنها نیست. دولت ها نیز موظفند با وضع قوانین و مقررات چنین فضای عادلانه و قانونمندی را در جامعه فراهم کنند. بدیهی است که تحریکات نژاد پرستانه و تبعیض گرایانه توسط مسئولین و سردمداران دولت ها عواقب بدی را برای آن جامعه به دنبال خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
دیدبان حقوق بشر: دوران ترامپ، دوران بی ثباتی حقوق بشر است
موشنگرافی: آمریکا و تاریخ نژاد پرستی