سران هشت کشور عضو اصلی سازمان همکاری شانگهای، نظر موافق خود را با تبدیل عضویت جمهوری اسلامی ایران از عضو ناظر به عضو اصلی اعلام و اسناد مربوط به آن را امضا کردند. سران ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان، چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، و هند ابراز امیدواری کردند، ابتکار عمل این سازمان در مجامع بین المللی با توجه به اقتدار ایران در جهان افزایش یابد.
در این زمینه محمود رضا سجادی سفیر سابق ایران در روسیه و کارشناس مسائل بین المللی گفت :جمهوری اسلامی ایران هرگز تسلیم افزون خواهی غرب نشده و حتی در چارچوب تحمیلی نظام سلطه حرکت نکرده است. ایران در مجامع بین المللی همواره طرفدار مظلوم و نفی سلطه بوده و این رویکرد ایران برای سازمان همکاری شانگهای، اعتبار بزرگی است.
با عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، وزن سیاسی و اقتصادی این سازمان افزایش چشمگیری می یابد. ایران از جمعیت جوان و نیروی انسانی متخصص و ماهر، منابع اقتصادی فراوان، پیشرفت های فنی مهندسی، و تکنولوژیکی بومی قابل قبولی برخوردار است و دسترسی شانگهای به بازارهای بکر منطقه خاورمیانه را هم تسهیل می کند.
دکتر جین لیانگ شیانگ عضو هیات علمی انستیتو مطالعات بین المللی شانگهای گفت :کشورهای متحد آمریکا هم تلاش می کنند عضو سازمان همکاری شانگهای شوند و این بیانگر وزن این سازمان است. با عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان شانگهای، این وزن به میزانُ قابل توجهی افزایش می یابد. ضمن اینکه برای جمهوری اسلامی ایران هم منفعت زیادی دارد به ویژه تحریم های غرب علیه ایران بی اثرتر خواهد شد. لذا این یک همکاری برد-برد است و نظام ضد سلطه را قوی تر و منسجم تر می کند.
آمریکا در این سالها تلاش فراوانی کرد تا جمهوری اسلامی ایران را منزوی کند اما حقایق چیز دیگری است. این دشمنی ها با ایستادگی کم نظیر ملت ایران و حمایت از آرمان های انقلاب سبب شد همه این بدخواهی ها، نتیجه معکوس دهد و کشورهای جهان با توجه به جایگاه منطقه ای و بین المللی ایران، خواهان افزایش همکاری با تهران شوند. عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای یک نمونه از این حقایق و دستاورد کم نظیر جمهوری اسلامی در عرصه بین المللی است.
دکتر جین لیانگ شیانگ عضو هیات علمی انستیتو مطالعات بین المللی شانگهای افزود ،ایران با عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای به یکی از اهداف خود می رسد و آن اینکه شانگهای کانال ارتباطی ایران برای رساندن صدای آزادی خواهی و حق طلبی تهران و محلی برای انعکاس موضع قوی ایران در جهان می شود و قدرت و نفوذش افزایش پیدا می کند. با این عضویت دائم، برنامه توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران هم تسریع می شود و به بازارهای این دسترسی پیدا می کند.
یارگیریهای منطقه ای و بین المللی از اهداف تشکیل اتحادیه ها و سازمان های منطقه ای است تا در مقابله با تهدیدهای امنیتی و اقتصادی، بتوانند با همکاری ها و همپوشانی ها از استقلال و امنیت اقتصادی و سیاسی خود دفاع کنند. امنیت یکی از مولفه های تشکیل سازمان همکاری شانگهای بوده است که ابعاد گسترده ای دارد. سازمان همکاری شانگهای نیز به همین منظور تشکیل شده است. اکنون با عضویت دائم ایران، حوزه فعالیت شانگهای در همه ابعاد با کشورهای همسایه ایران بیشتر شود.
در همین حال دکتر صفراف مدیر مرکز مطالعات ایران شناسی مسکو گفت: شانگهای یک سازمان نزدیک به امنیتی است که نخست برای مبارزه با ترویسم شکل گرفت. ایران نیز برای برقراری امنیت و ثبات در منطقه و جهان نقش خوبی ایفا کرد و این باعث غرور ملی در ایران هم شده است. لذا عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای را به فال نیک می گیریم . در ابعاد اقتصادی نیز با عضویت دائم ایران و گسترش مراودات اقتصادی در سازمان شانگهای، هزینه ها و قیمت نهایی کالاها با توجه به قراردادهای اقتصادی کاهش می یابد و بازار شانگهای را رقابتی می کند. تجارت در منطقه رونق می یابد که برای همه اعضای شانگهای و ایران خوشایند است.
عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای باعث افزایش صادرات ایران در اوراسیا هم می شود. ضمن اینکه کشورهای این حوزه مهم به تولیدات ایران نیاز دارند و ایران هم از طریق سازمان شانگهای به این بازار دسترسی راحت تر پیدا می کند.
شیخ عطار سفیر سلبق و اسبق جمهوری اسلامی ایران در هند و آلمان و کارشناس مسائل بین الملل هم در این زمینه گفت :سازمان شانگهای بیش از 25 درصد GMP جهان را در اختیار دارد و این یک امتیاز خوبی برای جمهوری اسلامی ایران و سازمان شانگهای است تا این میزان را افزایش دهند.
دکتر صفراف مدیر مرکز مطالعات ایران شناسی مسکو نیز گفت :کشورهای منطقه اوراسیا به تولیدات و کالاهای ایران احتیاج دارند و بسیار خرسند هستند تا با ایران مراودات گسترده ای داشته باشند. زیرا هزاران شرکت روسی در این سالها ورشکست شدند زیرا این شرکت ها با غرب و کشورهای اروپایی همکاری می کردند و با اعمال تحریم های غرب ضد روسیه، شرکت های غربی قطع همکاری کردند. ضرر و زیان این قطع همکاری بسیار سنگین و تجربه تلخی بود.
رئیسی: سازمان همکاری شانگهای می تواند به نیروی پیشران چند جانبه گرایی جهانی تبدیل شود
سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در جریان سخنرانی خود در سازمان همکاری شانگهای ضمن تشکر از اعضا برای عضویت دائمی ایران در این سازمان گفت: سازمان همکاری شانگهای در ادامه، مسیر بالنده خود را که موفق شده است در مدت کوتاه جایگاه منطقه ای و بین المللی ممتازی کسب کند، تداوم بخشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هم در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای گفت: پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای اقتدار این سازمان را افزایش می دهد.در یک جمع بندی باید گفت، اکنون غرب وزن منطقه ای جمهوری اسلامی ایران را به خوبی دریافته و به این نتیجه رسیده است که بدون ایران، امنیت منطقه ای امکان پذیر نیست، و سازمان همکاری شانگهای هم با امضای سند عضویت دائم ایران در این سازمان، تمام نقشه های غرب را برای نپیوستن ایران به شانگهای باطل و برای خود یک جایگاه مهم در منطقه و جهان کسب کرد. جایگاهی که قدرت جهانی شانگهای را در آینده افزایش خواهد داد.