تلفیق فناوری ها، از هوش مصنوعی گرفته تا کشاورزی هدفمند و اینترنتی شدن همه چیز، ظرفیت این را دارند تا انقلابی در تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی ایجاد کرده و زندگی کشاورزان خرد را در دنیا متحول کند.

پایگاه اینترنتی مجمع جهانی اقتصاد در گزارشی به معرفی پنج نوآوری پرداخته که زندگی کشاورزان و خرده مالکان زمین های کشاورزی کمتر از دو هکتار را دگرگون خواهد کرد.

تلفیق فناوری ها، از هوش مصنوعی گرفته تا کشاورزی هدفمند و اینترنتی شدن همه چیز، ظرفیت این را دارند تا انقلابی در تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی ایجاد کنند. اما چه فناوری هایی می تواند زندگی کشاورزان خرد تغییر دهد؟ کشاورزانی که 80 درصد مواد غذایی کشورهای در حال توسعه را تولید می کنند، خود از سوء تغذیه رنج می برند.

در قاره آفریقا 80 درصد کشاورزان آنهایی هستند که کمتر از دو هکتار زمین کشاورزی در اختیار دارند و 70 درصد کل مواد غذایی قاره را تولید می کنند.

این پنج فناوری که در ادامه معرفی خواهند شد می توانند کشاورزان خرد را به منابع، اطلاعات، دانش و بازارهای جدید وصل کنند.

1. افزایش دسترسی به برق برای بهبود بهره وری و کاهش ضایعات مواد غذایی

برق قطعا یک نوآوری جدید نیست، اما هنوز بسیاری از مردم به آن دسترسی ندارند. تقریبا دو سوم مردم در جنوب صحرای آفریقا دسترسی مطمئن به برق ندارند. حتی در جاهایی که زیرساخت های انتقال برق وجود دارد، قیمت ها اغلب مانعی بر سر راه هستند.

دسترسی به برق مقرون به صرفه، مطمئن و پایدار، کشاورزان را قادر می سازد بهرهوری آبیاری و کاشت، داشت و برداشت محصولات را افزایش دهند. همچنین می توانند با استفاده از برق و شیوه های نوین انبارداری، سردخانه و بسته بندی، محصولات را با کیفیت بهتر و زمان بندی بهینه به بازار عرضه کنند.

2. افزایش دسترسی به اینترنت برای دریافت اطلاعات و دانش به منظور افزایش تولید در مزارع

برای بسیاری از ما دسترسی به اینترنت جزو نیازهای ضروری روزانه محسوب می شود. اما بیش از 4 میلیارد نفر و در واقع بیش از 55 درصد جمعیت جهان به اینترنت دسترسی ندارند. درصد زیادی از کشاورزان خرد در مناطقی زندگی می کنند که دسترسی اندکی به اینترنت دارد. در کشورهای در حال توسعه، زنان تقریبا نیمی از نیروی کار کشاورزی هستند که نسبت به مردان دسترسی کمتری به اینترنت دارند.

اگر این «شکاف دیجیتالی» پر شود، کشاورزان خرد با استفاده از اطلاعات و دانش در بستر اینترنت مانند اطلاع دقیق از وضعیت آب و هوایی و زمان بارش باران و همچنین آگاهی یافتن از نیاز بازار، می توانند، کشاورزی کارآمد تری داشته و محصولات در زمان مناسب تولید و توزیع کنند. زمان بندی یک عنصر کلیدی برای رقابت است. برای اینکه تحول درستی در زندگی کشاورزان خرد در کشورهای در حال توسعه روی دهد، باید دسترسی مقرون به صرفه، قابل اتکا مطمئن برای آنها فراهم شود.

3. دستگاه ها و تجهیزات سیار مانند گوشی های موبایل که کشاورزان را به بازار وصل می کند

در ارتباط بودن تنها به معنی دسترسی به اطلاعات نیست؛ بلکه دسترسی به خدمات را نیز شامل می شود. به طور مثال، کشاورزان اکنون برای دسترسی به خدمات بانکی با دشواری های بسیاری مواجه هستند، اما موبایل بانک می تواند دسترسی به خدمات بانکی را فراهم کند. مثال دیگر اپلیکیشن موبایلی است (Trringo) که در هند به کشاورزان کمک می کند تا تراکتور اجاره کنند و انقلابی در فرایند اجاره دستگاه در هند ایجاد کرده است.

 

اپلیکیشن دیگری در آفریقا کشاورزان را به فروشندگان و بازار متصل می کند و این امکان را برای آنها فراهم می کند که از نیاز بازار آگاه شده و بر سر قیمت بالاتر با عرضه کنندگان بازار مذاکره کنند.

4. اطلاعات ارتقا یافته «تشخیص دهنده هویت» درباره کشاورزان برای کشاورزان

تشخیص دهنده های هویت (Unique identifiers) اکنون به طور معمول در کشورهای توسعه یافته استفاده می شود. زمانی که شخصی در این کشورها به سایت معروف آمازون (خرید آنلاین) مراجعه می کند، این سایت به خوبی می داند که شما کیستید و با توجه به خریدهای قبلی و جستجوهایی که در اینترنت انجام داده اید، توصیه هایی مناسب شما ارائه میکند. اما داده های پیرامون کشاورزان خرد در کشورهای در حال توسعه بیشتر بر پایه نمونه گیری و تخمین بوده و بنابراین کامل و معتبر نیستند.

با «تشخیص دهنده های هویت»، کسب و کارها می توانند خدمات مداوم ارائه دهند، سیاستگذاران می توانند تصمیمات دقیقی بگیرند و موسسات تولید علم می توانند ارزیابی بهتری از شرایط کشاورزان داشته باشند.

به طور مثال نرم افزاری (eWallet) در نیجریه به دولت امکان می دهد که کشاورزان را شناسایی کرده و بر اساس اطلاعات دقیق شخصی و جغرافیایی که خودشان وارد سیستم می کنند، متناسب با نیازشان یارانه ارائه کند. همانند دیگر فناوری ها، این فناوری هم به خودی خود معجزه نمی کند. برای اینکه برنامه های «تشخیص دهنده هویت» بتوانند زندگی کشاورزان را متحول کنند، بانک های اطلاعاتی باید این تضمین را فراهم کنند که اطلاعات، حریم شخصی و امنیت کشاورزان در امان بوده و مورد سوء استفاده غیر قرار نمی گیرند.

5. تجزیه و تحلیل جغرافیایی برای کمک به کشاورزان تا تصمیمات آگاهانه بگیرند

فناوری های تجزیه و تحلیل اطلاعات همچون سیاستگذاران به کشاورزان خرد هم کمک میکند تا منابع خود را ارزیابی، رصد و برنامه ریزی کنند. اگر کشاورزان خرد به برق، اینترنت و موبایل دسترسی داشته باشند، با استفاده از نرم افزاری های تجزیه و تحلیل اطلاعات، می توانند زمین کشاورزی و دارایی های دیگر خود را بهتر مدیریت کرده و تصمیمات بهتری بگیرند. در همین راستا، فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) و گوگل در برنامه ای مشترک در تلاش هستند تا اطلاعات جغرافیایی و تجزیه و تحلیل داده های مرتبط را بیشتر در دسترس عموم قرار دهند.

 

برخی از نوآوری هایی که به آنها اشاره شد جدید نیستند و شاید عجیب باشد که در فهرست نوآوری هایی قرار گیرد که می تواند زندگی کشاورزان را متحول کند؛ اما برای کشاورزان خرد کشورهای در حال توسعه، دسترسی و استفاده از این فناوری ها به خودی خود انجام نمی گیرد.

ایجاد زیرساخت های دیجیتالی برای دسترسی کشاورزان خرد به فناوری های نوین ضروری است تا بتوانند با استفاده از آن، زمین و دارایی خود را مدیریت کرده و تصمیمات آگاهانه و درستی اتخاذ کنند. آنها جهان را تغذیه می کنند.