ایران پرس: بحران سیاسی در نیجر بالا گرفته است. «جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا» موسوم به اکواس، نیجر را تهدید به حمله نظامی و تحریم کرده است و سران کودتا نیز اعلام کرده اند که به هرگونه دخالت نظامی خارجی در این کشور پاسخ خواهند داد.

ژنرال «عبدالرحمن تیانی» رئیس شورای نظامی نیجر با بیان این که تحریم‌های اکواس (مجمع اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) علیه این کشور غیر قانونی و غیر انسانی است، اعلام کرد که هرگز تسلیم فشارها نخواهیم شد.

وی گفت: نیروهای نظامی نیجر هرگز دچار تفرقه و به خاطر اهداف سیاسی با یکدیگر درگیر نخواهند شد و هیچ چیز نخواهد توانست که در روند انتقال قدرت و حفظ حاکمیت ملی نیجر ممانعت ایجاد کند.

کودتاچیان همچنین قراردادهای همکاری نظامی با فرانسه را لغو کرده اند و متعهد شده اند که به هرگونه دخالت نظامی خارجی فورا پاسخ دهند.

ژنرال «عبدالرحمن تیانی» پس از کودتای نظامیان در نیجر به عنوان رئیس شورای انتقالی این کشور منصوب شده است. وی هدف از کودتا را قطع کردن دست فرانسویان از این کشور و همچنین وخامت اوضاع امنیتی عنوان کرده است.

این در حالی است که هزاران نفر از حامیان کودتای نظامی در نیامی پایتخت نیجر همزمان با شصت و سومین سالگرد استقلال این کشور از فرانسه تظاهرات کردند.

تظاهرکنندگان شعار «سرنگون باد فرانسه» سردادند و حمایت خود را از شورای نظامی اعلام و فشارهای فرانسه و غرب را محکوم کردند.

با این حال  کشورهای غربی به ویژه فرانسه همچنان در تلاش برای اعمال فشار بر دولت کودتا و مجبور کردن آنها، برای آزادی و بازگشت محمد بازوم رئیس جمهوری خلع شده این کشور به قدرت هستند. 

در این زمینه محمد بازوم رئیس جمهوری بازداشتی نیجر نیز به واشنگتن پست گفت: در صورتی که کودتا موفقیت آمیز باشد پیامدهایی برای کشورم، منطقه و جهان خواهد داشت.

بازوم متحد کشورهای غربی به ویژه فرانسه محسوب می شد و بخش عمده ای از نیازهای فرانسه به ویژه اورانیوم مورد نیاز نیروگاه های هسته ای  این کشور از نیجر تامین شد از این رو اکنون نیز فرانسه ضمن محکوم کردن کودتا از حمله نظامی به این کشور سخن به میان آورده است. این درحالی است که سران کودتا متعهد شده اند که به هر حمله احتمالی پاسخ  خواهند داد.

مالی و بورکینافاسو همسایگان نیجر نیز هرگونه حمله به این کشور را تهدید علیه خود خوانده و اعلام کرده اند که وارد جنگ خواهند شد. این درحالی است که برخی کشورهای اروپایی نیز به رغم محکوم کردن کودتا، از حمله نظامی دفاع نمی کنند. «آنتونیو تایانی» وزیر امور خارجه ایتالیا در واکنش به گزارش‌های منتشرشده درباره احتمال مداخله نظامی فرانسه در نیجر گفت: مداخله نظامی غرب در این کشور استعمار نو به شمار خواهد آمد.

شرایط در نیجر وخیم است. به رغم ثروت طبیعی این کشور، فقر شدید دامن نیجر را که حدود یک قرن زیر استعمار فرانسه بود، گرفته و این کشور در حال حاضر در میان 189 کشور از نظر شاخص های توسعه انسانی، آخرین کشور است. هم اکنون بیش از نیمی از مردم نیجر زیر خط فقر هستند و حدود نیمی از کودکان در سن تحصیلی نیز به طور منظم به مدرسه نمی روند.

قرار گرفتن نیجر در کمربند گروه های تروریستی از قبیل بوکوحرام، القاعده و شاخه های این دو گروه و سایر گروه های مسلح فعال در ساحل آفریقا نیز بر ابعاد امنیتی و تبعات سیاسی آن برای این کشور افزوده است.

نیجر سومین کشور پس از مالی و بورکینافاسو دراین منطقه است که کودتا را تجربه می کند. همه این کشورها سال ها تحت استعمار جدید فرانسه قرار داشته و نیروهای نظامی فرانسه به بهانه مبارزه با تروریسم دراین کشورها حضور داشته اند؛ حضوری که به گفته مردم نیجر موفقیتی در برقراری امنیت نداشته است. ضمن اینکه فرانسه شریک تجاری بزرگ این کشورها به ویژه در استخراج منابع اورانیوم بوده است.

«ابراهیم ترائوره» رئیس‌ جمهور بورکینافاسو در این زمینه می گوید: چرا آفریقا که غنی از منابع است، فقیرترین منطقه جهان باقی می‌مانده؟ ما این سوالات را می‌پرسیم و پاسخی دریافت نمی‌کنیم. کشورهای آفریقایی برای چندین دهه از شکل وحشیانه استعمار و امپریالیسم رنج برده‌اند که می‌توان آن را شکل مدرن برده‌داری نامید.

به نظر می رسد اکنون  کودتا در نیجر در راستای رهایی از استعمار نوین بوده است؛ مردم کشورهای ساحل آفریقا از جمله نیجر همچنان در پی برقراری دموکراسی، بهبود شرایط اقتصادی و امنیتی هستند و در این راستا حتی از کودتا استقبال می کنند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116