چرا مهم است:
سفر ترامپ به حوزه خلیج فارس که به گفته کاخ سفید با هدف تقویت روابط اقتصادی و امنیتی با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس انجام شده، سئوال مهمی را در باره ماهیت روابط آمریکا با این کشورها مطرح می کند، روابطی که ظاهرا بر مبنای سودجویی و کسب منافع اقتصادی و تجاری برای ایالات متحده است.
در واقع این سفر که برخی از رسانهها منافع اقتصادی آن برای آمریکا حتی تا ۳ تریلیون دلار برآورد کردهاند، بیش از آن که برای کشورهای میزبان سودآور باشد، به صورت یکطرفه در خدمت اقتصاد و منافع راهبردی آمریکا است.
زمینه خبر:
دونالد ترامپ در گام نخست در عربستان سعودی قرار دادهای بسیار هنگفت و البته پرسودی برای آمریکا را با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی امضاء کرد.
انتظار می رود ترامپ در ادامه سفر خود به کشورهای امارات و قطر قرار دادهای متعدد و هنگفتی نیز با این دو کشور حوزه جنوبی خلیج فارس منعقد نماید که البته صدها میلیارد دلار برای شرکتهای آمریکایی سودآوری خواهد داشت.
نکات کلیدی:
سرمایهگذاریهای کلان:
عربستان متعهد به ۱ تریلیون دلار سرمایهگذاری در آمریکا شده است.
امارات طرح ۱.۴ تریلیون دلاری (در ۱۰ سال) و قطر ۳۰۰ میلیارد دلار را پیشنهاد دادهاند.
قراردادهای نظامی:
عربستان بزرگترین قرارداد تسلیحاتی تاریخ با آمریکا (۱۴۲ میلیارد دلار) را امضا کرد.
این خریدها شامل سامانههای دفاعی، جنگندهها و تجهیزات پیشرفته است.
اهداف پشتپرده:
کاهش نفوذ چین در خلیج فارس.
کنترل بازار انرژی و تضمین منافع شرکتهای آمریکایی مانند تسلا و اسپیسایکس.
نمایش موفقیت اقتصادی ترامپ پیش از انتخابات.
نگاه عمیقتر:
به نظر می رسد سفر ترامپ سود هنگفت یک طرفهای را برای آمریکا به ارمغان آورده و آنچه که برای کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس میماند تبدیل آنها به یک مصرف کننده وابسته به آمریکا از نظر اقتصادی، سیاسی، نظامی، علمی و فناوری است.
ضمن اینکه سفر ترامپ بیش از آنکه به حل مسائل مزمن منطقهای مانند بحران دیرینه فلسطین یا تنش های منطقهای کمک کند، بر تقویت جایگاه اقتصادی و ژئوپلیتیکی آمریکا متمرکز است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
سیما مشتاقان